USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Spor Yapın Güzel İnsanlar

16-01-2020

Hayatta bazı sırlar vardır, vakıf olduğunuz zaman hayatınıza değer katar. Sizi daha mutlu yapar, başkaları bile bilsin istemezsiniz. Ama ben bunu herkesin bilmesini istiyorum.

Zihnimi aydınlatan, düşüncelerimi netleştiren, karar mekanizmamın daha sağlıklı çalışmasını sağlayan, dinlendiren, huzur veren, gülümseten, ruhsal olarak rahatlatan bu sırrın adı spor yapmak. Yorucu ve sinir bozucu bir iş gününden sonra kendimi spor salonunda bulduğumda kafamdaki her şeyden kurtuluyor, hatta yorgunluğumu bile unutuyorum. Fiziken ve ruhen rahatlayıp kendimi her daim zinde ve iyi hissettiğimi fark ediyorum. Bazen çok asık suratlı girdiğim oluyor salona ama çıktığımda dünya yansa artık umurumda olmuyor.

Bugün kendim için ne yaptım? Diye sorduğumda en azından spor yaptım dediğimde mutlu olmamı sağlıyor.

Spor yapanlar bana mutlaka hak verecektir insana kendini muktedir hissettiriyor bu eylem. Yürürken omuriliğin dümdüz duruşunu ve omuzların buna göre pozisyonunu hissetmek, otobüs gibi sallantılı zeminlerde hiçbir yere tutunmadan duracak dengeye sahip olmak, evde tek ayak üstünde diğer ayak yukarıda, bir yerde ve kollardan yukarı çekiliyor gibi durmak ve böyle dururken vücudun her tarafına hakim olma hissi, normalde ya da hantal haldeyken hissetmediğiniz kemikleri hissetmek... Fit bir görünüme sahip olup, yürüyüşünün bile değişmesi, varoluş amacımız bir yana dursun her alıp verdiğimiz nefesin sağlık dolu olması ancak sporla oluyor.

Neden daha önce bunu keşfetmemişim deyip pişman olduğum, bu kadar yıl boyunca hakkını yediğim sporla bir yıl önce tanıştım. Spor yapıyorum, zindeyim diyen insanlara da hep ?amaaan? der geçerdim.

Birkaç olumsuz deneyimden sonra tam pes ettiğim noktada Kamuran Polat hocayla tanıştım. Hocam bu hayatta gördüğüm işine en aşık ve işini ciddiye alan insanlardan biri. Kamuran hoca demek eşittir disiplin demek aynı zamanda. 1985 yılından bu yana fitness alanında aktif olarak sporla uğraşan Kamuran hoca, Sivas´ın ilk belgeli antrenörü. 34 yıldır sporla uğraşan Kamuran hoca sayısız mili sporcu yetiştirmiş ve yetiştirdiği sporcuların birçoğu Türkiye vücut geliştirme şampiyonu olmuş.  Şu an ise Polat Spor salonunda aktif olarak hala hizmet vermekte.

Hocam, her şeyden önce sporun yaşamımın vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini, insanın vücuduna karşı olan en önemli sorumluluğundan birisi olduğunu öğretti. Sağlıklı bir bedenin insanoğluna bahşedilmiş en büyük armağan olduğunu anlamamı sağladı.

Hayatımın bundan sonraki bölümünde kalitesini arttırmasında bana sporu sevdiren Kamuran hocama ne kadar teşekkür etsem azdır.

Haftada 4-5 gün 50-60 dakika düzenli sporu yaşamınızın bir parçası haline getirin, başta zorlanabilirsiniz ama hep spor bittiği zamanki rahatlığı, mutluluğu hatta zaferi düşünün. Evet, evet zaferi! Millet parmağını bile oynatmazken siz spor yapıyorsanız bu zaferdir kesinlikle.

 Vücut yapınıza ve karakterinize uygun bir fiziksel aktivite mutlaka vardır. Çok güçlü, çok dirençli ya da aşırı esnek olmanız gerekmiyor. Yaptığınız sporda aşırı idealistliğe de gerek yok. Hırsı bırakın sadece kendiniz için yapın. Hayatınızda bir defa diğer insanları soyutlayın yani iyi görünmek falan için değil. Kimsenin düşüncelerini taktığınız için değil, kendinizi sevdiğiniz için yapın. Sonuçta hemen hemen hiçbirimizin ailesi sporu yaşam stili olarak benimsemedikleri için ve küçükken alışkanlık haline getirmediğimiz için başlangıçta zorlanabilirsiniz. Ama her güzel şey biliyorsunuz emek ister. Hayatınızın, düşünce biçiminizin nasıl değiştiğine, o içinden çıkamadığınız kaygıların azaldığına ve genel olarak birçok şeyin olumluya gitmesine hayret edeceksiniz. Her spor yaptığınızda ardından kendinizi yeni bir şey keşfetmiş kadar iyi hissedeceksiniz. Hal böyleyken spor yapın, sağlıklı kalın ve hayatın keyfini çıkarın. Benden söylemesi. 

Spor yapmanın en ve tek olumsuz tarafı bağımlılık yapar. Yapılamayan zamanlarda suçluluk duygusunu beraberinde getirir. Spora gitmediğiniz gün hayatınızda kocaman bir boşluk olur.

Spor yapmanın değeri ne zaman anlaşılır? Sporu bıraktığınız zaman. Eğer düzenli spor yaptıysanız, belli bir süre sporun eksikliğini hissetmezsiniz. Çünkü daha önceki emeklerinizin yardımıyla, makine düzeninde işleyen bir vücut inşa etmişsinizdir. Fakat bir zaman sonra sporun vücudunuz üzerindeki etkisi ortadan kalkar ve sıradan bir vücuda döner. İşte o anda, bir sürahi kaldırdığınız zaman bile kolunuzun ağrıdığını,10 yıl yaşlandığınızı, iki kat merdiven çıktığınızda ve günlük hayat içerisinde birkaç metre koştuğunuzda nefes nefese kaldığınızı, 6 saat uykunun yetmediğini, bağışıklık sisteminizin direncinin düştüğünü, ruh sağlığınızın kırılganlaştığını fark edersiniz. İşte o zaman, geçmişte yaptığınız sporun değerini anlarsınız.

İradenizi kullanın, kararınızı verin ve yapın. Sonrası huzur ve mutluluk. Çünkü spor yaptıktan sonra oluşan anlamsız bir mutluluk vardır işte o paha biçilemez.

Kamu spotu reklamı formatında olsa bile biz tekrar edelim: ?Spor yapalım yapmayanları uyaralım.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?