USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sporun Faydaları

14-01-2019

İnsanların tek başına ya da bir grup ile birlikte belirli bir düzen içinde sağlık için, rakibe karşı yarış amacıyla ya da para kazanabilme gibi sebeplerden ötürü yapılan bedensel hareketler, spor olarak isimlendirilir. Sporun birçok faydası vardır ve çeşitli dallarda karşımıza çıkar. Bazen sağlık ve zayıflama için yapılan bir fitness, bazen coşkulu bir taraftarın tuttuğu bir futbol takımının sergilediği maçlar gibi spor her şekilde günlük yaşantımızda yerini almıştır.

* Sporun en bilinen faydası elbette stresi azaltmasıdır. Fiziksel veya zihinsel stresinizi spor ile yönetebilmeniz mümkündür. Vücudunuzda spor sayesinde harekete geçen hormonlar, sizi daha mutlu ve stressiz bir birey yapmaya yardım eder.

* Yapılan egzersiz ile birlikte vücudunuz endorfin salgılamaktadır. Böylece spor yaparken stres attığınız gibi aynı zamanda mutlu ve coşku dolu bir insan da olma şansınız vardır. Yapılan araştırmalarda klinik depresyonlarda bile görülen olumsuzlukların spor ile azaldığı kanıtlanmıştır. Yurtdışında yapılan bir takım araştırmalara göre ise yapılan egzersizlerin antidepresan ilaçları kadar etkili olabildiği gözlemlenmiştir.

* Spor sayesinde elde edilen fiziksel uygunluk sayesinde kişilerin kendine olan saygısı artmakta ve böylece kendine daha güvenli bireyler oluşmaktadır.

* Spor sayesinde yaşlanma ve alzheimer gibi birçok hastalıktan korunmanız mümkündür. Bu hastalıklarda beyin hücreleri ölmektedir. Yapılan egzersizler sayesinde hastalığın seyri yavaşlar ve beyin dejenerasyonu önlenir. Yapılan spor sonrasında beyindeki kimyasallar artar ve hafızanın uzun süreli düzenli çalışabilmesi sağlanır.

* Egzersiz yapılırken tam o esnada yayılan sıcak ve bulanık olarak tabir edilen kimyasallar sinir bozukluklarında giderici bir özellik oluşturur.

* Spor sayesinde beyin gücünü arttırır. Yapılan araştırma sonucunda fiziksel olarak yapılan egzersizin beyinde bulunan nöronların artmasında etkili olduğu ve bu sayede genel beyin performansının arttıığı görülmüştür. Böylece daha iyi anlama, daha iyi idrak etme gibi özelliklerde iyileşme görüldüğü tespit edilmiştir.

* Düzenli olarak fiziksel aktivite yapan kişilerde beyindeki bellek kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca yeni bilgiler öğrenme yeteneği de buna bağlı olarak artmaktadır. Yapılan egzersiz sonucunda beyinde bulunan hipokampus hücrelerinde bir üretim artışı yaşanmaktadır. Üstelik bu bellek artmasının sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görüldüğü gözlemlenmiştir.

* Egzersiz sayesinde bağımlılıklardan bir nebze de olsa kurtulabilirsiniz. Zevk aldığımız her bağımlılık sonucu dopamin salgılanır. Bu durumda insanlar dopamin salgısı üreten maddelere bağımlı hale gelir. Egzersiz ile bağımlılıklarımızdan kurtulmamız sağlanabilmektedir.

* Uykusuzluk sorunu çekenler için de spor önerilmektedir. Uyku öncesi güzel ve çok yormayan bir egzersiz neredeyse bir uyku hapı almış gibi rahatlatır ve güzel bir uyku çekmenizi sağlar. Yapılan bir araştrımada uyumadan yaklaşık altı saat önce yapılan egzersizlerde vücut sıcaklığının arttığı, birkaç saat sonra normale döndüğü ve vücudun da bu değişikliği uyku zamanı olarak algıladığı görülmüştür. Bu nedenle uyumadan önce uyku sorunu yaşıyorsanız egzersiz yapmanız size iyi gelecektir.

* Spor yapmak kişiye enerji vermektedir. Yapılan incelemeler sonucunda spor yapanların yapmayan kişilere göre daha fazla enerjik olduğu gözlemlenmiştir.

* Spor yaparak hem fit bir vücuda sahip olup zayıflarken aynı zamanda vücudunuzdaki kas oranını da arttırmanız mümkündür.

* Düzenli spor yapan kişilerde aynı zamanda ciltlerinin parlak olduğu gözlemlenmiştir. Çünkü yapılan spor sonrası kan dolaşım sistemleri gelişmektedir.

* Kemik erimesi gibi rahatsızlıklar, spor yapan kişilerde çok nadir görülmektedir.

* Düzenli spor yapan kişiler biyolojik yaşından daha genç göstermektedir. Sporun bu güzel faydalarından siz de yararlanabilirsiniz. Üstelik bunun için bir spor salonuna gitmenize gerek yok. Evinizde yapacağınız basit hareketler, sokakta yapacağınız yürüyüşler bile size forma sokmak için yeterlidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?