USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Takım Ruhu

27-07-2018

Takım ruhu denilen şey, takımları oluşturan paydaşların egolarını, üstünlük arayışlarını ikinci plana atıp takımın ortak başarısı için güçlü bir mücadelenin ortaya konulması ile elde edilir. Takım üyelerinin, aynı zamanda hem yetkinliği güçlü birer üye olması hem de takımlarıyla ortak bir ruh ve tutku oluşturması gerekir. Etkili bir takım olmak demek, ortak değerlerinin farkında olup o değerleri birlikte yaşatmak adına ortak bir hedefe kilitlenmek yani yöndeş olmak demektir

Takımın üyelerini birbirine bağlı hissettirecek güçlü bir ?gaye ve amaç birliği? yoksa başarılı olmak mümkün değildir. Böylesine bir birlik ise sadece bir hedefe kilitlenmekle elde edilemez. Bir takımın hedefleri bir ?amaç? değildir, sadece dönemsel bir performans göstergesidir.

Amaç dediğimiz olgu, bir takımının hedeflerine ulaşmasının arkasında yatan güçlü nedenlerle ilişkilidir. Hedefler ölçülebilir lakin, gaye ve amaç dediğimiz şey ölçülemez. Gayesini, ortak değerleriyle yanyana koyan, her ikisini de bütünsel olarak yaşatan takımlar gerçekten fark yaratırlar. Gayesi net olmayıp, sadece hedefleri belli olan takımlarda dönemsel başarılar yaşansa da zamanla ?süreklilik ve sürdürülebilirlik? adına çok farklı sıkıntılar yaşar. Takım kimyasını yakaladığında ise, her türlü zorluk ortaya çıksa bile uyumları, inançları ve ortaklıkları ile somut farklar ortaya çıkar.

Bireyin, takımdaşlık ortamında, enerjisini harekete geçirebilmesi, iki temel parametre ile doğrudan bağlantılıdır. Bunlar; aidiyet ve katkı olgularıdır. Bu iki parametre birbirlerini besleyerek yaşarlar.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda Sivasspor gerçeğini görebiliriz. Bu sezon önemli transferlere imza atan takımımız, acaba takım ruhunu ne kadar bizlere yaşatabilecek. Kadrosunda Robınho, Kone Rybalka gibi önemli isimleri barınsıran Sivasspor,  Barcelona´dan Santos gibi  bir yıldızla anlaştı. Tamer Tuna´yla birlikte yeni bir ivme kazanan Yiğidolar, Takım ruhu denen olguyu başarabilirlerse, azımsanmayacak bir başarıya imza atacaklardır. Sezon boyu Robınho, Santos, Kone gibi önemli yıldızlar benlik duyguylarını bir kenara bırakarak, Tamer Tuna  ekibi ve diğer futbolcu arkadaşlarına güvendikleri sürece sorun yaşanmayacaktır.

İster geçmişe bakın isterseniz de günümüz futboşuma, gaye, amaç, aidiyet ve katkı kavramlarına hep birlikte sahip çıktığınız takımınız kadar etkili ve güçlüsünüz, takımınız kadar diyalog ve liderliğinizden bahsedebilirsiniz, takımınız kadar akıllı ve sahici olabilirsiniz..

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?