USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Taraftar Olabilmek?

24-07-2018

Futbol arenalarını süsleyen en güzel tablolardan biridir taraftar. Ağlayanlar, gülenler, dev ekranda kendisini görüp şekilden şekle girenler vs vs?

Taraftar kimdir?

Futbol Federasyonu geçtiğimiz yıllarda sıkça takımlara seyircisiz oynama cezası verdi. Bu cezalar son dönemlerde daha çok para cezalarına dönmeye başladı. Ortak bir kanı var ki futbol seyircisiz olmuyor. Sahayı dolduran binlerce insan taraf olduğu takımın kazanabilmesi adına bir takım uğraşlar sergiliyor. Kimi zaman sessiz bir topluluk içinde bireysel başkaldırı, bazen küçük guruplar halinde yapılan tezahüratlar, bazen de organize bir şekilde seyircinin tamamı bu mutluluktan mahrum kalıyor.

Sivasspor 2018-2019 futbol sezonunda maçlarını yaklaşık kapasitesi 26.500 (yirmialtıbinbeşyüz) kişilik yeni 4 Eylül Stadyumunda oynayacak. Geçtiğimiz sezon ortalama 10.500 (onbinbeşyüz) taraftara oynayan Sivasspor bakalım bu sezon nasıl bir seyirci kitlesine sahip olabilecek. Passolig uygulaması birçok takımı olumsuz etkilediği gibi, Sivasspor´u da etkilemiş gözüküyor.  Geçen yıl 49.206 (kırkdokuzbinikiyüzaltı) olan passolig sahibi Sivasspor taraftarında bu yıl artış bekleniyor. Geçtiğimiz sezonda kombine satışları beklenen ilgiyi görmedi. Fiyatlar gerçekten ekonomik ve taksitli olmasına rağmen, gereken ilgiyi görmedi.

Taraftar kimdir? Sorununa geri dönecek olursak, takımlarını iyi günde kötü günde yalnız bırakmayan,  sürekli destekleyen, sadece futbolun seyir zevkini tatmin etmek için değil, 12. Adam olabilmeyi becerebilen guruplardır. Sivasspor maçlarını izlemeye gelenleri üç guruba ayırmak mümkün. Birinci gurup ki büyük çoğunluğu oluşturmaktadır; yalnızca futbolun seyir zevkini tatmin için yerini almış, halk tabiriyle ?etliye, sütlüye? karışmayan izleyiciler, İkinci gurup, bazen seyirci bazen taraftar olabilmeyi becerebilen kişiler, üçüncü gurup ise ki bunlar azınlıktalar, gerçekten takımı için maçın son düdüğü çalana dek, futbolcu kadar olmasa da, onlara yakın gayret sarf eden fedakâr guruplardır.

Futbol sahalarımızda dün ile bugünün taraftarını karşılaştırdığımızda, mutlaka olumlu gelişmelerin olduğu gözlemlenmektedir. Özellikle bayan izleyici kitlesinin artmasıyla birlikte, sahalarımızda görülen saldırgan davranışlar ve küfürler asgariye inmeye başlamıştır. Futbol terörüne karşın alınan önlemler, sahalarımızda görmek istemediğimiz olaylarında önleyicisi olmuştur. Elbette ki zaman zaman kendini bilmez bazı gurupların çıkardığı olaylar bizleri üzmüş olsa da, asgariye inmesi sevindirmektedir.

Taraftarlıkla fanatiklik asla birbirine karıştırılmaması gereken önemli hususlardan biridir. Taraftar takımına zarar vermez. Kazandığında sevincini abartmaz, kaybettiğinde kendisine ve etrafına zarar vermez. İyi günde, kötü günde takımına sahip çıkar. Seyircilikle taraftarlığı da birbirinden ayırmak gerekir. Taraftar, takımın itici gücüdür. Maç esnasında olası kötü gidişte, eleştiri yerine ayağa kaldırmak için 12. Adam olabilmektir taraftarlık.

Ne zaman seyirci kültüründen ayrılıp, gerçek bir taraftar kültürüne kavuşursak, inanıyorum ki hem Sivasspor hem de Sivas Belediyespor bulunduğu konumdan, hak ettiği çok daha iyi yerlerde olacaktır. Her iki takımımızın da gerçek anlamda taraftara ihtiyacının olduğu bir gerçektir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?