USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tekalif-i Milliye

10-04-2020

Bugünlerde sıkça gündeme gelen konu varya ?Tekalif-i Milliye? ben, bu konuyla ilgili düşüncelerimi geçen hafta kendi sosyal medya hesabımda değinmiş, görüşlerimi açıklamıştım. İsabetli ve tartışılması gereken bir konu olduğunu ulusal medyada da konuşulunca anladık.

İnşallah, böylesi vahim durumlarla bu millet bir daha karşılaşmaz. Ama karşılaşırsak ne olur? Sanırım yükü yine gariban, ülkesine sevdalı milletin evlatları göğüsleyecek. Anlaşılan o ki, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin etinden, sütünden, derisinden ve her türlü nimetinden faydalanan güruh bu yükü omuzlayacak, kaldıracak gibi gözükmüyor. Bakın, çok basit bir dayanışma çağrısına bile birileri hopladı. Sanki adamlarının mal varlıklarına el konuldu!

Bütün dert, bütün çaba devletimizin kendi kendine yetmesi. Salgın sonrası 181 ülke İMF´den yardım talep etmiş. Sadece 2 ülke Rusya ve Türkiye İMF´ye başvurmadı. Onun için dayanmak zorundayız. Allah´a şükür, ülke olarak vahim bir durumla da karşı karşıya değiliz.  Herkes gücü ölçüsünde bu yükü sahiplenmeli. Yoksa garip-gureba ile bu işi omuzlayamayız. Bunları ifade ederken birilerini zan altında bırakmak ya da suçlamak gibi bir düşüncem yok. Sadece konuyu özetlemek istedim hepsi bu?

2 Nisan´da kendi sosyal medya hesabımda paylaştığım  Tekalif-i Milliye ile ilgili düşüncelerimi aynen sizlere aktarıyorum; Birileri diyor ya ?Devlet dilencilik yapıyor? diye!!! Öyle zamanlar gelir ki, Devlet, Millet dayanışması şart olur, elzem olur. Bunun en güzel örneği Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu Tekalif-i Milliye´dir? Atatürk´ün, Tekalif-i Milliye Emirleri olmasa Kurtuluş Savaşını kazanabilir miydik??? Sadece bilin istedim! (Şükür ki bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti her bakımdan güçlü ve her türlü olumsuzluklara hazır. Buna savaşta dahil.)

1-      Her ilçede bir tane Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

2-      Halk, elindeki silah ver cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

3-      Her aile bir askeri giydirecek.

4-      Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40´ına 3el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

5-      Ticaret adamlarının elindeki her türlü her türlü giyim eşyasının %40´ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

6-      Her türlü makinalı aracın %40´ına el konacak.

7-      Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20´sine el konacak.

8-      Sahipsiz bütün mallara el konacak.

9-      Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

10-Halkın elindeki araçlar bir defa olmaz üzere 100 km´lik mesafeyi ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?