USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TİKİ-TAKA

26-09-2018

TİKİ-TAKA her maç sonrası konuşulur. Pozisyonlarda olduğu zaman güzel görsel şöleni ile karşılaşıyoruz peki kim buldu? Kim ilk denedi? En iyi kullanan kim? Faydası nedir?

İspanyollar ile özdeşleşmiş bir tabir. Kısa paslar , dar alanda hızlı kısa paslar , sempatik bir tercih oluyor.

bu prensiplerin bazılarını madde madde sıralarsak kısaca;

- Amaç bütün takımlarda aynı topa maç boyunca sahip olmak ve paslarla rakip kaleye gidip gol atmak.

- Top her zaman yerden ve ayağa oynanır.

- Rakip takım baskısında mecbur kalmadıkça ve ihtiyaç olmadıkça boşluğa pas atılmaz.  Paslar öne, arkaya, çapraz ya da her hangi bir yön doğrultusunda oynanır. 

-  Yanında senden pas bekleyen bir oyuncu varken zor pozisyonu riske atıp ara pas, uzun pas denemezsin. 

-. Kısa paslarla rakibin kafasını karıştırıp boş alan açmak için çok işe yarıyor. Amaç bu yönde.

- Yalnızca oyuncu ileri koşu yaptığında ve oyunun yönü değiştirilmek istendiğinde uzun pas atılır.sürekli üçgensel ve dairesel paslar kullanılır.

- Sık sık topsuz alanda koşan oyuncu görmek isterseniz bu sistemde oynayan takımları izlemeyin çünkü koşuya gerek duyulmuyor top koşturuluyor.  Belirli bir oyuncu  kulesi eşliğinde kısa paslarla tüm sahayı dolaşır.

- Söze önde baskı kuran,  direk önde oynamak isteyen rakip olursa bu sistem bir avantaj olur.  Çünkü rakip baskı kurarken arkada bıraktığı açıklar işinize çok yarayacak. Geriden boşluklara ve açılan kanallara ara paslar kolay geçer ve istediğiniz sistem de istediğiniz fırsatı bulmuş olursunuz.

- Kalecinin bu oyunda rolü önemlidir çünkü ayağıyla topu ayağa oynayan son defans oyuncusu gibidir.

- Üstte yazdığım gibi oyuncu koşmak yerine  topu koşturur çünkü top yorulmaz.Böylece hem top kovalayan rakip yorulur,hem sen enerjini muhafaza edersin.

Bu sistemi en iyi kullanan takım ise Barcelonadir. Bir Real Madrid derbisi ile  Barcelona´nın, Jose Mourinho Real Madrid ini 5-0 yenmesini sağlayan bir futbol oynama biçimi diyebiliriz. çoğu barcelona´nın oyun stilinden saf total futbol olarak bahseder ama bence total futbolun yanında barcelona´nın kendine has pas oyunu TİKİ-TAKA karıştırılmış halidir ki bunu başarabilense efsane Johan Cruyff´ dur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?