USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TRAFİK KURALLARINI İHLAL ETMEYELİM

22-08-2017

Hem kendimiz için... hem karşımızdaki, tüm  insanlar için...
Son haftalarda yaşanan trafik kazaları, bu konunun tekrardan; Ülke gündemine gelmesine, sebep olmuştur. Yaklaşan Bayram dolayısıyla, bu kazaların önlenmesi için; denetimler sıklaştırılmıştır. Alınan tedbirler, dikkat çekicidir. Çünkü, kaybımız çok büyüktür...
Nerede ise; bir savaş ortamı  var gibi, insanımızı kaybediyoruz...
Mevsimlik işçilerin, Traktör kazaları; her yıl tekrarlanan, bir oyun gibi, sahne almaktadır...
Liyakatsız, ehliyetsiz, deneyimsiz ellere, canlar emanet edilmektedir... Yasak olmasına rağmen; bu hatayı yapanlar gücü kimden almaktadır...
Denetim yapan arkadaşlar; bu denetimi yapmanın, mutlaka gerekli olduğunu bilmelidirler. Aynı, zamanda; kul hakkıdır...
Dünya üzerinde insanların yaşaması ile, birlikte; toplumsal hayata geçiş süresince kurallar, insan hayatında önemli şekilde yer almaya başlamıştır. Medeniyetini geliştirirken, toplu yaşamaya mecbur  kalmıştır. İnsanoğlu, gelişen şehir hayatı ile birlikte; kurallar manzumesinin kendi hayatı için, önemini kavramıştır. Kurallara uymak rahat ve huzuru getirmiştir. Kurallara uymamak ise; rahatsızlığı ve kargaşayı körüklemiştir. Bu durumdan hem şahıslar, hem toplumlar etkilenmiştir.
Son zamanlarda Trafik kurallarına uymama, onları kasıtlı olarak bozma girişimleri, olumsuzluklar olarak hayatımıza girmeye başlamıştır. Hem mal, hem can açısından tehlike olmaya devam etmektedir. Ülkemizin üzerinde bulunan Trafik kurallarına uymama konusundaki; kara bulutların en kısa zamanda gitmesini, Yüce Rabbim´den diliyorum.
Bu felaketlerin son olması en büyük dileğimizdir. Bütün bunları dilerken yürekten dua ediyoruz. Toplumun her kesimini bu duaya yürekten katılacağına inanıyorum.
Allah ? ım , felaketlerle kimseyi imtihan etmesin...
Burada önemli olan birlik ve beraberlik içerisinde bu zor zamanları atlatmaktır. İnsanımızın birbirine destek vereceği zaman bu zamandır. Yaraların sarılacağı, acıların paylaşılacağı, gün bu gündür. Toplumsal felaketlerin acıları da; derin olmaktadır.
Trafik akışı içerisinde;  insanımızın trafik kurallarına uymak yerine; kendi kurallarını, ortaya koyması; olumsuzluklara neden olmaktadır. Kavgalar, yaralanmalar, mahkemelik olaylar...
Böyle durumları, bireyin kendi imkanları ile, çözmesi yerine; Sabırlı olarak, sükunetle, olayı yasa uygulayıcılarına bırakması, tavsiye olunur.
Böyle durumlardan,
Ancak, dayanışma, paylaşım, acılara göğüs germe, insanların birbirinin yanında olması, birbirlerini anlamaları gibi; insani özellikleri öne çıkararak; sorunu çözebiliriz...  
Yüce Milletimiz; bu dayanışmaları  çeşitli alanlarda,hep en güzel şekilde yapmıştır,bundan sonrada yapacaktır. Bundan şüphemiz yoktur...
Ama, bazı olaylar var ki; insanımızın biraz daha dikkatli ve temkinli olması gereken olaylardır. Bunların başında trafik kazaları gelmektedir. Son bir hafta içerisinde; teröre verdiğimiz kurban kadar, trafik kazalarında insanımız kaybettik. Arabasının başına geçen insanımız; Allah göstermesin aklını kaçırıyor herhalde?
Tüm trafik kurallarına inat, yapabileceği ne kadar hata varsa; onu yapabilmek için, adeta can atıyor. Kendi hayatını tehlikeye attığı gibi, başkalarının hayatını da tehlikeye atmaktadır. Bu kabul edilir bir şey değildir.
Kanun yapıcılarımız, kanun koyucularımızı bu konuda biraz daha, hassasiyetli olmaya çağırıyoruz. Para cezasından çok ölümlü ve yaralamalı, kasıtlı hataya yönelik kazalarda; hapis cezalarının artırılması lazım. İnsanımız para cezasını takmıyor. Yahut caydırıcı olarak görmüyor. Bütün bu olayların göz önünde bulundurularak, ceza sisteminin belirlenmesinde yarar vardır.
Hatta alkollü araba kullanan kişiye, indirim yapıldığına dair, haberler duyuyoruz.... Adam, şahsın ölümüne sabep oluyor, Adamı silahla, kasten öldürse; alacağı ceza bellidir. Ancak, trafik kurallarına uymadan, kasıtlı ya da; kasıt olmadan, ölümlü kaza yapanlara; daha az , ceza uygulanmaktadır.
Bu kadar uyarılmasına rağmen; neden insanlar kurallara uymazlar. Aynı zamanda bu kurallara uymamak insan hakkına saygı göstermemek demektir. Dinen de; insan hakkına saygı ile, Müslümanlığın iç, içe olduğu her zaman vurgulanmaktadır. Bütün bunlara karşılık aynı hatalar devam etmektedir. Dolayısıyla insanlar arasında en basit kural hatası bile; anlaşmazlıklara ve tatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır.
Bilerek kırmızı ışık ihlali, kul hakkıdır... Yol hakkı onun olduğu halde; Yayaya yol vermemek, kul hakkıdır...
Her zaman verilen bir örneği burada tekrar etmek istiyorum. Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi, sen de başkasına yapma. Bu hatırlatma insan hayatının her dönemi, için; geçerli olan, önemli bir uyarıdır. Yapılan kasıtlı davranışlar da, basit trafik kuralı olarak değerlendirilemez. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yasa düzenleyicilerin böyle olumsuzlukların yaşanacağı ayrıntıları düşünerek çalışmalarını yapmaları gerekmektedir.
Yapılan bunca yeni hizmetlere rağmen trafik kuralı ihlalleri devam etmektedir. Yaralanmalara ve ölümlere sebep olan durumların daha aza indirilmesi için demek ki; daha geniş ve kapsamlı, caydırıcı özelliği olan yasalara ihtiyaç vardır. Basına yansıyan bazı kaza haberleri ve sonrasında yaşanan olaylar toplumu derinden üzmektedir.
Trafik cezaları tekrar gözden geçirilmelidir. Para cezaları yerine; hapis cezaları verilmelidir. En Önemli husus ise; yapılan hataların bedeli olarak, alınan, para cezaları; gelir düzeyine, göre alınmalıdır. Bu konuda, gerekli yasa düzenlemesi yapılmalıdır...
Geliri en üst düzeyde olan bir insan; kırmızı ışıkta geçmenin cezasını; çekirdek parası olarak algılamaktadır. Kısacası, caydırıcı olmamaktadır. Orta halli geliri olan bir insanı; belki, o para cezası yıpratır, korkutur. Ancak, geliri yüksek olan insan; aldırış etmemektedir.
O halde;
Trafik ihlallerine verilen para cezaları; insanların gelir düzeyine göre belirlenmelidir...
Yapılan hatalara göre belirlenen, ceza puanları; artırılmalıdır. Ehliyetsiz araba kullanılmasının; kesinlikle önüne geçilmelidir...
Son olarak, örnek olsun diye söylüyorum. Büyük şehirlerde, park uygulamasına uygun davranmadı diye; park ettiği yerlerden çekilen arabalara uygulamada gösterilen özen; tüm trafik kuralları için; geçerli olmalıdır.
NEDEN?
Çünkü, yedi emin kişiler, anında ceplerine para aktarabilmek için; özenle görevini yapmaya çalışıyorlar. O halde; istenirse, aynı hassasiyet; tüm trafik kuralları için; gösterilebilir...
Trafik kazasının, hiç olmadığı, en az olduğu  nice  yıllara...
Bayram trafiğinde yollar çıkacak, tüm insanımıza; ALLAH YARDIM ETSİN... Kazasız, belasız yolculuklar...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?