USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye Endişesini Dile Getirdi

09-10-2020
TÜRKİYE, BM´DE UYGUR TÜRKLERİYLE İLGİLİ ENDİŞESİNİ DİLE GETİRDİ
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye?nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu faaliyetleri kapsamında verdiği ulusal beyanda Uygur Türklerine yönelik hak ihlallerini bildirdiğini kaydetti. Aksoy, Türkiye´nin Doğu Türkistan?daki Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları uygulamalarından endişe duyduğunu dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti, 6 Ekim 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulunun Sosyal, Kültürel ve İnsani İşlerden sorumlu 3. Komite toplantısında Doğu Türkistan´daki insan hakları ihlallerinden duyulan endişeyi vurgulayarak, Çin´e şeffaf olma çağrısı yaptı. Söz konusu toplantıda verilen beyanatta, Uygur Türklerinin haklarının korunması noktasında BM´ye büyük bir görev düştüğü belirtildi.
TÜRKİYE: ENDİŞELİYİZ, ÇİN ŞEFFAF DAVRANMALIDIR
İşte Türkiye Cumhuriyeti´nin BM´deki oturumda gerçekleştirdiği resmi beyanatı:
Türkiye´nin ulusal beyanında, Çin´in Sincan Uygur Özerk Bölgesi´ndeki (Doğu Türkistan) insan hakları ihlallerinin endişe kaynağı olmaya devam ettiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, Doğu Türkistan´daki Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik uygulamalara ilişkin, uluslararası toplumun endişe ve beklentilerinin ele alınmasında BM´nin rolüne dikkat çekildi. Ayrıca, ilgili BM organlarının, bölgedeki insan hakları durumunu kayda geçirme ve somut önerilerde bulunmada önemli bir rol oynadığı vurgulandı.
UYGUR TÜRKLERİYLE ETNİK, DİNİ VE KÜLTÜREL BAĞ VURGUSU
Türkiye Cumhuriyetinin, Uygur Türkleriyle etnik, dini ve kültürel bağları olan bir ülke olduğu kaydedilen açıklamada, son dönemde kamuoyuna yansıyan rapor ve haberlerde, Sincan´daki Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları uygulamalarının artık endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, ?BM İnsan Hakları Yüksek Komiserinin, Sincan´a, anlamlı, kapsamlı ve kısıtlama olmadan bir ziyaret düzenlemesi ve Çin´in bu konuda şeffaf davranması yönündeki beklentimizi muhafaza ediyoruz.? denildi.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?