USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÜRKİYE HOCALI KATLİAMINI NEDEN TANIMIYOR?

25-02-2017

1992 senesi Şubat ayı. 25 Şubat´ı 26 Şubat´a bağlayan gece. Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden cereyan eden Karabağ Savaşı. Kan donduran, vahşet dolu bir gece. Resmî kaynaklara göre, Hocalı kasabasının giriş ve çıkışını kapayan Ermeni askerleri, 83 çocuk, 106 kadın ve 70´den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azeri´yi vahşice öldürerek, toplam 487 kişiyi ağır yaraladı. Bilanço öyle ağırdı ki? 8 aile tamamen yok oldu, 487 kişi sakat kaldı ve 1275 kişi esir alındı. Esir alınanlardan 68´i kadın ve 28´i çocuk toplam 150 kişinin yaşayıp yaşamadığı belli değil. O gece tarih Ermenilerce gerçekleştirilen Hocalı Katliamını yazdı.
Katliamdan sonra Ermenilerce anlatılan o gece ise tüyler ürpertecek cinsten. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Hocalı Katliamı´nın sorumlusu birliklerin başındaki iki liderden biriydi. Bazı kaynaklara göre katliam emirlerinin sahibi. Sarkisyan o gece ile ilgili şunları söylüyordu:
"Azerbaycanlılar Ermenilerin sivil halka karşı katliam yapmayacağını düşünmekteydiler. Biz bunu Azerbaycanlılara şaka yapmadığımızı göstermek amacıyla ibret olsun diye yaptık."
Soykırım niteliğindeki bu katliamın 25. yılı geride kalmasına rağmen, bu vahşet dolu olayla ilgili henüz kimse yargılanmadı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamını Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak niteledi. Azerbaycan Parlamentosu katliamın "soykırım" olduğunu ilan etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü, sivil ölümlerden Karabağ Ermeni güçlerinin doğrudan sorumlu olduğunu belirtti. Azeri güçlerin sivillerin kaçışını engellediğine ve sivillere ateş açtığına dair argümanı destekleyen herhangi delilin içermediğini ifade etti.
O gün yaşanan katliamın ardından dünya ülkeleri bu vahim olayı soykırım ve katliam olarak nitelendirirken ne acıdır ki Türkiye hala bu dehşet dolu olayla ilgili soykırım ya da katliam şeklinde resmi bir karar almamıştır. Bazı şehirlerde, ´Hocalı Katliamı´ anıtları yer alsa da ´soykırım´ Türkiye tarafından tanınmamıştır. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan tarafından, Hocalı Katliamı´nın 21. yıldönümünde TBMM´de sunulan, 26 Şubat 1992´de yaşananların ´soykırım´ olarak tanınmasına yönelik kanun teklifi, MHP ve CHP tarafından kabul edilmiş olmasına rağmen AKP´li milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti.
Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Peru, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği, Honduras ve Sudan Hocalı´yı Soykırım olarak tanımlayan ülke ve kuruluşlardır.
Katliam olarak tanımlayan ABD eyaletleri ise Massachusetts, Teksas, New Jersey, Georgia, Maine, New Mexico, Arkansas, Oklahoma, Tennessee, Pensilvanya, Batı Virginia, Connecticut, Florida, Arizona, Utah.
Kardeş ülke Azerbaycan´ın bu acısına pek çok dünya ülkesi ortak olurken, aynı dine, aynı kana mensup Türkiye Cumhuriyeti´nin bu katliamı tanımaması, en az Hocalı Katliamı kadar dehşet verici bir hadisedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?