USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Umre Nedir, Nasıl Yapılır?

13-06-2019

Kıymetli okuyucular bu yazımızda Umre nedir, nasıl yapılır, farzları nelerdir? Konularına değineceğiz..

Müslümanların Kâbe´yi hac mevsiminin dışında herhangi bir gün ziyaret etmelerine Umre denir. Umre genel anlamda ziyaret demektir.

Dini terim olarak umre yapmak, ziyaret yapmak, ziyaret etmek anlamındadır. Fıkhî tanımına bakacak olursak, hac gibi bir zamana bağlı kalmaksızın ihrama girerek, Kâbe´yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa´y etmek ve tıraş olup ihramdan çıkmaktır.

Kur´an ve hadiste umre kelimesi  geçer. Kur´an´da; ?Haccı ve umreyi Allah için tam yapın? şeklinde ifade edilirken, hadiste ise; ?İki umre, arasındaki küçük günahların keffaretidir? şeklinde geçmektedir.

Umre ne zaman yapılır

Umre için belirli bir zamanın olmadığını ve hac mevsimi dışında her zaman yapılabileceğini bahsetmiştik. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendup olup daha faziletlidir. Umre yapmak sünnettir. Belli bir zamana ihtiyaç yoktur. Arefe ile onu izleyen kurban bayramı günleri olmak üzere beş günün dışında, her zaman umre yapılabilir.

Umre´nin farzları

1. İhram, 2. ise Tavaf´dır. İhram; şart, tavaf; rükündür. Umrenin vacipleri ise; sa´y ile traş olmak ve ihramdan çıkmaktır. Umre bir nevi küçük hacdır. Umre yapmak isteyen bir kişi, mikat´tan ihrama girer. Umre tavafı yapar. Sonra, sa´y yapar ve saçlarını kısaltır ya da traş olarak ihramdan çıkılır. Hayatta bir kere umre yapmak sünnettir.

Umrenin nasıl yapılır?

Bulunulan yere göre mîkat sınırında veya Harem bölgesi dışında usulüne göre ihrama girilir. Harem-i şerif´e gelince: ?Allahım, senin rızânı kazanmak için umre tavafını yapmak istiyorum. Onu bana kolay eyle ve kabul buyur!? diye niyet edilerek umre tavafı yapılır. Tavaf namazı kıldıktan sonra, ?Allahım, senin rızânı kazanmak için umrenin sa´yini yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve onu benden kabul eyle!? diye niyet edilip Safâ ile Merve arasında umrenin sa´yi yapılır. Sa´y tamamlandıktan sonra, uygun bir yerde saçlar dipten tıraş edilir veya kısaltılır. Böylece umre tamamlanmış ve ihramdan da çıkılmış olur.

Köşe yazımı şu ayetle bitirmek istiyorum;

?Orada (Mekke´de) Allah´ın (c.c) varlığını ve kudretini bildiren Beytullah´ın İbrahim tarafından bina edildiğini gösteren İbrahim´in makamı gibi deliller vardır. Kim oraya girerse güvenliğe ve huzura kavuşur. Ona bir yol bulabilenlerin (imkânı olanların) Beytullah´ı Hac ve ziyaret etmeleri, Allah tarafından üzerlerine farz kılınmıştır. Kim Haccı inkâr edeerek küfre girerse, şüphesiz ki Allah âlemlerden ganidir.? ? Al-i İmran / 97 -

Hayırlı günler diliyorum

Görüşmek üzere?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?