USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Unutulan Bir Değer: Şahabeddin-İ Sivasi

16-08-2019

Sivasi ailesinin önemli değerlerinden birisi de Şahabettin Sivasi´dir.

Halk tarafından pek bilinmese de Şahabettin Sivasi, Türk bilginidir.   ?Şehabettin Dede olarak da nam salan Sivasi, Sivaslı olup, yaşlı neneler tarafından ?Havlucu Baba? olarak tanınır.

Beylik liderlerinden ve Aydın sancak beyi Halil Yahşi Bey´den gördüğü yakın ilgi nedeniyle Ayasuluk´a yerleştiği bilinen Şehabettin Dede, Sivas´ta Balaban Bey´den kırk sene ders görmüş ve Şehabeddin-i Sivasi adını almıştır. Sonra Bursa´ya gidip Zeyneddin Hafi hazretlerinden batın ve ledün ilimlerini tamamlamış, onun izni ile Şeyh tefsiri diye çok muteber tefsiri yazmıştır. Sivaslı Şehabeddin Baba, Zeyniyye Tarikatında iken sonradan Bektaşilikten nasip almıştır. Aydın oğlu Mehmet zamanında Ayasuluğ (şimdiki adı Selçuk)´a gelmiş, Hicri 860´da orada Hakk´a yürümüştür. İki ciltlik tefsir ve Risale ? tün-Necat adlı eserleri vardır. Cezzab-ül-kulüb adlı tasavvufi eseri yanında başka yapıtları da bulunmaktadır. Şehâbeddin Sivâsî genelde Zemahşerî ve Beyzâvî tefsirlerinin özetlendiği, bunların üzerine ta?lik, şerh ve hâşiye yazıldığı bir dönemde Kur´ân-ı Kerîm´in tamamını tefsir eden nâdir müfessirlerden biridir.

Kırma taşlardan yapılan türbesi kare planlı on iki köşeli olup, mezar taşında bulunan yazıda şu ifadeler yer almaktadır:

?R. Evvel, 860 yılı Pazar gecesi.

Dünyaya gönül bağlanmaz, çünkü ölmeyen yoktur.

Ve Dünya şüphesiz gam, tasa doludur.

Eğer mezarlığa bakacak olursan

Bu Dünya´nın ne kadar insanı alıp, götürdüğünü görürsün.?

Sivaslı değerlerimizi unutmamak ve eserlerine sahip çıkmak dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?