USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uzaktan Canlı Öğretimin Değerlendirilmesi:

26-01-2021

1. Veliler, çocuklarının dâhi olmadığını, olması gerektiği gibi normal birer çocuk olduğunu gördüler.

2. Kimi veliler, öğretmen rollerine soyundu ancak pişman oldular.

3. Ebeveynler, öğretmenlerin ne kadar sabırlı olduğunu ve eğitimin her şeyden önce sabır işi olduğunu anladılar.

4. Bir kaç kez söylemeyle, bir iki uygulama tekrarı ile öğrencilere davranış kazandırmanın mümkün olmadığını; istendik davranış kazandırmanın uzun bir süreç gerektirdiğini yerinde gördüler.

5. Annesi. Üniversite mezunu olan, eğitim farkındalığı olan ailelerin öğrenciler fark oluşturdu. Çalışma odası, bilgisayarı, tableti, interneti olanlar kısa zamanda uyum sağladılar.

6. Teknolojinin öğretmenin yerini alamayacağını ancak teknolojiyi kullanabilen öğretmenin, kullanamayanın yerini alacağı görüldü.

7. Okulların sadece öğretim, akademik yanı ile değil, sosyalleşme, iletişim kurma, paylaşma, yardımlaşma, dayanışma, değerlerin uygulanıp, kazanıldığı önemli bir eğitim yönün de olduğu anlaşıldı.

8. Okullarda akran eğitimi, etkileşim önemli bir yer tutmakta iken bunlardan mahrum kaldılar.

9. Sınıfta, öğrencilerin söz alması, tahtaya çıkması topluluk önünde kendini ifade etmesi gibi önemli bir beceriden mahrum kaldılar.

10. Öğrencilerin sınıfta tahtada görev alabilmesi, yaparak, yaşayarak uygulamalı öğrenme imkanları kısıtlandı.

11. Sınıfta toplum hayatının becerilerini uygulamalı öğreniyorlar. Başkasını dinleyebilme, bulunduğu ortamı temiz tutabilme, söz alma, konuşanın sözünü kesmeme, soru sorma, sınıftaki olaylara doğru tepki vermeyi öğreniyorlar.

12. Öğrenciler gerek ana dili gerek bir yabancı ediniminde eksik kaldılar. Dil öğreniminde telaffuz ve diyalog çok önemlidir. Bir arada olamamalarından dolayı dili diyalog halinde kullanmaları çok zorlaştı. Bir çocuğun dil gelişimi daha çok onun çevresine ve çevresindekilere doğrudan bağlıdır. Dil gelişimini destekleyici öğretme-öğrenme ortamlarından mahrum kaldılar.

Ayrıca; Dil gelişimindeki "sınırlılık" düşünme becerilerini de olumsuz etkilemektedir. Çünkü insanlar kelimelerle düşünürler. Kelime haznesi zayıf olanların düşünme becerileri de zayıflar.

13. Birlikte oyun oynama, arkadaşlık, oyunla zihinsel sıralama becerilerinden mahrum kaldılar.

14. Teneffüslerden, oyundan, arkadaşlarından uzak kalan öğrencilerde sıkıntılı, sinirli, gergin bir ruh hâli oluştu.

15. İlk ve ortaokul öğrencilerinin uzun süre ekran karşısında ve hareketsiz kalmaları ruh ve beden sağlıklarını olumsuz etkiledi. 

16. Yüz yüze eğitimden uzak kalmayla, uzaktan öğretimin açıklarını kapatalım bilinçaltıyla verilen aşırı ödevler, öğrencileri bıktırdı, bunalttı, ödevden nefret ettirdi.

17. Uzaktan canlı öğretim; üniversitelerde, liselerde gayet başarıyla uygulanabilir. Bu büyük bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeye yol açacaktır. Zaralı gencin Oxford´dan Hakkarili gencin Harvard´dan mezun olma imkânını doğurdu. Salgınla başlayan kiriz büyük bir  olumlu değişime, dönüşüme yol açacaktır.

Ben, Sivas İrade Gazetesinde 2 yıl önce yazdığım makalede; yakın gelecekte üniversiteler, liseler kapanacak. Üniversiteler araştırma merkezlerine dönüşecek. İlk ve ortaokullar var olacak ancak; bilim, sanat, spor, müzik, beceri atölyelerine dönüşecek. Artık bilgi her yerde, beceri okullarda olacak diye yeni tip okulları anlattım.

18. Salgın bitip, okullar tamamen açıldığında bile kimi sözel dersler uzaktan verilecek, öğrencilere okulda daha çok sanat, spor, müzik yapma zamanı tanınacaktır.

SONUÇ:

Bilgi beynimize duyu organlarımız aracılığı ile girer. Uzaktan canlı öğretim, öğrencilerin duyu organlarının tümüne hitap etmiyor. İlkokulda öğrenciler aklından çok kalbiyle öğreniyorlar, öğretmeni yüz yüze görmek, bağ oluşturmak istiyorlar.

Ayrıca; Türkiye; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya´dan çok önce EBA TV ve uzaktan öğretim uygulamalarıyla büyük bir fark oluşturdu. İngiltere´de daha yeni, bizden bir yıl sonra TV´ den eğitim yayınına başladılar. Uzaktan öğretimde Bakanımız Ziya SELÇUK göreve gelir gelmez uzak görüşlülüğü ve alanı bilmesi, eğitimin içinden gelmesi ülkemizi ileri taşıdı. MEB, uzaktan öğretimin altyapısı ve içeriğinin daha iyi hâle gelmesi için çalışmaktadır. Temennimiz salgının bitmesi, okullarımızın açılmasıdır. Öğretmenler aşılanıp okullar açılmalı, temmuza kadar eğitim devam etmeli.

 

Uzaktan canlı öğretimlerde öğrencisinin teknolojik donanımını temin eden zamanında ders başında olmasını sağlayan, eğitim için çaba, gayret gösteren, destek veren velilerimize teşekkür ederim. Teknolojik eksiği olan öğrencilerin donanımını devletimiz en kısa sürede sağlamalıdır.

İşleriniz iyi gidiyorsa eğitime yaptığınız yatırımı, verdiğiniz önemi iki katına çıkarın. İşleriniz iyi gitmiyorsa eğitime yaptığınız yatırımı, verdiğiniz önemi dört katına çıkarın.

Gelecek, eğitimle gelecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?