USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VİCDAN BİR DEĞERDİR

01-11-2017

Vicdan, değerler içerisinde en önemli olanlardan bir tanesidir. Bu değer o kadar çok önemlidir ki, hayatın her safhasında geçerli olduğu için, yaşadığımız süre içerisinde önemini korur. Vicdan insani vasıfların olmazsa olmazlarındandır. Yani insanı insan yapan en önemli unsurlardan bir tanesidir.
Vicdansız yetişmek vahşete giden bir yoldur, kötlüğe açılan kapıdır. Vicdansız olmak kişilerin yaşamlarında despotlaşmasına sebebiyet verir.  Vicdanı olmayan kişiler, mekanik yetişir ve robotlaşır. Öğrendiği mekanik bilgileri insana karşı acımasızca kullanır.
Vicdanlı olan kişiler merhamet ile birlikte yol alır ve bir çocuk gibi büyür güzelleşir bir meyve gibi hamlıktan olgunluğa erişir. Vicdanımızın sesi, hayat akışımızı sürdürürken bizlere yol gösterir. Vicdanlı kişilerin, kendisine ve çevresine kolay kolay zarar vermeyeceği bilinen bir gerçektir. Çünkü, insanlar karar vermede, iki arada bir derede kaldıkları zaman vicdanına başvurarak, vicdanının sesini dinleyerek doğru kararlar verirler. Önemli olan ne yapacaklarını bilimelerdir.
Vicdanlı düşünen ve vicdanlı davranan bir insanın, kendi davranışlarında ahlaki değerlere yer verir ve kararlarını adabı muaşeret çerçevesinde alır. Yaşamı süresince ahlaki değeri önemsemeyenlerin, vicdanı arka planda kalır.
İnsan kendi varlığını vicdan yoluyla bilir ve anlar, kendi sıfatlarını da yine vicdanen bilir. Hayatta olmanın farkındalığını, yaşamı için gerekli olan ilmi, kendsine ait bir iradesinin olduğunu vicdanı sayesinde bilir ve görmeye, işitmeye sahip olduğunu anlar. Bunlardan şüphe etmez. Vicdan hakikatin kendisidir.
Örnek verecek olursak; herhangi bir yerde çalışan bir insana masasını göstererek,?Bu senin mi?? diye sorduğumuzda, ?Evet? diye cevap verir. Ama, vicdanen bilir ki, o masa onun şahsî malı değildir. Onu dilediği gibi kullanamaz, istediği kimseye satamaz, gereğinin dışında kullanamaz. Onların kendisine emaneten verildiğini vicdanen bilir. Vicdanen bu emanetleri kullandığı süre içerisinde kendi malıymış gibi korur ve gözetler. İşyerinden ayrıldığı zamanda ise kullandığı masasını ve diğer eşyalarını işyerinde bırakarak emanetleri çalıştığı yerdeki yetkiliye geri iade eder.
Bir insanın vicdanlı olabilmesi için ahlaki duyguları gelişmiş olması ve adabı muaşereti bilmesi gerekir. Yetiştiği çevreden ve ailesinden aldığı eğitim sevgisiz olmamalıdır.  
Aslında vicdan bizim yanlış yapmamızın önüne geçen ve doğruya giden bir yoldur. Vicdanımızın sesi bizlerin hayattaki rehberidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?