USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yabancı Oyuncu Sayısı Neden Tartışılır?

13-09-2018

Türk futbolunda profesyonelliğin kabul edilmesinden bu yana yabancı futbolcu kontenjanına yönelik çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Türk futbolunun en üst liginde yabancı oyuncu sayısı 2016-2017 sezonunda %50,5 ile en üst paydaya ulaşmıştır. Özellikle 2011-2012 sezonu ile birlikte Türk futbolunda yabancı futbolcuların oranı %30´un üstüne çıkmış ve bu durum birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. En önemli tartışma konusu sınırsız/sınırlı yabancı futbolcu kontenjanı uygulaması olarak ortaya çıkmıştır. Süregelen bu tartışma 2015-2016 sezonunda yabancı oyuncu serbestliği olarak ifade edebileceğimiz kuralların oluşması ile nihai noktaya ilerlemiştir.

Yabancı oyuncu tartışması genellikle birkaç teknik adamın çerçevesinde dönüp durmaktadır. Acaba neden?  Türk futbolcusu gerçekten yetersiz mi? Ya da ekonomik olarak rekabet edilememesi mi istenmektedir? Son yıllarda taraftarların her sezon başında, transfer döneminde heyecan içinde bekledikleri tek şey, hangi yabancı futbolcu alınıp alınmadığı olmuştur. Bugün özelikle Milli takımlar seviyesine baktığımızda, bunun ülke futboluna ne derece katkı sağlayıp sağlamadığına hepimiz şahit olmaktayız. Peki, bu yabancı sayısının arttırılması ya da azaltılması kime/kimlere ne yarar sağlar? Türkiye futbol cennetidir. Vergi ekonomisi yabancı futbolcuların ülkemize sıcak bakmalarına en büyük nedendir.

 Yabancı sınırı hakkında çıkan tartışmaların bütün sebebi yönetimlerin, yöneticilerin, kurumların, kendi basiretsizliklerini veya hatalarını örtbas etmek için ortaya çıkardıkları bir gündem maddesi diyebilir miyiz?

Ücretler yüksek. Çünkü Türkiye´de ücret piyasası yüksek. Bunun temel sebebi de harcamada herhangi bir sınırlamanın olmamasından kaynaklanır. Yabancı oyuncuların da yerli oyuncuların da ellerine geçen para Avrupa standartlarına göre yüksektir. Ve bu insanları da rahatsız ediyor. İş tehlikeli bir yere gitmeye başladı. Konu yabancı sınırından çıktı, yerli nefretine döndü. İşlerin biraz sıkıştığı, iyi gitmediği takımlarda seyirci dönüp yerli oyuncuları suçlamaya başladı.  Takım başarısız olduğu zaman sonucu ona bağlıyor, aldığı parayı düşünüyor. Yabancı tartışmasında da yerli oyuncuyu çok anlamsız bir şekilde aşağılar olduk. Böyle bir tehlike de var önümüzde.

Peki, bir ülkede veya bir ligde yabancı sayısı nasıl belirlenmeli?

Yabancı sayısı senin elindeki bir güçtür. Bunu kullanırsın. Ülke futbolunun durumuna bakarsın, eğer oyuncu sayın azsa ve gençler şans bulamıyorsa sayıyı biraz azaltarak onların şans bulmasını sağlarsın. Yeterliyse, sayıyı açarsın ve rekabeti arttırırsın. Rekabet sayesinde elindeki oyuncuların gelişimini daha da hızlandırmaya çalışırsın. Türkiye´deki duruma baktığımız zaman bana ?Azaltalım mı, arttıralım mı? sorusunu sorduğunda, düşüneceğim hiçbir şey olmaz.

Türkiye´de 4-5 tane kulübün 28 kişilik kadrosunda o şehirden bir oyuncu ya var ya yok. Şehir de bunun farkında olduğu için seninle bir bağ kurmuyor. Tribünler bomboş kalıyor. Oradaki çocuklar ve gençler için bir şeyler yapsan, onları futbola kazandırsan bunun karşılığını bir şekilde verir toplum sana.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?