USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yardımcı Kaynak

17-10-2018

Milli Eğitim Bakanlığı diyor ki: Okullarda öğrencilere yardımcı kaynak alınması, aldırılması ve önerilmesi yasak. Kesinlikle aldırılmayacak, önerilmeyecek aksi tespit edilirse, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılacak. Belki de bu kişiler meslekten men olacak.

Şimdi, bazı kesimler de diyor ki; Devletimiz okullarda ücretsiz kitap dağıttı. Bu ekonomik krizde ek yardımcı kitaplara ne gerek var. Bu kitapları basan, dağıtan, satan, öneren bu işlerden para kazanıyor. Olan da veliye oluyor.

Devlet okullarında ki öğretmenler kendi okuttuğu öğrencilerinin özel okullarda ki öğrencilerle arasında ki fark daha da açılmasın, bu yarıştan kopmasın, gariban çocuğa da karşılaşacağı sınavlardan başarılı olsun diye uğraşmakta. Belki de aldığı maaşın, yaptığı işin hakkını vermek için çaba göstermekte. Çocukların daha başarılı olmaları için yardımcı kaynak mecburen öneriyor. Neden öneriyor? Tek kaynak yetersiz kalıyor.  Özel okullarda okuyanlar bu sınav maratonunda daha çok kaynaktan faydalanıyor. Devlet okulundaki öğretmene, Bakanlık ?Kaynak öneren sen misin??diyor. Vay geldi haline. Aslında bıraksalar bu öğretmenler sınıfta para toplayıp, kitapları kendileri alacaklar. Parası olmayanın parasını diğer öğrenciler üzerinden alacaklar. Olmadı ceplerinden koyacaklar. Bundan bile çekinir olmuşlar. Bir öğretmen, yardımcı kaynak önerirse başına ne iş gelir?  Hemen öneren öğretmenle, veli karşı karşıya gelir. Velinin cevabı hazırdır. Devlet diyor ki alma, sen neden aldırıyorsun? Bu işten kârın nedir? Bana zulmün ne? Böyle olmayacak,  senin bir derse ihtiyacın var. hemen seni şikâyet ediyorum, der. Sonuç ne olur; Veli e- devlet den basar şikâyeti. Bakanlık, öğretmenden, idareden açıklama bekler, soruşturma açar, öğretmen önerdiğine önereceğine tövbe eder. Bir daha aklına bile getirmez. İş sallabaşını al maaşına doğru gider.

Ben, çocukları merak ediyorum. Şimdi yardımcı kaynak almıyorum devletin kitapları yetsin demek ne gibi bir yaklaşımdır? Bu baba acaba ekonomisi olmadığından mı, yoksa her zaman ki gibi eğitime siyaseti mi karıştırmıştır? Bu veli hep yasalara uymuş mudur? Sigara sağlığa zarar olduğu halde neden içmektedir? Niye az vergi ödemektedir? Niye yola tükürmektedir?

Acaba neden yasak? Devlet bu kitaplara fetönün sızmasından mı endişelenmekte bu yüzden mi engellemekte? Dershane sisteminde de öyle olmadı mı? Dershaneler yasaklandı. Etüt merkezleri açıldı. Özel kurslar açıldı milletin var olan kaynağı hiç oldu. Kontrolü olan yasal olan bir durumdan yasal olmayan duruma geçildi. Gariban çocuğunu iyi kötü dershaneye gönderebiliyordu şimdi hiçbir şey yapamamakta.

Zengin çocuk özel okullarda okusun.  Devletin ders kitaplarının kapağını bile açmasın. Sadece müfredatı takip etsin. Her türlü yerli yabancı kaynağa ulaşsın. Kalabalık olmayan sınıflarda ders görsün. Özel ders, kurs, etüt merkezi adı altında eğitim alsın. Devlet okulundaki okuyana da aman yardımcı kaynak alma diye elini kolunu bağlamak endişe vericidir.

Diyecekseniz almak kolay mı? Ben 8 sınıfta okuyan çocuğuma özel okula gitmesine rağmen tek bir kaynaktan çalışmasın, birçok kaynaktan çalışsın diye yardımcı kaynak aldım. 1500-2000 Türk lirası tuttu. Geçen sene toplamı 500 tl olan kitaplara 4 kat zam gelmiş. Bu fahiş fiyat artışı nedendir? Kâğıda bu kadar zam mı geldi? İş bu soruları, kitabı basan yayın evine sorduğum da şu cevabı aldım. Her sene müfredat değişiyor. Bu yüzden az basıyoruz.  Her değişen sistemle birlikte soruları hazırlayanlara telif ödüyoruz. Talep belli olmadığından az basıyoruz ki, elimizde kalmasın. Fakat bu durumda erken yetişen alıyor. Yayınevleri, kitapçılar kitapların ellerinde kalmasından korkmaktalar.  Bir sonraki yıl kullanıp kullanılmayacağı ise meçhul.

Herkese açık olan bu sınavlarda birilerinin elini kolunu bağlayıp da öğrencilerin birine koş birine dur dememeliyiz. Bu çocuklar hepimizin bu yolda çalışan, çaba harcayan öğretmeninden personeline hiç kimse incinmeden bu işlerin bir orta yolu bulunmalıdır. Sızmalardan şüphe ediliyorsa kimse korkmamalıdır, devletimiz güçlüdür. İnsanımızın tamamen iyi niyetli duygularından faydalanmışlardır. Son bir söz, SAYIN VELİM  bu çocuk senin,  devletimiz iyi niyetli, kitaplar yeterli demiş ama sen çocuğuna biraz daha yardımcı ol .Bizleri bu çocuklar yükseltecek ona tarla bırakma ,ev bırakma, para bırakma ona bir meslek bırak?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?