USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAZ TATİLİNDE VELİLER VE ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

02-07-2018

Veliler, özellikle anneler kendilerine; Yaz tatilinde ?ÇOCUĞUMUN HANGİ YETENEĞİNİ GELİŞTİREBİLİRİM, ÇOCUĞUMA HANGİ KATKILARDA BULUNABİLİRİM, HANGİ BECERİYİ ÇOCUĞUMA KAZANDIRABİLİRİM´ sorusunu sormalıdır. Bu doğrultuda yaz tatilinde çocuklarının YAŞAM BECERİLERİNİ geliştirmelidirler. Tatil iyi değerlendirilirse, çocuğa çok önemli kazanımlar sağlar.

Çocuklar,  yaz tatilinde okulda öğrendiklerini hayata taşımalı, veli de uygun ortamı sağlayarak buna yardımcı olmalıdır. Çocuklara farklı uygun olan çevrelere girme imkanı verilmelidir. Doğru olan farklı kişilerle tanışma, iletişim kurma, çalışma, işbirliği yapma fırsatı verilmelidir. Yaz Kur´an kursları, spor okulları, izci kampları, kısa dönem yaz okulları, sanat atölyeleri bunlar için en uygun yerlerdir. Kamplara katılamazsa 3-5 günlüğüne akrabalarda yatılı kalmanın, anneden ayrı uyuyabilmenin çocukların kişiliğinin gelişiminde önemi büyüktür.

Aileler, çocuklarıyla birlikte ülkemizin değişik yörelerine kısa geziler yapmalı, gezide çocukla birlikte GÖZLEM YAPABİLME, FARKEDEBİLME yeteneklerini geliştirmelidirler. Gezi esnasında çocuğa sorulacak doğru sorularla, çocuğun farketme, gözlem yapma ve öğrenme becerisi kazanmasını sağlamalıdırlar. Örneğin Karadeniz gezisinde; bitki örtüsü, coğrafi durumu, insanların yaşam biçimi, yerleşim durumları, kültürel özellikleri, tarım-hayvancılık çeşitleri, turizm ve endüstri durumu, kendi ilimizle benzer ve farklı yanlarıyla ilgili somut öğrenmeler gerçekleştirmelidirler.

Eğitim- öğretim dönemi içerisinde yeterince kitap okumaya zaman kalmadığı için tatilde                     çocuklara kitap okuma alışkanlık ve becerisi kazandırılmalıdır. Bunun en güzel yolu da çocukla en çok zamanı geçiren annelerin, mümkünse babaların günün belli saatlerinde çocuklarıyla birlikte kitap okumasıdır. Unutulmamalıdır ki BİR ÇOCUĞA KİTAP OKU DEMENİN EN GÜZEL YOLU, ONUN YANINDA KİTAP OKUMAKTIR. Çocuklar, büyüklerinin ayak izlerini takip ederler, lütfen arkanızda bıraktığınız izlere dikkat ediniz.

Çocuklara öğrendikleri bilgileri, kitap okurken yaşadıkları sevinci, heyecanı, duygularını paylaşma imkanı sunulmalıdır. Haftanın bir akşamı (cumartesi) 20-21 arası, çocuğun okuduğu kitapları anlatma, öğrendiklerini aile bireyleri ile paylaşma zamanı olmalıdır ve bu gelenek haline getirilmelidir.

Çocuğun, her gün bir atasözü öğrenmesini, öğrendiği atasözünün içinde geçen bilmediği kelimelerin anlamlarını öğrenmesini sağlayınız. Böylece çocuk Türkçemizin zenginliğini kavrayacak, dağarcığındaki kelime sayısı artacağından zengin bir konuşma becerisine sahip olacaktır. Zekasını kullanma becerisi de artacaktır. Çünkü zengin kelime bilgisiyle daha zengin düşünecektir. Ayrıca Türkçemizin anlam zenginliğini de kavrayacak, yaşadığı sorunlara farklı yollardan bakarak, birden fazla çözüm üretebilecektir.

Çocuklar mutlaka bir müzik aleti çalmaya özendirilmelidir. Bağlama kurslarına gönderilmelidir. Çocuk bağlama çalarken iki elini birden kullanarak, beyninin sağ-sol yanını birden harekete geçirerek zekasının gelişmesini sağlayacaktır.  Bağlamayla, öğreneceği türkülerle Türk kültürünün bir bölümünü de kavrayarak milli değerlerimizi kazanacaktır. Öğretim döneminde yorulunca çalacağı birkaç türküyle bütün ruhu dinlenecektir. Bağlama çalmayı öğrenen çocuk estetik ve ruh eğitimi kazanacak, sakin, huzurlu, mutlu bir insan olacaktır.

Tatilde çocukların spor yapmaları sağlanmalıdır. Basket, voleybol özendirilerek uzun boylu olmalarına katkıda sağlanır. Her çocuğun mutlaka yüzmeyi öğrenmesi gerekir. Yüzme becerisiyle çocukta başarabilme duygusu gelişir, yaptığı sporla vücudu gelişir, beyni dinlenir. Çocuklara bisiklete binme, yaşı uygunsa otomobil sürme becerileri kazandırılmalıdır.

Uzun tatiller çocuklarda öğrenme kayıplarına yol açar. Yapılan araştırmalarda bu kayıp en çok ilkokulda görülmektedir. Bu durum her öğrencide aynı olmaz. Tatilde günlük az da olsa tekrar uğraşları yapan çocuklarda öğrenme kaybı yaşanmaz, okul açılınca diğer öğrencilerden önde olur. Okul müfredatından ziyade çocukların eğlenerek yaptığı tekrar araçlarıyla öğrenme kaybı önlenebilir. Sınıflar arası bağı kolaylaştırıp, güçlendiren eğlenceli tatil setleri, zihinsel problemler kitapları, zeka bulmacaları, kelime oyunları en iyi tekrar uğraşlarıdır. Yaz tatilinde çocukların, öğrenilen bilgileri tekrar etmesi, yaparak, yaşayarak öğrenme ortamlarının oluşturulması çocukların geleceği için çok önemlidir.

Tatilde çocuklar farklı uğraşlarla, farklı beceriler kazanabilirler. Küçük ev aletleri bakım onarım, tamir işlerinde rol almaları sağlanabilir.  Anneler çocuklarıyla birlikte iş yapmalıdırlar. Çocukların kendi işlerini kendileri yapmaları becerisi ve alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Yaz tatilinde anne babaların, çocuklarıyla zaman paylaşımıyla daha zengin vakit geçirdiği dönemler olmalıdır. Tamamen çocuklara odaklanılan kaliteli zamanlar ayarlanmalıdır. Bu zamanlarda çocuklarla yapılan sohbetler son derece yararlı ve kalıcı etki bırakır. Çocukla oynanacak oyunlar onun gelişimine büyük katkıda bulunur.

Değerli Anneler, lütfen çocuklarınızın ZEKASINI ÖVMEYİNİZ, ÇABASINI ÖVÜNÜZ. Zekasını överseniz; Tembel, bencil, çabasını överseniz; Çalışkan, gayretli, yardımsever olur.

Verimli, huzurlu tatiller dilerim.

                                                                                        

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?