USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeni Adalet Sarayı Anıları (5)

13-02-2019

Yeni Adliye için yer belirleme çalışması yapılırken Vali Hasan Canpolat başkanlığında defalarca toplantılar yapıldı. Bazı günler ikili, bazı günlerse üçlü dörtlü görüşmeler, istişareler yapılıyordu. Milli Emlak Müdürlüğü çalışanları her gün değişik bir arsayı seçenek olarak önümüze koyuyorlardı.Bu konuda bir komisyon oluşturulmuştu.Vali Hasan Canpolat, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Cevat Barutçu, Adalet Komisyonu Başkanı Taner Ulutürk, Baro Başkanı Mustafa Coşkun ve Defterdar Ali Öztürk arasında ya topluca ya da ikili ,üçlü temaslar yürütülüyordu. Seçenekler yani arsalar genellikle Valilik makamında yapılan bu görüşmelerde enine boyuna, artıları ve eksileriyle tartışılıyordu.

Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı´nın 2004 yılı başlarında  Daire Başkanı Haydar Çiftçi imzası ile yazdığı  ve Adliye Hizmet Binaları için arsa temini konu başlığını taşıyan yazıya verilen olumsuz cevabı düzelterek uygun bir arsa bulunduğunu bildirmek için yoğun bir tempo ile çalışılmıştı. Bu çalışmaların sonucunda 2005 yılı Ocak ayı sonlarında Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi için ayrılan arazinin yanında bulunan arsa üzerinde mutabakat sağlanabilmiş ve Abdüllatif Beyin de yönlendirmesiyle Vali Bey tarafından kamuoyuna bu doğrultuda açıklama yapılmıştı.

Bölge Adliye Mahkemesi ile ilgili kanun 2005 yılı Nisan ayında yürürlüğe girecekti. O tarihlerde Mahkemelerin kısa süre içinde faaliyete geçeceği söyleniyor ve açılacak yerlerde yeni bina yapılıncaya kadar geçici olarak bir binanın tahsisi isteniyordu. Bakanlık bu durumdaki illere öncelik tanıyacaktı. Vali, Başsavcı ve Baro Başkanı olarak yaptığımız görüşmelerde bu konu da sık sık gündeme geliyordu. Vali Bey Valilik Ek Binasının tahsis edilebileceğini söylüyordu. Biz de bu görüşe sıcak bakıyorduk. Bu konuda Bakanlığa bir yazı yazılması gerekiyordu. Başsavcı kendisinin böyle bir yazıyı yazamayacağını söyleyince başka bir formül bulduk. Biz, Baro olarak yaptığımız görüşmelere göre Sivas´a Bölge Adliye Mahkemesi kurulmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, bunun için geçici bir binanın tahsisinin istendiğini, böyle bir binanın olup olmadığını yazıyla Valilik Makamından soracak, Valilik de bu yazımıza olumlu cevap verecekti. Valilikten alacağımız bu olumlu cevabı da Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtası ile Adalet Bakanlığı´na gönderecektik. Kararlaştırdığımız şekilde yazışmaları ve işlemleri yaptık ve Bakanlığa yazıyı gönderdik. Böylece Bölge Adliye Mahkemesi müracaatımızı da yapmış oluyorduk.

Yapılan istişare ve çalışmalar sonucu arsa tahsisi yapılmış, imar durumu Belediye Meclisi´nde karara bağlanmış ve itiraz süresi de geçerek kesinleşmişti. Adli tatile az bir süre kalmıştı. Yapılacak Adliye ile ilgili evrakın tam ve eksiksiz olarak Bakanlığa gönderilmesi gerekiyordu. Proje ihalesinin yapılabilmesi için ihtiyaç programının yazılması ve gönderilmesi için çalışmalar başlattık. Başsavcı ve Adalet Komisyonu Başkanı ile görüştük.Baro olarak önerilerimizi hazırladık. Amacımız yapılacak Adliyenin en az 50-100 yıllık ihtiyaca cevap verecek büyüklükte yapılmasını sağlamaktı. Her birim için fazlasıyla yer ayrılmalı, ileride çıkacak ihtiyaçlar için de alanlar bırakılmalıydı. Bütün çabamıza rağmen ihtiyaç programının hazırlanmadığını öğreniyorduk. Bu duruma bir anlam veremiyorduk. Bize göre lüzumsuz bir şekilde zaman kaybediliyordu. Günler, aylar geçti ve Ağustos ayına girdik.Adli Tatil başlamış, ihtiyaç programı hazırlanmamıştı. Gecikmelerden dolayı projesinin ertelenebileceğinden veya başka bir ile öncelik verileceğinden endişe ediyorduk.Çünkü benzer durumların olduğunu bizzat müşahade etmiştik.

Yeni Adli Yılın başlaması ile birlikte yaptığımız girişimler sonucu ihtiyaç programı ve diğer belgeler hazırlanarak Başsavcılık tarafından Bakanlığa gönderildi. Bir aşama daha kat etmiş, biraz daha mesafe kazanmıştık. Ancak daha yapılacak çok iş vardı. Adliyenin proje ihalesinin yapılması gerekiyordu. Ayrıca kurulması düşünülen İstinaf Mahkemesi için Sivas´ın Adli Yargı bakımından birinci bölge olması gerekiyordu. Bütün bunların gerçekleşmesi için Ankara´ya gitmemiz ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlık üst düzey bürokratları ile HSYK Başkan ve üyeleri ile görüşmemiz gerekiyordu.

Sivas Barosu Yönetim Kurulu´nun aldığı karar doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunarak Adalet Bakanı ve ilgili birimlerinden randevu talep ettik. Cevap gelir gelmez harekete geçtik ve 8-9 Aralık 2005 tarihlerini programladık. Baro Başkanı Av.Mustafa Coşkun, önceki başkanlarımızdan Av.B.Oktay Özberk, Yönetim Kurulu üyelerimizden Av.Murut Şahin ve Av.Bekir Polat´tan oluşan heyet olarak görüşmeleri yaptık.

Bakan Cemil Bey bizi yine ilgi ile dinledi,konuştuklarımızı not aldı ve Müsteşar Fahri Kasırga´ya bundan sonra yapılacak çalışmaların Baro Başkanı ile birlikte eşgüdüm halinde yürütülmesi talimatını verdi. Adalet Sarayı çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra Sivas´ın 1. Bölge yapılması noktasında Bakan Beyden yardım istedik. Önce bu konuda ısrarlı olup olmadığımızı sordu. Çünkü Sivas 1. Bölge olursa ataması yapılacak personel bakımından bazı sıkıntılar yaşanabilirdi. Biz de kendisine Sivas´a Bölge Adliye Mahkemesi kurulacağı sözü verildiği ve burada görev alacak hakim ve savcıların birinci sınıfa ayrılanlardan oluşacağı için bu talepte bulunduğumuzu  söyledik. Bakan Bey bizim görüşümüzü doğrulayarak " Bölge Adliye Mahkemesi için Sivas´ın 1 Bölge olması gerekiyor" dedi ve bu konuda gerekli desteği vereceğini söyledi. Biz de bu konuda HSYK Başkan ve üyeleri ile de görüşeceğimizi söyledik ve vedalaştık.

Ankara ziyaretimizde hemen hemen tüm HSYK üyeleri ile görüştük. Aralarında Sivas´ta hakimlik yapmış olan bir üye ile Sivaslı bir üye de vardı. Taleplerimizi uzun uzun ve gerekçeleriyle anlattık.Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Sivas Barosu olarak HSYK´ya Sivas´ın birinci bölge yapılması için müracaat edecektik. Herkes Sivas´ta Bölge Adliye Mahkemesi kurulması talebimize olumlu yaklaşıyordu. Bu çerçevede ataması yapılacak hakim ve savcıların da birinci sınıfa ayrılmış hakimlerden oluşması gerekeceğinden Sivas Adli Yargı açısından birinci bölge olmalıydı.

Teknik İşler Daire Başkanlığı´nı da ziyaret programımıza almıştık. Çünkü bir an evvel proje ihalesinin yapılması gerekiyordu. Yetkililerle yaptığımız görüşmede bize personel sayısının yetersizliği sebebiyle işlemlerin geciktiğini çok sayıda projenin sıra beklediğini, yerel imkanlarla projenin yapılması durumunda inşaat ihalesinin hızlı bir şekilde yapılabileceğini, çünkü gerekli paranın hazır olduğunu söylediler.

Sivas´ a döndükten sonra hemen Vali, Belediye Başkanı ve Başsavcı ile görüşerek durumu anlattık. Özellikle Belediye Başkanı Sami Beyden Adliyenin projesinin Belediye bünyesinde yapılıp yapılamayacağını sorduk. Böyle bir projenin geniş kapsamlı olduğunu,  Belediye personeline yaptırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Biz de durumu aynen Bakanlığa ilettik ve yerel imkanların müsait olmadığını, kendilerinden bu konuda yardımcı olmalarını beklediğimizi söyledik. Bir kaç defa Daire Başkanı Haydar Çiftçi ile görüştüm ve durumu anlattım. Haydar Bey aşkla şevkle çalışan birisi idi. Yapılacak Adalet Saraylarının milli mimari anlayışına uygun bir üslupta yapılmasını istiyordu. Ancak anladığım kadarıyla dar bir kadro ile çalışıyor ve işlere gece gündüz çalışmasına rağmen yetişemiyordu. Haydar Bey elinden geldiğince süreci hızlandıracağını söyledi.

Sivas Barosu Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´na müracaat ederek "Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği´"nde değişiklik yapılarak Sivas´ın 1.Bölge yapılmasını talep ettik.Müracaatımız Kurul gündemine alındı ve kabul edildi. Yönetmelik değişikliği 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayıl Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Bölgeleri gösterir Adli Yargı Adalet Teşkilatı Listesinde değişiklik yapılarak Sivas 1. Bölge olmuştu.

Bu değişiklikle Sivas büyük bir avantajı yakalamıştı ama aynı zamanda bir riske de girmişti. Çünkü Bölge Adliye Mahkemesi´nin Sivas´ta kurulmasını hep birlikte gerçekleştiremezsek bu durum aleyhimize de olabilirdi. Sıkı bir takip gerekiyordu.

(Devamı gelecek yazıda)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?