USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeni Valimiz ve Sivas

06-12-2018

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası´nın düzenlemiş olduğu etkinlik çerçevesinde Sivas´a yeni atanan Valimiz Sayın Salih Ayhan´ı yakından dinleme ve Meclis Üyelerin sorularına verdiği cevaplarla Sivas´a olan bakışı hakkında fikir sahibi olma imkanım oldu.

Öncelikle altı çizilmesi gereken husus Ayhan´ın aslında hiç te Sivas´a yabancı olmayan bir mülki amir olmasıdır. Zira kendisi öncelikle Altınyayla, Şarkışla ve Divriği ilçelerinde Kaymakamlık görevinde bulunmuş, Sivas Vali Yardımcılığı görevine müteakip 2012-2016 yılları arasında  da Sivas İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevini yürütmüştür. Sivas´ı, Sivaslıyı tanıyan bir mülki amirin göreve gelmesi Sivas için büyük bir şanstır.

Toplantının belki de akılda kalan en önemli hususu valimizin defaten sarf ettiği ?istişare? sözcüğü idi. Sivas´ımız bugüne kadar gerek siyasilerin, gerekse de mülki amirlerin ?ben yaptım oldu? mantığı ile hayata geçirdiği kararlardan çok çekti hala da çekmeye devam ediyor. Bu şehirde doğmuş, büyümüş, bu şehirde yaşayıp her gün bu şehrin sorunlarıyla cebelleşmiş insanları dinlemeden, onlarla istişare etmeden kağıt üzerinde alınan kararların olumsuz sonuçlarına yine bu şehirde yaşayan insanların maruz kalması üzüntümüzü daha da artırıyor. Halbuki Lokman Hekim ne de güzel söylemiş: ?İşleri denenmiş kişilere danış. Zira onlar kendilerine pahalıya mal olmuş doğru görüşleri sana bedavaya verirler?.

Sivas yıllardır göç veren, her konuda yerinde sayan, unutulan unutturulan kadim bir Anadolu şehri.. Her mecliste, her toplantıda iş, aş önerileri ve ekonomik çözümlemelerle geçen kaybolan yıllar gerçekleri değiştirmiyor. Belki de çözüm sadece ekonomik değil, Sivas´ı kültürel ve sosyal anlamda da yaşanabilir bir yer haline getirmekten geçiyor. İstediğiniz kadar büyük sanayi kuruluşlarını bu şehre getirin o fabrikalarda çalışacak kalifiye elemanlar için şehri yaşanabilir, tercih edilebilir kılmadıktan sonra başarıya ulaşmak mümkün görünmüyor.

Üniversiteniz tercih edilmiyor, fabrikalarınız ihtiyacı olan nitelikli elemanları fazla maaş vermesine rağmen bu şehirde yaşamaya ikna edemiyor, hatta şehrinizin takımı istediği her oyuncuyu getirmekte zorlanıyorsa anlayışınızı değiştirmek, yeni bir bakış açısıyla sorunların üstesinden gelmek gerekiyor.

Yeni Valimiz, gerek istişareye verdiği önem, gerekse de hayata geçmesinde büyük bir emeği ve altında da imzası bulunan Yıldız Dağı Kayak Merkezi projesiyle farklı bir vizyon ve bakış açısına sahip olduğunu bizlere gösteriyor. Hızlı tren projesiyle daha ulaşılabilir bir şehir haline gelecek Sivas´ın ayağına gelen bu fırsatı iyi değerlendirip, yeniden göç alan bir şehir haline gelmesi için kültürden sanata, sosyal hayattan eğitime, turizmden sanayiye top yekûn bir kalkınmaya ihtiyaç duyuyor. Bu hedefe ulaşmak adına bu şehre sevdalı herkese büyük bir sorumluluk düşüyor.

Asırlık tarihi olan okulların taşınması, merkezdeki hastanelerin yıkılması ve ihtiyacın çok daha fazlası yurt yapılması faslı bittiğine göre artık Sivas´ın gerçek sorunlarına çözüm bulma zamanı geldi de geçiyor? Ne dersiniz?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?