USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeniden Yapılanma İçerisinde Olan Milli Eğitim Bakanlığına Tekliflerimiz -2-

25-11-2019

14- Öğrenci disiplin yönetmeliği tekrar elden geçirilmelidir. Öğrenci bir nevi kontrol altına alınmalıdır. Disiplinin olmadığı hiç bir hareket; başarılı olmaz.

15- Öğretmen imajı tekrar hak ettiği yere konmalıdır. Maddi açıdan ve manevi açıdan, desteklenmelidir. Bu manada öğretmen yetiştiren okullara teşvik amaçlı burslar verilmelidir. En fazla tercih edilen okullar haline getirilmelidir.

16- Çok eski yıllarda olduğu gibi, öğrencilerin bilgi dağarcığının tazeliğini korumak adına; sene sonlarında bitirme sınavları yapılabilir. Bu sınavlarda alınacak puanlar başarı puanı ek olarak hanesine yazılabilir. Hatta Orta öğrenim başarısı; ÖSYM de etkin hale getirilebilir.

17- Ders kitapları en fazla yetmiş sayfa ve içerik ona göre düzenlenmelidir. Öğrenciler, veliler yardımcı kitap dayatmasında kurtarılmalıdır.

18- ÖSYM, soruları kesinlikle Lise müfredatından sorulmalıdır.

19- Sorular gayet net ve açık bir şekilde olmalıdır.

20- Liselerde kitap okuma kampanyaları düzenlenmelidir. En fazla kitap okuyan gençler; ÖSYM dahil ödüllendirilmelidir. Kitap Okuma teşvik edilmelidir.

21- Başarı için; Okul, aile, öğretmen, işbirliği mutlaka temin edilmelidir.

22- Üniversitelerde, öğretim görevlisi, asistan, seçimi kuralları tekrar gözden geçirilmelidir. Onun, bunun adamı değil; hak eden şahsın elde ettiği makamlar haline dönüştürülmelidir. Hata bunu alt yapısı, Üniversiteye başladığı yıldan itibaren başarı grafiği ile; ilintili hale dönüştürülmelidir.

23- Tüm Üniversite öğrencilerinin barınma ve yeme, öğrenim, masrafları, Devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylece öğrenci, kimselere muhtaç olmadan, töhmet altında kalmadan, tahsil hayatını bitirir. Hem böylece bazı yanlış örgütlerin eline; çaresizlik yüzünden düşmesi engellenmiş olur.

24- Edebiyata, sanata ve spora  yetenekli gençler orta öğrenim çağında tespit edilmelidir. Üniversitelerin ilgili bölümlerine tercihen alınmalıdır. Yeteneklerinin gelişmesi için; ortamlar oluşturulmalıdır.

25- Gençlik sokaklardan ve tehlikeli arkadaş guruplarından uzak tutulmalıdır. Bu tür oluşumları ise; Devletin güvenlik güçleri etkin bir şekilde görev alarak; okul çevrelerinde  yuvalanmalarının önüne geçilmelidir.

26- Hedefi olmayan gençler; daha çok tüketimin, zaman israfının ve ahlaksız ortamların devamlısı olmak için; çaba göstermektedirler. Kendileri buna istekli oldukları gibi, arkadaş çevresini de; etkilemektedirler. Okul içi ve Okul denetimli, okul dışı faaliyetlerin yoğun bir şekilde oluşması; gençler için, uğraşı alanlarını artmasına neden olacaktır. Kısacası, okul saatlerinin dışında; öğrenci kontrolünün sağlanması için; gayret sarf edilmelidir. Burada Okul, Aile, Çevre, hatta resmi kurumlar devreye sokulabilir.

27- Kaliteli ve deneyime dayalı eğitimin gerçekleştirilmesi için;  Bu işin tüm tarafları aktif bir şekilde, olayın içerisinde olmak zorundadırlar. Bu amaçla, bütün çaba ve gayret ortaya konmalıdır. Geleceğimiz dediğimiz, gençlere; bu özeni göstermek lazımdır?

28- Şu an mevcut durumda Din Kültürü dersi öğretmen sıkıntısından söz edilmektedir. Diyanet teşkilatının elemanlarından bu alanda yararlanılabilir. Hatta, gönüllü olarak MEB, kadrosuna geçmek isteyenlerin önü açılmalıdır.  İlahiyat Fakültesi elemanlarından bile; yaralanılabilir. Bu ders başka bir şeye benzemez. Ehil olmayan insanların bu derste öğretmen olarak görevlendirilmesi; telafisi mümkün olmayan yanlışların oluşmasına neden olur. Dikkatli olmak gerekir...

Bitti...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?