USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yetmez Mi Sana Bir İnşirah Suresi Neşesi?

13-05-2019

Bazı kavramlar vardır o kavramların telaffuzu, duyulması bile insana huzur verir. Bir anda dünyanın en mutlu insanı yapmasa bile en huzurlu en ferah kişisi yapar.

Son günlerde anlamını öğrendiğim ve bunun içinde mutlu olduğum bir kelime var. Açılmak, genişlemek, sevinmek manalarına gelen inşirah kelimesi ve bu kelimeye sahip sure.

Şüphesiz ki Rabbimizin tüm ayetleri etkileyici ve güzel. Her ayetin farklı ve değişik yönleri var. Manasını, maneviyatını hem zihnen hem de kalben hissedersen her ayet seni senden alır. Hem maddi hem manevi şifa olur, Hakk´a biraz daha yaklaştırır.

Ancak öyle zamanlar olur ki bir ayetle karşılaşırsınız tam da sizi özetlemektedir. Duymaya ihtiyacınız olduğu kelimeleri size fısıldar.

 Bazı ayetler kişiden kişiye göre daha etkili olabilir. İnsanın o ayete ya da ayetlere kendini yakın hissetmesi kişinin ihtiyacına göredir kanaatimce.

Mükemmel bir ses uyumu barındıran İnşirah suresi ve kelimesi üzerine biraz tefekkür etmek artık benim için elzemdir. İnsanı rahatlatan, huzur veren, felaha, refaha, rahata, iç aydınlığına kavuşturan bir kelime daha bilmiyorum çünkü.

Bu sûrede Peygamberimizin, çocukluğunda risalete hazırlamak üzere kalbinin açılıp arıtılmasından söz edilmektedir. Ayrıca, onun getirdiği dindeki kolaylıklara dikkat çekilerek Allah´a şükretmeye teşvik edilmektedir. Bir diğer görüşe göre de Rasulullah´a (s.a) teselli vermektir.

Orijinal dilinde okunuşu da fevkalade estetik ve şiirsel olan surenin meali:

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah´ın adıyla.

1.Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi?

2.Ve yükünü indirip atmadık mı?

3.Ki o, senin belini bükmüştü;

4.Senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi?

5.Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.

6.Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.

7.Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya devam et.

8.Ve yalnızca Rabbine rağbet et.

İnşirah suresinin 5. ve 6. ayetlerinde ?´Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.´´ Diyerek, kelamın sahibi aynı cümleyi pekiştirerek tekrar ediyor.

Böylelikle zorlukta kolaylıklar saklandığına dair büyük bir sır veriyor.

Bu sır en kötü zamanda bile, en iyiye dair hayalleri olanların yol göstericisi, mukavemeti, ümidi olup, birine inanmanın, dayanmanın sonsuz hazzını yaşatıyor.

Sadece ayet bazında değil tüm sureyi tefekkür edecek olursak, hatta birbirini tamamlayan Duha suresi ile birlikte ve Kuran´ın Peygamber nezdinde tüm insanlığı kapsayacak olduğunu düşünürsek; dünyaya ve insanlığa verilen ne güzel ne anlamlı mesajlar içermektedir. Ve bu mesajlar en güzel dosttan gelmektedir.

7. ayette "boş kaldın mı, yine kalk (başka bir iş ve ibadetle) yorul" diyerek çalışmanın önemi de vurgulanmaktadır. İnsan boş kaldığı zaman yanlış işlere yönetebilir çünkü.

İnşirah suresinin hikmeti ile birçok rivayet bulunmakla birlikte Peygamber Efendimiz: ?´Kim İnşirâh sûresini okursa, sanki ben elemli iken bana gelip, beni ferahlandırmış gibi olur.´´ Buyurmuşlardır.

Her zorluğun içinde barınan kolaylığı bilmek, kişiyi sabrettirir, yeise kapılmış bir gönlü rahatlatır, ruhunu tazeler, yaşama sevincini ve coşkusunu artırır.

İşte bu yüzden sebebi belirsiz hüzünlere, gamlara, kederlere gönlümüz gark olduğunda, omuzladığımız yük göğüs kafesimizi sıktığı zamanlarda yetişen tılsımlı bir suredir İnşirah?

Başımıza bir kaç dert geldiğinde, dünyanın başımıza yıkıldığını sanma hastalığımız vardır ya işte ona iyi gelir.

Nimeti verene şükretmeyi vesile olur. Kişiye çok güzel moral ve motivasyon vererek, yaşam enerjisi sağlar.

Modern psikiyatrının başa çıkamadığı en ruhsal sorunlara pratik ve köklü çözümler sunar. En iyi antidepresandır.

İnsan olarak kolayı severiz. Zorluklar karşısında tam düşmek üzereyken tutar bizi inşirah. Bunları anlayabilmek, bu sırlara erebilmek için ilk önce tefekkür etmek ve daha sonra onu yaşantımıza geçirmek lazımdır.

??.

Bugüne kadar hayata dair duyduğum en güzel yorum: Yaşamak bir ümittir, cümlesidir. Evet o ümide sarılmayı Kuran´ da ümit ve motivasyona dair birçok ayetlerden öğrenmek zorundayız. Ve zorluklara karşı mukavemetimizin artması ve dayanacak gücü kazanabilmemiz için göğsümüzün onun tarafından genişletilmesi gerekiyor.

Başka söze artık hacet kalmadı. Teselliye inanmayanlar için, dilerim İnşirah suresinde bahsedilen neşe hep sizinle, bizimle olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?