USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Zaman Sürecinde Ailenin Değişimi ve Sorunlar

20-03-2019

20. yüzyıl sanayi çağı, toplumsal hayatı tüm boyutlarıyla etkiledi. Teknolojinin gelişmesi toplum yaşamını değiştirerek aile yapısının farklılaşmasına, ailenin ana-baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aileye dönüşmesine, hatta tek ebeveynli ailelerin yaygınlaşmasına yol açtı. Özellikle kadının çalışma hayatına girmesi sonucunda, çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi yanında, ev işlerinin eşler arasında paylaşılması gibi durumlar karı-kocaya geleneksel rollerinin dışında yeni sorumluluklar getirdi. Bunlara alışmak zaman zaman rol çatışmalarına neden olmaya başladı.

Günümüzün gelişen ve değişen ailesi, üyeleri arasındaki uyumlu birlikteliği sağlamada artık zorlanmakta? Özellikle aile üyelerinin kentli ana-baba, çalışan anne olma gibi hızla değişen rollerine uyum sağlayamamaları, aile içindeki iletişim ve etkileşimi bozmakta, kuşaklararası çatışmaları da artırmakta! Aile üyelerinde sıkıntıya yol açan bu tür engellemeler, genelde ailenin varlığını korumasını güçleştirmekte, özelde de aile üyelerinin sosyal ve ruhsal varlığını bozmaya neden olmakta. Bu durumda bazen aile, toplumsal sistem içinde hasta bir kurum niteliğini kazanabilmekte...

Tüm bu nedenlerle, modern toplum hayatında yalnız kalan ailelere yardım ve destek sağlamak üzere çeşitli hizmetlerin geliştirilmesi gereği ortaya çıktı? Günümüzde aile danışmanlığı, aile bireyleri arasında sağlıklı bir iletişim ortamının yaşatılması için yapılan psikolojik bir yardım, sıcak bir çözüm mekanizması olarak göze çarpıyor?

Aileyi bir bütün olarak ele alıp inceleyen, sağladığı rahat ortamda bireylerin iletişim çatışmalarının kaynağını görebilmelerine yardımcı olan aile danışmanı, yıkılmakta olan pek çok aileye yardım elini uzatıyor... Çünkü yıkılan bir yuva, gelecekte maddi ve manevi boyutu ağır olan yaralara da neden oluyor. Bu nedenle günümüzde danışmanlara büyük görevler düşüyor. Bir nevi sağlıklı bir toplumun oluşmasına, sağlıklı ailelerin artmasına vesile oluyorlar?

Bizlerin de danışman olarak tek dileği yüzü gülen ailelerin sayısının artmasıdır? Sevgi ve saygının hiç bitmemesi dileğiyle? 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?