USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Zekat Malı Azaltmaz

01-05-2020

Bugün köşe yazımda dinimizin en çok önem verdiği ibadetlerin başında gelen zekata dikkat etmeye çalışacağım.

Varlıklı insanların servete râm olma neticesinde muhtemel azgınlıklarına set çekmek, muhtaçların da zenginlere karşı kin ve hased gibi menfî temâyüllerini engellemek sûretiyle ictimâî hayâtta huzur ve sükûnu temin etmek ve fertleri birbirine muhabbetle bağlamak gibi birçok faydaları da ihtivâ eden ?zekât?, müminlere farz kılınmıştır. İslâm ictimâî nizâmında, fakir ve zengin arasındaki iktisâdî dengesizlik asgarîye indirilerek, bunun sosyal bir çatışmaya dönüşmesini önlemek gâyesi hedeflenmiş ve bu maksatla zekât ve infâka büyük bir ehemmiyet atfedilmiştir.

Zengin, malını nereden kazanıp nereye sarf ettiği husûsunda, yâni helâl veya haram kazançlarından, zekât, sadaka, hayır ve hasenâtından Allâh´ın huzûrunda hesap verecektir. O, sâhip olduğu malın muayyen bir kısmını fakirlere vermeye memur kılınmakla, serveti bakımından büyük bir imtihâna tâbîdir. Ancak diğerleriyle birlikte bu imtihan da kazanıldığı takdirde rızâ-yı ilâhîye ve cennet nîmetlerine nâil olunur.

Fakir de, yoksulluktaki sabırsızlık, şikâyetler, insanlara yük olmak, zarûrete dayanmayan istek, kin, hased, isyân gibi husûslarla birlikte, ahlâk ve iffetini koruyup koruyamamaktan hesâba çekilecek, şâyet bunların neticesi Allâh´ın rızâsına uygun düşerse, onun dünya çilesi, ebedî bir âhiret saâdetine dönüşecektir.

Zekât, Kur´ân-ı Kerîm´de 27 yerde namazla birlikte zikredilir. Bu kadar çok zikredilmesi, ona atfedilen ehemmiyeti göstermeye kâfîdir. Yalnız Mü´minûn Sûresi´nin 2. ve 4. âyetlerinde namaz ayrı olarak geçer ki, orada da namaz kılanların zekâtlarını verdikleri husûsu ifâde buyurulmuştur. Bunun sebebi, ?bedenî? ve ?mâlî? olmak üzere iki gruba ayrılan ibâdetlerde; namazın ?bedenî ibâdetler?in, zekâtın ise ?mâlî ibâdetler?in başında gelmesidir. Nitekim ameller birbirinden müstakil olduğu, yâni birinin yapılmaması, diğerini iptal etmeyeceği hâlde, zekâta dînimizde verilen değerin ehemmiyetine binâen, Hazret-i Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem-:

 ?Namaz kıldığı hâlde zekât vermeyen kimsenin namazı(nın hayrı) yoktur!? (Heysemî, Mecmau´z-Zevâid, III, 62) buyurmuştur. Hiç şüphesiz ki bu beyan, müminleri zekâta teşvik etmek ve bu ibâdetin ehemmiyetini göstermek içindir.

Zekâtın bu ehemmiyeti sebebiyledir ki, müminlerin emîri Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh-, namaz kıldığı hâlde zekât mükellefiyetini kabul etmeyenlerin bu hareketlerinden inkâr mânâsı çıkarmış ve kendilerine harp ilân etmiştir. Çünkü zekât, imkânı olanın muhtaç olana, Allâh´ın tâyin ettiği bir borcudur. Âyet-i kerîmede buyurulur:  ?Sâilin (muhtâcın) ve mahrûmun (iffeti dolayısıyla isteyemeyenin), onların (zenginlerin) mallarında muayyen bir hakkı vardır.? (ez-Zâriyât, 19)

Allâh Rasûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem- buyurur:

?Malının zekâtını verdiğin zaman, üzerine gereken borcunu (fakirlerin sendeki hakkını) ödemiş olursun.? (Tirmizî, Zekât, 2)

Bu itibarla zekât, nisâb miktarından fazla bir mala sâhip olanların, şer´-i şerifte belirlenen ölçüler içerisinde, her yıl muayyen yerlere sarfetmek sûretiyle geride kalan mülkiyetlerini helâl hâle getirmeleridir. Zekât olarak alınan mal veya para, kısım kısım, derece derece cemiyetin mağdurlarına intikâl ettirilir. Böylece toplumda muvâzene, adâlet ve ictimâî âhenk meydana gelir. Zenginin serveti temizlenir.

Ülkemizin koronavirüs salgını sürecinden geçtiği bu günlerde zekatımızı vermeye azami özen gösterelim?

Haftaya görüşmek ümidiyle Allah´a emanet olun?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?