Kar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Gündem - 8 yıl önce



Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ‘Bu kar yağışları, ürünlerin kalitesini artırır. Bu yağışlarla çiftçilerin fidanları ve tarım arazilerini sulamasına gerek kalmadı. Yağışın meyvecilik ve tarım anlamında çiftçilere artısı olacak. İki, üç aydan beri ilimizde yağışlar çok azdı. Yağmur suyu gelip gider ama kar yağışı, çiftçiler için çok daha iyi. Kar suları toprağın en alt tabakasına kadar iniyor. O açıdan kar yağışı devam ederse çiftçiler için iyi olur. Çiftçinin yüzü bu yıl gülecek. Kar yavaş yavaş eridiği için buğday ve arpa başta olmak üzere uzun müddet suya ihtiyacı olan ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ,  ilimizde son günlerde etkili olan kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirterek, daha çok verim alınması için devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kar yağışlarının yeni yılla birlikte geldiğini belirten Çetindağ, ‘Kar yağışı devam ederse çiftçiler için daha iyi olur. Dağlardaki karların suyu göletlerde toplanıyor. Bu göletler sayesinde kuraklık olmaz, çiftçiler de ilerleyen dönemde su sıkıntısı çekmez’ dedi.

Çetindağ, ‘Kar yağışları meyvesi olan çiftçilerimizin de yüzünü güldürdü. Bu kar yağışları, ürünlerin kalitesini artırır. Bu yağışlarla çiftçilerin fidanları ve tarım arazilerini sulamasına gerek kalmadı. Yağışın meyvecilik ve tarım anlamında çiftçilere artısı olacak. İki, üç aydan beri ilimizde yağışlar çok azdı. İnşallah kardan sonra yağmur da devam eder ve havalar soğur. Çünkü ağaçların belli bir dönem soğuk görmesi önemli. Yağmur suyu gelip gider ama kar yağışı, çiftçiler için çok daha iyi. Kar suları toprağın en alt tabakasına kadar iniyor. O açıdan kar yağışı devam ederse çiftçiler için iyi olur’ ifadelerini kullandı.

Kar yağışının fazla olmasının da bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Çetindağ, kar yağışının biraz daha devam etmesini, ardından yağmur beklediklerini sözlerine ekledi.

Kar yağışıyla topraktaki nem oranının arttığını ifade eden Çetindağ, ‘Nemlenen toprakla buğday ve arpaların çimlenmeye başladığını ifade ederek, ‘Çiftçinin yüzü bu yıl gülecek. Kar yavaş yavaş eridiği için buğday ve arpa başta olmak üzere uzun müddet suya ihtiyacı olan ürünlerin daha verimli olmasını sağlıyor. Kar yağışıyla hububat ekili alanlarda verim alamayacaklarını düşünen çiftçilerimiz, kuraklık korkusunu yendi’ ifadesini kullandı.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, şunları kaydetti:

‘Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl yağış oranları bir hayli azdı. Ancak bazı ilçelerimizde de yağmur yağışlarının fazla olması çiftçilerimizi zor durumda bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl ilimizde ortalama olarak yüzde 30 civarında çiftçilerimiz zarara uğramıştı. Bu yıl kış mevsiminde özellikle Aralık ayında neredeyse ilimiz hiç yağış almadı. Kar olmayışı çiftçilerimizi düşündürürken, yeni yıl ile birlikte gelen kar yağışları çiftçilerimizin yüzünü güldürdü.’

Tarım yılının başladığı Ekim-Kasım aylarında yağışların normalin yüzde 4,6 altında kaldığını belirten Çetindağ, ‘Aralık ayında da ülke genelinde yağışlar oldukça yetersiz olurken, ilimizde hemen hemen hiç yağış alınmadı’ dedi.

Çetindağ yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre,  yeni tarım yılının başladığı 2015 yılı Ekim ayı başı ile Kasım ayı sonu birikimli yağışların genel olarak normalinden az olduğunu belirtti. Birikimli yağış ortalamasının 115,0 milimetre (mm), normalin 120,6 mm olduğunu vurgulayan Çetindağ, şunları kaydetti:

‘2015-2016 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi Ekim ayı itibariyle başladı. Bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri tamamlandı. Tarım yılının başladığı Ekim ayından Kasım ayı sonuna kadar birikimli yağışlar normalin yüzde 4,6 altında kaldı. 2 aylık dönemde gerçekleşen birikimli yağışlarda normale ve geçen yıl yağışlarına göre Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde azalma görülürken, Marmara bölgesinde normal düzeyde, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise artış oldu. Ekim, Kasım aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 35,5 ile en fazla Akdeniz Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 30,4 ile İç Anadolu, yüzde 5,5 Güneydoğu Anadolu, yüzde 4,3 ile Ege bölgeleri izledi.’

Çetindağ, 2016 yılının hem ilimiz için hem de çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olmasını temenni etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Hafik Gölü´nde Muhteşem Proje

2015-12-30 17:15 - Gündem

Yılbaşı Çekilişinde Sivas´a 3 Milyon Lira İsabet Etti

2016-01-05 13:23 - Gündem

Öğrencilerin Güreş Aşkı

2015-12-30 17:10 - Gündem

İşte 2. Yarı Programı

2016-01-06 16:38 - Gündem

İyilerden Bilirdik Hasan Karakaya´ya Vefa

2016-01-04 17:03 - Gündem

Judocular Türkiye 3.´Sü Oldular

2016-01-06 09:33 - Gündem

Sivas´a Yakışmıyor

2016-01-06 16:41 - Gündem

Sivaslı Esnaflar Noel´i Değil, Mekke´nin Fethini Kutlayacak

2015-12-30 17:13 - Gündem

Mevcut Ehliyetler 2020 Yılına Kadar Geçerli

2016-01-06 16:41 - Gündem

Surp Kevork Kilisesi İnanç Turizmine Kazandırılsın

2016-01-06 09:43 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'taki Kuraklığın Nedeni Araştırılacak!

14:49 - Gündem

İş Makineleriyle Girdiler! Sivas’ta O Tekke Tehdit Altında!

14:31 - Gündem

Sivas'ta Deprem ve Yangın Tatbikatı!

12:46 - Gündem

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 6 Bölüme TYÇ Logosu!

11:46 - Gündem

Başkan Uyardı: Çiftçinin Alın Teri Yok Olmasın!

11:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas’ta Fen İşlerine “Zorlu” Müdür

16:43 - Politika

Sivas'ta 15 Kişi Yaşamını Yitirdi!- 28 Haziran 2024

16:35 - Yaşam

Sivas'ta Emekliler Elektrik Zammına İsyan Etti: Canımızı mı Alacaklar!

16:11 - Röportajlar

Sivas'taki Kuraklığın Nedeni Araştırılacak!

14:49 - Gündem

İş Makineleriyle Girdiler! Sivas’ta O Tekke Tehdit Altında!

14:31 - Gündem