?>
Gelir Adaletsizliği Arttı
Milli Yol Partisi (MYP) Sivas İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Halkın yoksullaştığına dikkat çekilen açıklamada toplumda gelir adaletsizliğinin arttığına vurgu yapıldı.
Gündem -
1 yıl önce
Hayrullah AĞKAŞ
Ülkemizde etkili olan enflasyon ve bunun neden olduğu geçim sıkıntısı dolayısıyla Milli Yol Partisi (MYP) Sivas İl Başkanlığı tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Türkiye’nin yoksullaştırıldığına dikkat çekilen açıklamada; “Türkiye’de iktidara gelen bütün yönetimler, halkın refahını artırma, kalkınma vaatleriyle iktidara geldi. Bugünkü iktidar da yıllardır aynı vaatlerle ülkeyi yönetiyor. Ama gelinen noktada, millet yoksullaştırıldı. Bugün ülkede yüzde yüzün üzerinde enflasyon var. Nüfusun yüzde 70’i resmi açıklanan açlık sınırının altında yaşıyor. Ülkede 20 milyon insan işsiz. Bu sayı çoğu Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Çalışanlarımızın yüzde 70’i asgari ücretli, geri kalanların çoğu da belki onu bir iki tık üzerinde. Milyonlarca emekli, 7-8 bin TL ile kaderine terk edilmiş durumda. Hani bizi çok kıskanan Almanya var ya; orada 1000 Euro’nun altında emekli maaşı yok. Bizde emekli maaşları, 250 Euro ancak ediyor. Alman emeklisi, Türkiye’ye gelip haftalarca tatil yaparken, bizim emeklilerimiz hastaneye gidecek dolmuş parasına muhtaç. Asgari ücretin altında bir emekli maaşı olmamalıdır. Peki asgari ücret ne kadar ve neye yetiyor? Asgari ücret, 11 bin 400 TL. En ücra şehirlerimizde, ilçelerimizde bile, 8-10 bin TL’nin altında kiralık ev yok. Geçmişte 10-15 yıl çalışınca bir ev almayı planlayan insanlar, bugün başını sokacak kiralık ev bulamıyor. 4 kişilik ailenin sadece gıda giderlerini ifade eden açlık sınırı, 11 bin TL’yi geçmiş. Bu insanlar nasıl geçinecek, nasıl hayatta kalacak diye soran var mı? Altı ayda bir ücret artırmak bir çözüm getiriyor mu? Ücretler altı ayda bir artıyor, zamlar ise her gün. Sizin verdiğiniz artışlar, daha halkın cebine uğramadan buhar olup uçuyor. Bu fasit daire, bu kısır döngü bir çözüm değildir. Çocuğunun cebine üç-beş kuruş koyamayan anne babalar, çocuklarının yüzüne bakamaz hale geldi. Mutfaklara meyve sebze artık kiloyla değil, taneyle giriyor. 2005’te 20 ekmek aldığımız 5 lirayla, bugün bir ekmek alamıyoruz. 3 litre benzin aldığımız 10 lirayla bugün yarım litre alamıyoruz. 5 kilo çay aldığımız 50 lirayla, bugün 1 kilo alamıyoruz. 10 litre zeytinyağı aldığımız 100 lirayla, bugün 1 litre alamıyoruz. 10 kilo et aldığımız 200 lirayla bugün 1 kilo alamıyoruz. Ailelerde huzur kalmadı. Toplumda huzur kalmadı. ‘Bir uyusak, altı ay sonra uyansak, her şey düzelmiş olacak’ diyerek topluma maval okuyanlar, nerede?” denildi.
Yoksulluğun güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında; “Toplumun sosyal güvencesi olan orta direk yok oldu. Zengin ve fakir arasındaki uçurum, hiç olmadığı kadar derinleşti. Bir avuç zengin ve on milyonlarca fakir var artık. İstikrar diye diye, hayali hedefler vaat ede ede milletten oy alan 22 yıllık iktidar; halkı adalette, refahta, gelir dağılımında, bollukta, berekette, itibarda değil, yoksullukta eşitledi. Milletten kopuk, beceriksiz muhalefet ise kendi içindeki ali cengiz oyunlarıyla meşgul. İnsanlar bırakın yıllar sonrayı, yarınını göremez oldu. Böyle bir toplumda, huzur ve güven kalır mı? İnsanlar, endişeyle yatıp, kaygıyla kalkıyor. Zamlar ve giderek artan yoksulluk, ülkemiz ve milletimiz için en önemli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Her gün yağmur gibi yağan zamlar, toplumsal barışımızın, huzurumuzun altına dinamit yerleştiriyor, görmüyor musunuz? Halkın ve toplumun güvenliğini asıl tehdit eden, bizim buradan sesimizi yükseltmemiz değil, sizin zamlarınızdır. Milleti aç ve yoksul bırakmak, en büyük güvenlik sorunudur. Zamlar kader değildir. Yoksulluk, ‘Nas’ değildir. Zamlara dur demesi gereken hükümet, vergileri iki katına çıkararak, doğal gazı üç katına çıkararak, ÖTV’leri keyfi yükselterek, enerji fiyatlarını sürekli artırarak, her şeyin zamlanmasına bizzat kendisi sebep olmaktadır. Cumhuriyet tarihinin neredeyse 4’te birinde ülkeyi yönetmiş olan bir iktidarın millete zam üstüne zam dayatmaktan başka bir çözümü olmaması, büyük bir felakettir” ifadelerine yer verildi.
86 milyonluk ülkenin kısır döngüye mahkum edilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada; “Mesele çözümsüz değildir. Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Türkiye, dünyadaki en geniş ve verimli tarım arazilerine sahip bir ülke. Böyle bir ülkede, yaz ortasında domatesi, biberi, patlıcanı 30 liraya, 40 liraya alamıyor insanlar. Türkiye, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülke. Türkiye, su zengini bir ülke. Türkiye, çok değerli doğal kaynakları olan bir ülke. Türkiye sanayileşme konusunda ciddi mesafeler almış bir ülke. Böyle bir ülke çaresiz olur mu? Elbette ki değil. Bugün içine düştüğümüz açmaz, milletin kabahati değil. Beceriksiz yönetimlerin eseridir. Milli Yol Partisi olarak şu anda ülkemizin bütün şehirlerinde, sokaklarda milletimizle beraber zamlara karşı sessiz duruş eylemi gerçekleştiriyoruz. kamu düzenini bozacak, devlete, millete zarar verecek bir eylem değil, tam tersine milletin huzuru, güvenliği, selameti, geleceği için; millete umut ve güven vermek için, bolluk için, bereket için bir yol açma çabasıdır. Parti merkezimizden, teşkilatlarımızdan bir yıldır sesleniyoruz, duymadınız. Şimdi milletimizle el ele, şehir meydanlarından sesleniyoruz: Zamlar ve yoksulluk kader değildir. Zam üstüne zam dayatmasına itirazımız var. Adaletsizliğe, liyakatsizliğe, yandaş kayırmacılığına itirazımız var. Kendini zengin edip, milleti aç susuz bırakan düzene itirazımız var. Artık yeter! Zamları derhal durdurun. Ardından, bir kişinin kendi kendine uydurduğu sözde ekonomi modelleri yerine, akla, bilime ve ülke gerçeklerine uygun, ciddi ekonomik adımlar atın. Türkiye tarımdan hayvancılığa, sanayiden ticarete, planlı bir üretim ekonomisine geçmelidir” ifadeleri kullanıldı.
Milli Yol Partisi’nin üretim ve kalkınma programına yer verilen açıklamanın devamında; “Milli Yol’un üretim ve kalkınma programı hazır. Dışarıda borç para peşinde koşmayı bırakın da, ülke içinde üretim için koşturun. Çare milleti daha fazla borç batağına sokmak değil, üretimi artırmak, üretimi teşvik etmek, gelir adaletsizliğini gidermek, istihdamı artırmaktır. Eğer milletin geleceği için yapacağınız bir şey yok ise, kalkın o koltuklardan. Hiçbiriniz bulunmak Hint kumaşı değilsiniz. Ya da önce millete, sonra bize kulak verin. Gelin anlatalım. Milli Yol’un üretim ve kalkınmacı ekonomi programını anlatalım. Projelerimizi, planlarımızı anlatalım. Adaletin nasıl tesis edileceğini, liyakatin nasıl tüm kurumlara yeniden hayat vereceğini, üretimin nasıl artırılacağını anlatalım. Muhtemelen sizin ve çevrenizdeki menfaatçilerin işine gelmeyecektir ama becerebilirseniz, alın siz uygulayın. Yeter ki milletin geleceği kurtulsun” denildi.
Sivasİrade- SivasGündem- SivasHaberleri- Sivassondakika
Haftanın Öne Çıkanları
İlgili Haberler
Günün Manşetleri