Gurbetçiler Dikkat!

Ticaret Bakanlığından, yaklaşan Kurban Bayramı ve tatil sezonu için Türkiye'ye yabancı plakalı taşıtıyla gelecek kişilere dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin tavsiyelerde bulunuldu.

Ekonomi - 5 gün önce

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek Türk vatandaşları ve diğer ülke vatandaşlarının kara gümrük kapılarında bekletilmeksizin işlemlerinin yapılması için gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi.

Yabancı taşıtları ile ülkeye gelen vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken hususların hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Size ve taşıtınıza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlığımızın internet sayfasında yer alan (www.ticaret.gov.tr) 'e-İşlemler' menüsünden veya 'e-Devlet Kapısı' üzerinden (https://www. turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) ulaşılabilen Taşıt Ön Beyan Uygulamasına cep telefonu, tablet ya da bilgisayar vasıtasıyla kolaylıkla girebilirsiniz. Uygulamaya girdiğiniz bilgiler, sistemlerimize otomatik olarak aktarılacağından gümrük memurunun bilgileri kontrol ederek onaylaması ile kayıt işleminiz kısa bir sürede tamamlanacaktır. Ülkemize giriş yapacağınız tarihten geriye doğru son 1 yıl içinde en az 185 gün yurt dışında bulunduğunuzdan emin olunuz. Bu durumun e-Devlet üzerinden sorgulanması mümkündür. Ülkemize giriş esnasında taşıtı getiren kişinin ehliyetinin, pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekiyor."

"Taşıtın hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması durumunda ceza uygulanır"

Açıklamada, yabancı pasaportla giriş yapılması durumunda oturum izni hariç en fazla 90 gün süre verildiğine işaret edilerek, "Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin ise bu durumlarına uygun kimlik veya pasaportları ile giriş yapmaları halinde taşıtlarına 730 gün süre verilir." ifadesi kullanıldı.

Ülkeye girişte taşıta ait Türkiye'de geçerli sigorta poliçesi ile taşıt ruhsatının ibrazının zorunlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, yurt dışından emekli olanlara sağlanan kolaylıklardan yararlanmak için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesinin de vatandaşların yanında olması gerektiği aktarıldı.

Vatandaşların başkası adına kayıtlı bir taşıt ile gelmeleri durumunda geçerli bir vekaletname ibraz edilmesi gerektiğinin altı çizilerek şunlar kaydedildi:

"Verilen süre içerisinde taşıtın Türkiye'de bırakılarak yurt dışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi veya taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten taahhütnamenin verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde idari para cezası uygulanır. Bu taahhütname en yakın gümrük idaresine müracaat edilerek veya e-Devlet üzerinde yer alan 'Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma' hizmeti kullanılarak verilebilir.

Geçici olarak ithal edilen taşıt hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ülkemize getirildikten sonra taşıtın hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması veya süresi içesinde yurt dışına çıkarılmaması durumunda cezai müeyyide ile karşılaşacağınızı unutmayınız."

AA

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nde istifa depremi!

2024-06-09 11:42 - Gündem

Kepenek: Mevcut Yönetim Başarılı Olamayacak, Sivas 5 Yıl Kaybetti!

2024-06-11 10:06 - Politika

Özbelsancıların Temsilcisi Konuştu: Derdimiz Makam Değil, İşçinin Yanındayız!

2024-06-12 11:13 - Gündem

Sivaslı Duman’dan Tepki: Kötüye Gidiyor! TCDD Kendini Sorgulamalı

2024-06-08 10:05 - Gündem

Sivas'ta Ciddiyetsizlik! Temizleyin Kapıdaki Fotoğrafları...

2024-06-08 10:15 - Politika

Kepenek’ten Gündemi Sarsacak Açıklamalar! 31 Mart Sonrası İlk Kez Konuştu

2024-06-10 10:56 - Politika

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Skandal! Arapça Davetiye Basıldı!

2024-06-08 10:19 - Gündem

Zeki Şimşek: Çiftçi Mağdur! Ödemeler Yetersiz!

2024-06-08 09:15 - Gündem

Sivas’ın Dilber’i Kulakların Pasını Sildi

2024-06-09 11:10 - Yaşam

Divriği’yi Sel Götürdü! Araçlar Sular Altında Kaldı!

2024-06-09 10:01 - Asayiş

İlgili Haberler

Kara Kara Düşünen Emeklinin Yeni Maaş Tablosu Belli Oldu

13:53 - Ekonomi

Çiftçiler Müjde! Tarımsal Destek Ödemesi Hesaplara Yatırıldı

13:49 - Ekonomi

Volkan Karasu'dan Sivas'taki Toplu Taşıma Zammına Tepki!

12:57 - Ekonomi

Sosyal Destek Ödemeleri Hesaplara Yatıyor

11:14 - Ekonomi

SPK Onayladı! 2 Şirket Daha Halka Arz Oldu

13:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Vali Şimşek'ten Şehit Ailelerine Bayram Ziyareti

13:38 - Yaşam

Volkan Karasu'dan Sivas'taki Toplu Taşıma Zammına Tepki!

12:57 - Ekonomi

Sivas'ta Adalet Ne Zaman Yerini Bulacak?

12:04 - Asayiş

Bayram Sevincimiz Acıya Dönüşmesin

11:51 - Gündem

  Sivas’ın Nazar Boncuğu Ne Zaman Turizme Kazandırılacak?

11:34 - Gündem