HAYTAP İl Temsilcisi Çubukçu: Hayvanlar Devlet Eliyle Öldürülecek!

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Sivas İl Temsilcisi Özge Nihan Çubukçu, son dönemde gündemde olan hayvanların uyutulmasını öngören yasa tasarısına sert tepki gösterdi. Çubukçu, “Uyutma adı altında söylenen eylem, düpedüz hayvanları öldürmektir. Ne yazık ki toplum şu an bunun bilincinde değil. İnsanlar bana nasıl uyutulacaklar, ne zaman uyandırılacaklar gibi sorular soruyor. Ancak bu hayvanlar uyutulmayacak, devlet eliyle öldürülecek" dedi.

Gündem - 1 ay önce

Hayrullah AĞKAŞ

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Sivas İl Temsilcisi Özge Nihan Çubukçu, son dönemde gündemde olan ve hayvanların uyutulmasını içeren yasa tasarısına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Çubukçu, bu tasarının toplumun vicdani, ahlaki ve dini değerleriyle örtüşmediğini belirtti.

Çubukçu, "Uyutma adı altında söylenen eylem, düpedüz hayvanları öldürmektir. Ne yazık ki toplum şu an bunun bilincinde değil. İnsanlar bana nasıl uyutulacaklar, ne zaman uyandırılacaklar gibi sorular soruyor. Ancak bu hayvanlar uyutulmayacak, devlet eliyle öldürülecek" dedi.

HAYTAP olarak bu yasa tasarısına karşı çıkmalarının iki temel sebebi olduğunu belirten Çubukçu, “İlk olarak bu uygulamanın Türk toplumunun vicdani, ahlaki ve dini değerleriyle uyumlu olmadığını belirtti. "Yaratılanı yaradandan ötürü seven bir toplumda, hayvanların öldürülmesi çok ciddi bir vicdani yara oluşturacaktır" diye konuştu.

“TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMAKTIR”

İkinci sebep olarak, bu yöntemin kesinlikle etkili bir çözüm olmadığını ifade eden HAYTAP Temsilcisi Çubukçu, "Farz edelim ki tüm hayvanları topladık ve öldürdük. Bu çözüm olmayacak çünkü üretim devam edecek. İnternet üzerinden hayvan satışı sürdükçe ve insanlar hayvanları sokağa attıkça, sokak hayvanları her daim yeniden üreyecek. Bu sorunun tek çözümü hayvanları kısırlaştırmak, aşılatmak ve yerinde yaşatmaktır. Biz bahsedilen Avrupa ülkeleri ya da Amerika gibi değiliz. Biz o insanlar değiliz. Çünkü bizim tarihimizde hayvanlar her daim vardı, güzel ve özel bir yere sahipti. Hiçbir şekilde hayvanlarla bağlantısı olmayan insanları örnek gösterilerek affını kabul edin demekte oldukça abesle süspansiyon. Bunun haricindeki sebebimiz ise karşıyız çünkü. Kesinlikle efektif bir çözüm olmayacak. Bilimsel bir çözüm değil. Farz edelim ki tüm hayvanları bir gece topladık. Ya da işte uzun bir müddetçe bir ay içerisinde ve öldürdük. İstanbul'da Türkiye'de bir tek hayvan bile kalmadı. Bu efektif olmayacak çünkü seçim devam edecek. Özellikle kırsalda insanlar çiftleştirdikleri hayvanların yavrularının ikisini kendilerine alıp sekiz tanesine müddetçe. Pet shoplar kapatıldı eve ama internet üzerinden hayvan satışı devam ediyor. Hayvan satışı devam ettiği müddetçe üretim çiftliklerinde şarıl şarıl şelale akmaya devam ettiğimiz için birileri elma alır gibi bu hayvanları satın alıp ardından gönlünce sokağa atabildiği müddetçe bu sorun hiçbir zaman çözülmeyecektir. Sokak hayvanları her daim yeniden üreyecek. Bunun tek yöntemi kısırlaştırmaktır" dedi.

“ÇÖZÜM ÖLDÜRMEK DEĞİL”

Özge Nihan Çubukçu, geçmişte yapılan benzer girişimlerin de başarısız olduğunu hatırlatarak, "1910 yılında İstanbul’da 80 bin hayvanı toplayıp ölüme terk ettik. Bugün İstanbul’da hâlâ sokak hayvanı sorunu var çünkü öldürerek bu işi çözme şansınız yok. Bu tür politika diğer canlılara da sirayet edecek ve mevcut toplumun durumu daha da kötüleşecek. Devlet eliyle bu kaosun tetiklenmesine de karşıyız" ifadelerini kullandı.

HAYTAP olarak bu yasa tasarısının gündemden kalkmasını talep ettiklerini ve hayvan refahı için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayan İl Temsilcisi Çubukçu, "Yaşam hakkını savunmanın ulvi bir duruş olduğunu düşünüyoruz ve bu duruştan geri adım atmayacağız" dedi.

Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika,

Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta Ev Almak İsteyenlere TOKİ'den Müjde!

2024-05-19 10:11 - Ekonomi

Kars, “31 Mart” Sonrası İlk Kez Gazetemize Konuştu: Değişim Olacağını Sahada Gördüm

2024-05-22 09:37 - Politika

Kars, Seçim Sonrası İlk Kez Konuştu: Hep Birlikte İnansaydık Kazanırdık

2024-05-23 09:10 - Politika

Adem Uzun Aksu'yu Kaderine Terk Etmedi! Çalışmalar Başladı

2024-05-21 10:53 - Gündem

Sivasspor Yeni Sponsorunu Buldu!

2024-05-19 10:23 - Spor

İMRANLİ ASİM ÖZDEN YEMEKHANE DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM VE ÇATİ ONARİM İŞİ,SİVAS MERKEZ BEHRAMPAŞA ORTAOKULU ONARİM İŞİ,SİVAS MERKEZ SÜLEYMAN DEMİREL ORTAOKULU ONARİM İŞİ,SİVAS MERKEZ ŞEHİT FARUK AYDOĞDU ORTAOKULU ONARİM İŞİ

2024-05-20 00:00 - Resmi İlanlar

Sivas'ın Bacasız Fabrikası!

2024-05-19 14:09 - Gündem

Sivaslı İşsizlere Duyurulur! O Kurum Personel Alacak

2024-05-24 10:50 - Gündem

SİVAS İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 2024-2025 YILLARI İTHAL KÖMÜR VE TUTUŞTURMALIK ODUN

2024-05-21 00:00 - Resmi İlanlar

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. Yılı Kutlu Olsun...

2024-05-19 14:54 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin İlk Kil Müzesi!

13:20 - Gündem

Sivas Belediyesine Duyurulur! Emekli Eşleri Ulaşımda İndirim İstiyor

11:27 - Gündem

Sivas'ta Deprem Sığınakları Yeterli Değil!

11:08 - Gündem

Online Bilete Yüzde 5 Komisyona Tepki! Sivas Belediyesinden Çalışma Bekleniyor

11:00 - Gündem

Fatih Kalkan, Sivas'ta Ulaşımda Yaşanan Sorunlara Ateş Püskürdü: Haksız kazanç!

10:00 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'taki Cinayet Şüphelileri Adliyede!

13:25 - Asayiş

Türkiye'nin İlk Kil Müzesi!

13:20 - Gündem

Sivas Belediyesine Duyurulur! Emekli Eşleri Ulaşımda İndirim İstiyor

11:27 - Gündem

Ünlü Popçu Gökhan Akar: Sivas'ın Reklamını Daha Çok Yapmamız Lazım!

11:13 - Röportajlar

Sivas'ta Deprem Sığınakları Yeterli Değil!

11:08 - Gündem