Serebral Palside En Büyük Rol Ailelere Düşüyor

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak görev yapan Dr. Beyhan Yenerkol, serebral palsi hastalığı hakkında bilgi verdi.

Sağlık - 9 ay önce

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, serebral palsi hastalığı hakkında bilgi verdi. Yenerkol, “Serebral palsi halk arasındaki deyimi ile beyin felcidir. Çocuklarda gördüğümüz bir hastalıktır. Çocuklar doğduktan sonra 18 aya kadar beyin gelişimlerinin büyük kısmını tamamlarlar. Ama 6 yaşına kadar bu gelişim devam eder. Çocuktaki bu hasar kalıcı bir bozukluk oluyor. Çocuk yürüyemeyebiliyor, konuşamayabiliyorlar, beyinsel bozukluklar olabiliyor, yutkunamayabiliyorlar. Daha hafif vakalarda sadece parmak ucuna basarak yürüme şeklinde karşımıza çıkabiliyor" dedi.Aile çocuğun gelişimine dikkat etmeliHastalığın tanısında ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Yenerkol, şunları söyledi:“Serebral palside erken tanı çok önemli. Erken tanıda bulunabilmek için anne-babanın bir çocuğun normal gelişimini bilmesi gerekiyor. Çocuk 0-3 ay arasında başını tutabilmeli. 4 aylık bebek sırtüstü yatarken yan dönebilmeli. 6 aylık bir bebek desteklendiğinde oturabilmeli. 8 aylık bebek artık desteksiz oturabilir. 9'uncu ayda bebek emeklemeye başlar. 10-11 ayda tay durabilir, 12-14 aylar arasında yürüyebilir. 2 yaşında olduğunda merdivenleri inip çıkabilir. 2 buçuk yaşına gelen çocuk zıplayabilir. Eğer anneler çocuklardaki bu gelişimi biliyorlarsa bir sorun olduğunu fark edebilirler. Ailelerin bilinçli olması şart. Halk arasında ‘erkek çocuğu geç yürür, geç konuşur' diye düşünüyorlar. O yüzden geç farkına varabiliyorlar. Eğer hafif bulgular varsa çocuk öyle büyüyüp gidiyor.”Çocuk hareket edemez hale gelebilirErken tanı ve tedavi ile hastalığın ilerleyişinin büyük oranda durdurulacağını söyleyen Yenerkol, “Çocuk tedavi edilmezse zamanla adalelerde tutulmalar, eklemlerde bozukluklar gelişiyor. Adaleler rehabilitasyon ile çalıştırılmazsa zayıflar. O kol veya bacakta kısalık gelişebilir, eklemlerde bozukluk olabilir. Çocuk hareket edemez hale gelebilir. Tedaviye erken başlanmışsa birtakım eklem kısıtlılıkları gelişmeden önlem alabiliyoruz” diye konuştu.

Son teknoloji cihazlar ile tedaviFizyomer, 18 yıldır rehabilitasyon uygulayarak serebral palsili çocukları tedavi etmektedir. Serebral palsi tedavisinde son teknoloji cihazların kullanıldığına da değinen Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, “Serebral palsi tedavisinde aktif yürüme robotunu kullanıyoruz. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik cihazlarımız var. Bu özellikle oyunla karışık aktif hareket etmeyi sağladığı için çocuklar tarafından da çok seviliyor. Terapi havuzumuzu kullanıyoruz. Ayrıca Uzay Terapi cihazımız var. Bu cihazda çocuk bir kafes içinde özel giysi ve kemerlerle bağlanıyor, bu şekilde yürüyor. Çocuk yürüyebildiğini görüyor ve bu çocuğu motive ediyor ve gelişmeyi hızlandırıyor” şeklinde konuştu.Yürümek mümkünSon olarak tedavi sonuçlarında yaşanan gelişmeleri aktaran Yenerkol, "Çok sayıda serebral palsili çocuğumuzun çeşitli rehabilitasyon programları ile gelişimlerini destekliyoruz, sağlıklı bir şekilde gelişmelerine ve yürümelerine yardımcı oluyor. Örneğin rehabilitasyon programı ile başını tutamayan bir bebek başını tutabiliyor, oturamayan oturabiliyor, yürüyemeyen de bazen kısa, bazen de uzun süreçte yürüyebiliyor. Rehabilitasyon bir ekip işidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarımız, fizyoterapistler ve aileler hep birlikte hareket etmelidir" ifadelerini kullandı. /İHA/

Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

SON DAKİKA: Sivas Eski Belediye Başkan Yardımcısı Levent Olgun Tutuklandı

2023-10-02 21:50 - Asayiş

Gucci'nin Ermeni Mankeni Terörist Oldu

2023-10-01 22:14 - Dünya

Dünyadan Türkiye'ye Dayanışma Mesajı

2023-10-01 13:52 - Dünya

Servet Çetin'den Rey Manaj Açıklaması

2023-10-01 12:19 - Spor

Sivas'ta Bugün Vefat Edenler- Aramızdan Ayrılanlar

2023-10-04 16:22 - Yaşam

Sivas'ta Bugün Vefat Edenler- Aramızdan Ayrılanlar

2023-09-30 17:07 - Yaşam

Sivasspor Camiası Üzgün!

2023-10-02 11:52 - Spor

Emre Belözoğlu'nun Yeni Adresi Belli Oldu

2023-10-03 13:08 - Spor

Amasya'daki Feci Kazada Ölen 6 Kişinin 4'ü Öğrenci Çıktı

2023-09-30 21:16 - Asayiş

Hamile Olduğunu Zanneden Kadının Karnından Farklı Bir şey Çıktı

2023-09-30 16:55 - Sağlık

İlgili Haberler

Türkiye'de Kıymeti Bilinmiyor

11:39 - Sağlık

Yüz yıkama jelinden bulaşık deterjanı çıktı!

14:07 - Sağlık

Sivas'taki "Şifa Kaynağı" Cilt Hastalıklarına Çare Arayanları Bekliyor

11:14 - Sağlık

Uzmanı Uyardı: Havuzda Enfeksiyon Kapma Riskine Dikkat

13:07 - Sağlık

Uzmanı Uyardı: Bilinçsiz Kullandığınızda Canınızdan Olabilirsiniz!

10:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 4 Temmuz 2024

19:00 - Gündem

Sivaslılara Bedelli Askerlik Fiyatını Sorduk

16:30 - Röportajlar

Sivaslı Bilim İnsanının Acı Günü! Sivas'a Defnedilecek

15:34 - Gündem

"Bu da haber olur mu?” demeyin! Tuvalet 8 lira olur mu?

15:26 - Gündem

Vicdansızlar! 85 Kediyi Ölüme Terk Ettiler!

15:09 - Gündem