TARSİM Sivas’ta Sınıfta Kaldı!

TARSİM Sivas’ta Sınıfta Kaldı!

Gündem - 3 yıl önce



Adem Sabit NALBANT

Kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı yaşayan çiftçilerin hasar raporunu hazırlayan TARSİM’e tepkiler büyüyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, çiftçilerin tepkilerini dile getirdi. “TARSİM Sivas genelinde sınıfta kaldı” diyen Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, “Konuyla ilgili Sivaslı on binlerce çiftçimiz adına başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım Bakanımız, TARSİM Genel Müdürü, Milletvekillerimiz ve Valimiz Salih Ayhan’dan destek bekliyoruz. Çiftçilerimizin sesi duyulsun ve çözüm üretilsin. Bu şartlarda çiftçilerimiz ekim yapamayacaktır” dedi.

Sivas’ta TARSİM Sigortalarına çiftçilerin güveninin her geçen yıl azaldığına dikkat çeken Başkan Hüseyin Aktepe, “Yaşanan kuraklık ve don hadiseleri gibi doğa olaylarında kendilerini güvence altına almak isteyen çiftçilerimiz, tarım sigortası yaptırmaktadır. Ancak geldiğimiz noktada ne yazık ki TARSİM poliçe bedelini almak dışında çiftçilerimize hiçbir konuda yardımcı olmamaktadır. Özellikle tarlalarda inceleme yapan ekspertizler ile ilgili çiftçilerimizin çok ciddi iddiaları var. Çiftçilerimiz, köylerde ekspertiz görmediklerini, ancak verim kaybı yok raporu verildiğini dile getiriyor. Bizler, TARSİM’e defaten ekspertizler yanlarına köy muhtarları ve Ziraat Odalarından bir kişi alarak inceleme yapsın dedik. Ama bölgemizde yaşanan bu sorunu çözüme kavuşturamıyoruz. Her geçen yıl TARSİM’e olan güven yok oluyor, yakında kimse tarım sigortası yaptırmayacak” şeklinde konuştu.

SİGORTA OLMAYAN BÖLGELERDE YÜKSEK HASAR VERİLİYOR

TARSİM sigortasının az yapıldığı bölgelerde hasar tespitlerinin yüksek oranda verildiğini ancak poliçe sayısının çok olduğu bölgelerde bu oranın çok düşük verilmesini de eleştiren Başkan Aktepe, “Çiftçimizin iki ayrı köyde arazisi var. İki köyde de arazisi zarar görmüş fakat bir köydeki tarlasından hasar raporu yüksek gelirken diğer köydeki tarlasından hasar yok raporu veriliyor. Bu yıl çiftçilerimizin yüzde 60’ın üzerinde ürün kaybı varken TARSİM tespitlerinde keyfi olarak zarar olmadığı beyan edilmiştir. TARSİM ödeme yapmamak için tarım sigortası olmayan yerlere hasar yüzdesini çok vermiş çünkü ödeme yapmayacak, Tarım sigortası olan yerlere ise hasar oranını az vermiş çünkü ödeme yapması gerekiyor. Devletimiz çiftçiyi desteklemek ve insanımızın aç kalmaması için, çiftçilerimizi tarlada tutmak için gerekli desteği veriyor. Hatta TARSİM poliçemizin yarısını devlet yarısını çiftçimiz ödüyor. Ama TARSİM hem Cumhurbaşkanının verdiği desteklere zarar veriyor hem de çiftçilerimizi mağdur ediyor. Biz, ilçe ziraat odaları olarak ilçemizde bulunan çiftçilerimizin tek tek ziyaret edip zarar ve ziyanları yerinde görüp bizzat şahit olduk. TARSİM kendi başına keyfi bir uygulama yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Zile Belediyesi panayır alanı ve lunaparkı kiraya veriyor

2021-09-08 07:06 - Gündem

Teknik Direktör Özer Karadaş’ın Güveni Tam

2021-09-09 07:00 - Spor

Yıldızeli’nde Kaza: 2 Ölü, 3 Yaralı --Video

2021-09-09 07:00 - Gündem

Tezekle Isınıyorlar

2021-09-09 07:00 - Gündem

Turizm Derneğinin Yeni Başkanı Hakan Bakar Oldu

2021-09-02 07:00 - Gündem

Yiğidolar 16’da

2021-09-02 07:00 - Spor

Judocular Çankırı’da Sivas Rüzgarı Estirdi

2021-09-08 07:00 - Spor

Kayseri'de arsa satışı

2021-09-03 07:06 - Gündem

Bağımlılıkla Mücadele Hepimizin Görevidir

2021-09-03 07:00 - Gündem

Zanaatkarlar Çarşısı Yükseliyor-- Video

2021-09-02 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas’ta İletişim Sorunu Yaşanıyor! Utanmıyor Musunuz?

10:22 - Gündem

Sivas'ta Hacılar Çiçeklerle Karşılandı

09:53 - Gündem

Rukiye Toy Meclis'te Konuştu: Bizi Bizden Olana Düşman Etmeye Çalıştılar

22:06 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 2 Temmuz 2024

19:00 - Gündem

Yeni Bakanlar TBMM’de

16:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı!

13:34 - Asayiş

Sivasspor Yeni Sezona İddialı Hazırlanıyor

13:30 - Spor

Sivaslılar Dikkat! Bunu Yapana Ceza Var

11:29 - Asayiş

Kiracıları Üzecek Zam Oranı Açıklandı! İşte Yeni Dönemde Ceplerinden Çıkacak Para!

11:21 - Ekonomi

Memurların Yüzü Gülecek! En Düşük Maaş 40 Bin!

11:11 - Ekonomi