Ulaş Karasu Net Konuştu: İki Elim Yakanızda!

Sivas’ta son genel seçim öncesinde hizmete başlatılan Yüksek Hızlı Tren, açılışının üzerinden geçen kısa sürede “tadilata” alındı. Hattın bütünlüklü olarak bitirilmeden açılmasının felaketler doğurabileceğini hatırlatan Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Bir kez daha uyarıyorum, hattın tamamını bir kez daha bilimin ışığında yeniden inceleyelim, alınacak önlemleri belirleyelim Allah korusun bir facia yaşanırsa, iki elim yakanızda" dedi.

Gündem - 3 gün önce

Haber Merkezi

6 yılda biteceği açıklanan, 15 yılda bitirilemeyen, ancak son genel seçim öncesinde şovla hizmete alınan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Ankara-Sivas hattında gecikmeler yaşanıyor, vatandaşlar mağdur oluyor. Hattın tadilatta olduğu bildirilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, hattaki güvenlik sorunlarına bir kez daha dikkat çekti ve önlem alınması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı ve Meclis’i göreve davet etti.

Sivaslıların yıllar boyu dört gözle beklediği YHT, son genel seçim öncesinde 26 Nisan 2023 tarihinde hizmete alındı ve seferler başladı. Hatta bu Mayıs ayında da İstanbul seferleri başladı.

14 AYDA 2 KEZ

Hattın hizmete alınmasının üzerinden geçen 14 ayda, iki kez facianın eşiğinden dönüldü. Geçen yıl Haziran ayında, hattın Yozgat yakınlarındaki kısmında yoğun yağışın ardından meydana gelen heyelan nedeniyle raylar çöktü, yol kontrolü yapan kılavuz lokomotif raydan çıktı. Mayıs ayında da yine Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sarayköy mevkiinde yoğun yağmurdan dolayı toprak kayması yaşandı, hat ulaşıma kapatıldı, yolcular otobüslerle taşınmak durumunda bırakıldı.

 

GAYRİ CİDDİ AÇIKLAMA

Bu kazalarda can kaybı olmadı, ancak normal şartlarda 2 saat 35 dakika süren YHT seferlerinde, bu kez gecikmeler yaşanmaya başlandı. Yaklaşık 90 dakika süren gecikmeyle hızlı tren seferleri 4 saati de aşmaya başladı. Hattın tadilatta olduğu bildirilirken, TCDD taşımacılık vatandaşları bilgilendirmek adına bir whatsapp hattı kurdu. Bu hat üzerinden gecikmelerin neden kaynaklandığı sorusuna verilen bilgide, gecikmelerin sorumluluğu TCDD’nin üzerinden atılmaya çalışıldı. TCDD’nin açıklaması şöyle:

“Trenlerin planlanan varış saati TCDD Taşımacılık AŞ.'nin taahhüdü olmayıp, normal yol ve hava şartlarındaki tahmini varış saatini ifade etmektedir. Olağanüstü durumlarda varış süresi değişebilmektedir. Uluslararası Hızlı Tren Trafiği Kuralları gereği Hızlı Tren hattında işletilen trenlerimizde seyir güvenliği ön planda tutularak hız düşümüne gidilebilmektedir. Bu durum gecikmelere sebep olabilmektedir. Yaşanılan gecikmeden ötürü özür dileriz”

“İKİ ELİM YAKANIZDA”

Hattaki zemin etütleri noktasında defalarca uyarılarda bulunduğunu ve hattın bütünlüklü olarak bitirilmeden açılmasının felaketler doğurabileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, hattın yapımının devam ettiği 2014 yılında 8 ayrı göçük meydana geldiğini hatırlattı. YHT işletmeciliğinde emniyet açısından olması gereken sinyalizasyon sisteminin bir üst devresi olan Avrupa Tren İşletim Sistemi (ETCS), bu projenin erken açılmasından dolayı hattın bir kesiminde henüz devreye girmediğine dair bulgular olduğunu belirten Karasu, ETCS sisteminin hat kesiminin belli kısmında olmamasının getirdiği risklerin TCDD Demiryolu Emniyeti ve Risk Yönetim Müdürlüğü’nün yazılarında da ifade edildiğini vurguladı. Şartnameyi sağlamayan bazalt taşı kullanıldığı ve teknik şartnamenin değiştirildiğine yönelik bilgilerin de paylaştığını hatırlatan Karasu, hattın bütünlüklü olarak incelenmesi ve bu konuda Meclis’te verdiği önergelerin dikkate alınması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Karasu, şöyle dedi:

“Yapılan açıklamalar, atılan adımlar gizli saklı yapılıyor. Bir watsapp hattı kurmuşlar, sözüm ona sorumluğu üzerlerinden atacaklar. Bu mudur kurumsal yapı? Bu mudur bakanlığın ciddiyeti? Vatandaşlar mağdur, ama bakanlık da bakan da sessiz. Sorunun ne olduğunu, gidermek adına ne yaptıklarını ne yapacaklarını vatandaşa açıklayamıyorlar. Bunun adı suç psikolojisidir. Çıkın ‘Biz bu hattı erken açarak hata yaptık, düzeltmek için de şunları yapıyoruz’ deyin. Ama ses yok.  Bu hattaki sorunları aksamaları dile getirdim, zemin etüdü konusunda defalarca uyarılarda bulundum. Biraz insan utanır. Son derece ciddiyetsiz bu tutumdan dolayı sorumluluğu olanları kınıyorum. Bir kez daha uyarıyorum, gelin hattın tamamını bir kez daha bilimin ışığında yeniden inceleyelim, alınacak önlemleri belirleyelim. Allah korusun, bir felaket yaşanması halinde iki elim yakanızda olacaktır, bilesiniz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Sivasspor Kadroya 1 İsim Daha Ekledi

2024-06-26 10:24 - Spor

Son Dakika: CHP Sivas Milletvekili Uyarmıştı! YHT Seferlerine Ara Veriliyor!

2024-06-25 09:02 - Gündem

Erdoğan, 7 İlde Başkanları Görevden Aldı! Tanrıverdi Sırada

2024-06-25 10:45 - Politika

Sivas'ta İptal Edilen Fuarın Yetkilisi Konuştu: 2 Bin Liralık Ürünü 200 Liraya Sattığımız İçin Şikâyet Edilmek Bizleri Üzdü

2024-06-25 12:40 - Gündem

Sivas'ta Silahlı Kavga Can Aldı!

2024-06-24 09:52 - Asayiş

Sivaslı Çocuk Babasını Öldürdü! Henüz 17 Yaşında!

2024-06-23 10:53 - Gündem

Adem Uzun'a Seslendi! Sivas'ta Halk Otobüslerinde Soygun Var!

2024-06-23 10:14 - Gündem

Ünlü Popçu Gökhan Akar: Sivas'ın Reklamını Daha Çok Yapmamız Lazım!

2024-06-26 11:13 - Röportajlar

Geri Dönüşümde Nakliye Krizi! İdareciler Necati Yener'e Tepkili

2024-06-26 14:10 - Gündem

Sivas’ta Su Krizi Patlak Verdi! Kızılırmak Akar, Belediye Bakar!

2024-06-23 10:29 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 28 Haziran 2024

19:00 - Gündem

Sivas'taki Kuraklığın Nedeni Araştırılacak!

14:49 - Gündem

İş Makineleriyle Girdiler! Sivas’ta O Tekke Tehdit Altında!

14:31 - Gündem

Sivas'ta Deprem ve Yangın Tatbikatı!

12:46 - Gündem

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 6 Bölüme TYÇ Logosu!

11:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 28 Haziran 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Maddi Hasarlı Kaza

18:38 - Asayiş

Sivas’ta Fen İşlerine “Zorlu” Müdür

16:43 - Politika

Sivas'ta 15 Kişi Yaşamını Yitirdi!- 28 Haziran 2024

16:35 - Yaşam

Sivas'ta Emekliler Elektrik Zammına İsyan Etti: Canımızı mı Alacaklar!

16:11 - Röportajlar