Yüz yıkama jelinden bulaşık deterjanı çıktı!

İnternet alışverişlerinde karşılaşılan sahte ürün skandallarına ilaçlar ve kozmetik ürünler de eklendi. Bir internet sitesinde satılan yüz yıkama jelinin içinden bulaşık deterjanı çıktı. Halk sağlığını tehdit eden bu durum, eczacıları harekete geçirdi.

Sağlık - 2 gün önce

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, sahte kozmetik ürünleri ve gıda takviyelerinin nasıl ayırt edileceği ve yol açtıkları sağlık riskleri hakkında bilgi verdi. Abbasoğlu, sahte ürünlerin internet üzerinden satıldığını ve tüketicilerin "ucuz" olduğu düşüncesiyle bu satış kanallarına yöneldiğini belirtti. Bu ürünlerin hiçbir denetimden geçmediğini ve ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Abbasoğlu, eczanelerin Sağlık Bakanlığı'nın rutin denetimlerine tabi olduğunu hatırlatarak, sağlık ürünlerinin üretimden son kullanıcıya ulaşana kadar İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden izlendiğini söyledi. İnternetten alınan ürünlerde bu aşamaların hiçbirinin denetime tabi olmadığını belirtti.

Sahte ürünlerin tedarik zincirinde de aksamalar olduğunu anlatan Abbasoğlu, internetten sipariş edilen ürünlerin hangi koşullarda taşındığının belli olmadığını ve bu nedenle ürünlerin bozulabileceğini ifade etti. Sağlık ürünlerinin internette "eczane" isimli firmalarca satıldığını belirten Abbasoğlu, bu sitelerin aslında eczanelere ait olmadığını ve tüketicilerin bu konuda yanıltıldığını söyledi.

Sahte bir sağlık ürünü ile gerçeğinin ayırt edilmesinin çok zor olduğunu belirten Abbasoğlu, doğru sonucun analizle tespit edilebileceğini dile getirdi. Bir yüz yıkama jelinin analizinde bulaşık deterjanı çıktığını belirten Abbasoğlu, sahte ürünlerin halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini ve bu tip ürünlerin eczanelerden temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ürün Takip Sistemi ve İlaç Takip Sistemi'nin dünyada örnek bir sistem olduğunu belirten Abbasoğlu, sahte ürünlerin sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini ve farklı yan etkilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğini ifade eden Abbasoğlu, internetten alınan ürünlerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın da sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ettiğine dikkat çeken Abbasoğlu, Ankara Eczacı Odası olarak yaklaşık 4 yıl önce "Farma Dedektif" projesini hayata geçirdiklerini ve karekodlu ilaçların taranıp, sahte olanların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na bildirildiğini aktardı. Abbasoğlu, halkın sağlık ürünlerini "ucuz" olduğu için internetten almak yerine güvenli şekilde eczanelerden satın alması gerektiğini vurguladı ve farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmemeleri gerektiği uyarısında bulundu./AA/

Haftanın Öne Çıkanları

Sivasspor Kadroya 1 İsim Daha Ekledi

2024-06-26 10:24 - Spor

Emeklilerin Sivas'ta Ücretsiz Kalabileceği Yer Belli Oldu!

2024-06-29 09:23 - Gündem

Son Dakika: CHP Sivas Milletvekili Uyarmıştı! YHT Seferlerine Ara Veriliyor!

2024-06-25 09:02 - Gündem

Sivas'ta Amatör Spor Kulübünden ASKF'ye Tepki! Maça Çıkmayacaklar!

2024-07-01 09:21 - Spor

Erdoğan, 7 İlde Başkanları Görevden Aldı! Tanrıverdi Sırada

2024-06-25 10:45 - Politika

Sivas'ta İptal Edilen Fuarın Yetkilisi Konuştu: 2 Bin Liralık Ürünü 200 Liraya Sattığımız İçin Şikâyet Edilmek Bizleri Üzdü

2024-06-25 12:40 - Gündem

Sivas’ta Rektörlük Yarışı Kızışıyor! O İsim “Ben de Adayım” dedi

2024-06-28 09:26 - Gündem

Sivas'ın Ateşini O Söndürecek

2024-06-27 10:56 - Gündem

Ünlü Popçu Gökhan Akar: Sivas'ın Reklamını Daha Çok Yapmamız Lazım!

2024-06-26 11:13 - Röportajlar

Geri Dönüşümde Nakliye Krizi! İdareciler Necati Yener'e Tepkili

2024-06-26 14:10 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'taki "Şifa Kaynağı" Cilt Hastalıklarına Çare Arayanları Bekliyor

11:14 - Sağlık

Uzmanı Uyardı: Havuzda Enfeksiyon Kapma Riskine Dikkat

13:07 - Sağlık

Uzmanı Uyardı: Bilinçsiz Kullandığınızda Canınızdan Olabilirsiniz!

10:57 - Sağlık

Sıcak Havalara Dikkat!

11:50 - Sağlık

Karaciğer Yağlanması Kansere Yol Açabilir

13:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivaslılar Kaç Yaşında Hissediyor?

15:37 - Röportajlar

İki Çocuğunu Öldüren Baba Sivas'ta Defnedilecek!

14:55 - Asayiş

Sivas'ta Bugün Aramızdan Ayrılanlar- 3 Temmuz 2024

14:38 - Yaşam

Sivas'ta "İthal Rektör" Krizi!

14:28 - Gündem

Dervişoğlu: Zoraki Misafirliğin Sonuna Gelinmiştir

14:08 - Politika