Sevgili anne adayı,
Hayatında ilaç gibi bir ebe olmalı!
Yan etkisi neşe, huzur, ilgi, ilham ve umut olsun istiyor gönül.
Ve bir gün ‘ben hamileyim’ diyerek çıkarsan karşısına en az senin kadar yüksek sesle yankılansın yüreği.
Bebeğine kavuşmak için ilerlediğin bu yolda tüm kalbimle yanındayım.
Yanınızdayız!
Heyecan, mutluluk, gözyaşı, korku, endişe her ne hissediyorsan duygularını sevgiyle kucaklıyorum. Umutlarının akışına güveniyorum.
Anne olacağının haberini alır almaz nasıl doğuracağına yönelik endişelerinin farkındayım. Umarım yazdıklarım o sabır dolu yüreğine şifa olur… Haydi gel birlikte göz atalım.
Kadınların gebelik döneminde ortaya çıkan ‘yalancı doğum kasılmaları ‘ diğer bir tabirle’ alıştırma kasılmaları’ panik yaratabiliyor. Gerçek doğum sancılar ile yalancı doğum sancılarını ayırmanın bir yolu elbette var. Gerçek doğum sancıları düzenli aralıklarla gelir ve şiddetlidir. Ortalama 30-60 saniye sürebilir. Yalancı kasılmalar iste düzensizdir ve anlık gelerek kaybolur, sizi doğuma hazırlar. Yaklaşık gebeliğin son 3 ayında başlayabilen yalancı kasılmalar pozisyon değiştirdiğinizde muhtemelen kaybolacaktır.
Bazı kadınlar bunu kasık krampları bazıları ise bel ağrısı olarak hissedebiliyorlar.
Doğumun Belirtileri
Kadının hareketlerinde artma (Eşinizden ‘Bir bez kapta gel mutfak dolaplarını sileceğim’ şeklinde bedeninizi hareket etmeye yönlendiren istekleriniz artabilir. Haberiniz olsun bu bebeğinizin anne bende yardıma geliyorum çağrısı…)
Rahim kramplarının sıklığında artma
Suyun gelmesi (Normalde bu sıvı berraktır ancak bebeğiniz anne karnında kakasını yaparsa suyun rengi sarı, yeşil, kahverengi olur. Buna mekonyum diyoruz)
Halk arasında nişan olarak bilinen kanlı mukusun gelmesi
Bebek başının kanala inerek makata baskı yapması (kadınlar burada tuvaletimi yapacak gibi hissediyorum diyebilir)
Normal doğum hamileliğin 38-42. haftaları arasında tamamlanır. Peki ya bu süre doldu ve hala sancılar başlamadıysa?
Sentetik oksitosin hormonu yani suni sancı size ‘merhaba’ diyor.
Aslında suni sancı doğumun başlamasında kullanılan bir ilaç tedavisi. Bu tedaviyi reddetme hakkınız elbette var. Ama neden kullanıldığını açıklayayım. Karar sizin…
HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?
-Doğumun miadının dolmasına rağmen kendiliğinden başlamadığı durumlarda doğumu başlatmak için
-Bebeğin anne karnında suyunun azalması (500 ml yani küçük bir su şişesi seviyesinin altında suyun kalması )
-bebeğin anne karnında gelişim geriliği olması durumda hekim tarafından doğumun sonlanma kararının verilmesi
-gebelik zehirlenmesi
-annede yüksek tansiyon veya diyabet olması
Başlıca sebepler arasında sayılabilir.
NASIL KULLANILIR
Doğumda 2 çeşit suni sancı ilacı var.
1- Vajinal olarak uygulanan bu yöntemi fitil gibi düşünebilirsiniz.
Rahim ağzı gebeliğin son haftalarında yumuşayarak kendini doğuma hazırlar. Henüz doğuma hazırlanmayan ve sertliğini koruyan rahim ağzını yumuşatarak açılmayı sağlar.
2-Seruma karıştırılarak damar yolu ile uygulanan soğuk zincir ilaçlarıdır.
Normal doğum sancısına paralel olarak kontrollü dozda uygulanır. Serumunuzun gitmediğini düşünebileceğiniz kadar yavaş bir dozdan kontrollü olarak belirli aralıklarla arttırılır ve kadın yakından takip edilerek uygulanır.
Her kadın ağrı hisseder mi?
Burada şunu söyleyebilirim ki her kadın ağrı ile doğum yapmaz. Ağrısız, sancısız doğum yapan kadın sayımız küçümsenmeyecek kadar fazla. Her kadının ağrı eşiği, ağrıya verdiği tepki farklıdır. Bazı kadınlarımız bebeğin doğduğu ana kadar hiç bir şekilde ağrı hissetmiyorlar. Siz de bu şanslı kadınlardan biri neden olmayasınız?
Haydi bir cesaret!
Yavru bir civcivi sevmek için yaklaştığınızda anne tavuğun size saldırmasını göze almış olursunuz. Burada inanılmaz bir koruma içgüdüsü ve cesaret var… Anneler böyledir. Söz konusu yavruları olduğunda hiç olmadıkları kadar cesur olurlar. Gebeliğin sağlıkla sonlanması her anne adayının ortak hayali olmalı. Bunca emeğin tabi ki tatlı bir sonu var. Anneler mucizenin başkahramanı. Biricik anneciğim Necla Yener’e de selam olsun. Gözlerimden uzaklarda benim için güzel yerdesin. Ellerinden öpüyorum. Haftaya görüşmek üzere sevgiyle, sağlıkla kalın…