Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği yangın faciasına ilişkin bilirkişinin hazırladığı 189 sayfalık raporda ihmaller zinciri ortaya çıktı.
Raporda; "yangın başladıktan sonra otel personelinin kimliği belirsiz ayrıcalıklı misafirlere odaklandığı, bu özel kişilerin tahliyesi sırasında izdiham yaşanmaması için yangının diğer müşterilere duyurulmadığı" iddia edildi.
Yangınla ilgili 189 sayfalık bilirkişi raporunda en çarpıcı tespitlerden biri tahliyelerle ilgili.
Raporda, "otel yöneticilerine ve otelde bulunanlara haber verme açısından herkese eşit şekilde davranılmadığı, video kayıtlarında ve telefon HTS incelemelerinde önceliğin otel yöneticileri ile yakınlarına verildiği" belirtildi.
Raporda kimliği belirlenmeyen bazı kişilere ayrıcalıklı davranıldığının video kayıtlarında mevcut olduğuna işaret edildi. Yangın sırasında uyarı sistemlerinin, yüksek katlarda bulunan ayrıcalıklı misafirlerin tahliyesi sırasında izdiham yaşanmaması için bilerek çalıştırılmadığı ve ayrıcalıklı kişiler için bireysel kurtarma yapıldığı tespitlerine yer verildi.
"DOĞRU DAVRANAN TEK PERSONEL YOK"
Otele gelen plakası tespit edilemeyen siyah bir binek araç ile bazı kişilerin öncelikli olarak kurtarılmak istendiğinden bahsedildi. Yangından haberdar olan mutfak personelinin resepsiyon görevlisi ile irtibata geçtiği ancak resepsiyon personelinin ihmal ve eksik davranışları nedeniyle yangının büyüdüğü anlatıldı.
Raporda yangın esnasında doğru davranan tek bir personel dahi tespit edilemediğine de işaret edildi. Raporda, yangının restorandaki ızgaradan kaynaklandığı, yangının hızla büyümesinde de olmaması gereken yerde bulunan LPG hortumlarının yanmasının etkili olduğu belirtildi.
YANGIN MERDİVENİNE KİLİT VURMUŞLAR
Bilirkişi raporunda Kartalkaya faciasının öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir bir yangın olduğu belirtildi.
Raporda otelle ilgili denetim süreçlerinde yetersiz kalındığı, denetimlerin özensiz ve yetersiz yapıldığı, otel sahipleri ve yöneticilerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu olduğuna yer verildi. 11. katta ise yangın merdiveninin önünde asma kilitli demir kapı bulunduğu tespit edildi.
İŞTE RAPORDA YER ALAN BAZI İHMALLER ZİNCİRİ:
📌 “Altın zaman” olarak değerlendirilen dakikalarda, otelde konaklayan müşterilere yangının haber verilmediği,
📌 Personellerin yardım istemek için kimseye haber vermediği,
📌 Yangın alarmının çalışmadığı,
📌 Elektrikli ızgaranın açık bırakılmasıyla başlayan yangında mutfak personelinin, çıkış noktasındaki yangın tüpünü bile kullanmadığı,
📌 İlk yardım ekibinin, yetersiz, tecrübesiz ve afet yönetimi için temel organizasyon ve sorumluluk tanımlarını karşılamaktan uzak kişilerden oluşturulduğu,
📌 Sensörlerin yetersiz ve kapalı olduğu,
📌 Merdiven, asansör ve gaz tahliye sisteminin hatalı olduğu,
📌 Yangın eğitimi bulunmayan personelin, yangın tüpünü kullanmadığı ve hatta yangın tüpünün nerede olduğunu bile bilmediği gibi unsurlar raporda yer aldı.