SBTÜ'de aile içi iletişimin önemi anlatıldı SBTÜ'de aile içi iletişimin önemi anlatıldı

6 Şubat 2023’te meydana gelen iki büyük depremden etkilenen Gürün Ulu Camii hasar görmüş, o tarihten itibaren ibadete kapatılmıştı.

Son olarak 1922 tarihinde onarılarak ibadete açılan caminin, yaşanan iki büyük deprem sonrası minare ve kubbe kısmı zarar gördü. Yaklaşık 2 yıldır ibadete kapalı olan caminin restorasyonu için ilgili kurumlarca proje hazırlandı.

Gürün Kaymakamlığı yaptığı açıklama ile hazırlanan projenin onaylandığını duyurdu. Açıklamada, “6 Şubat depreminde ana kubbesinin hasar alarak yan payanda kubbelere basması sonucu kullanılmaz hâle gelen Gürün Ulu Cami ibadete kapatılmak zorunda kalmıştı. Bu süreçten sonra tüm yetkili birimler caminin yeniden ibadete açılması için seferber oldular. Gürün’ün en eski camilerinden biri olan Ulu Camii, Türkiye Kültür Varlıkları envanterinde yer alması sebebiyle tadilat ve tamiratı çeşitli prosedürlere bağlıdır. Kültür varlığı olan bir mekânın tamiratı bu konuda uzmanlaşmış mimarların proje çizimleri ve yine bu konuda uzman kurulların bu projeyi onayı ile mümkün olmaktadır. Her bir tarihî yapı karakteristik özelliklere sahip olup birbirinden farklıdır. Projelerinin çizilmesi ve bu projenin kurul onayından geçmesi uzun çalışmalar ve uğraşlar sonucu olabilmektedir. Nitekim bu süreç tamamlanmıştır. Bundan sonra milletimiz ve devletimiz el ele camimizi yeniden ibadete açmamız uzun sürmeyecektir inşallah. Birçok bürokratımız, birçok iş adamımız ve hemşerimiz caminin yeniden ibate açılması için ne gerekirse yapmaya hazır olduklarını her fırsatta dile getirmektedir.  İlgili süreçlerin her aşamasında, Restorasyon Projesinin özel firmalar aracılığıyla hazırlanması için yaklaşık 4 milyon TL tutarında olan ödenek hususunda, Gürün geneli tüm camilerimizde olduğu gibi Ulu Camii’mizde de sürecin en yakın takipçisi olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sayın Osman Boyraz’a şükranlarımızı sunarız. Ayrıca Restorasyon Projesinin onaylanma aşamasında ve bu süreçte tüm Gürün’e, Gürünlülere ve milletimize ait olan bu eserin yeniden ayağa kalkması konusunda bizlerden yardım ve desteklerini esirgemeyen TBMM Eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Sayın İsmet Yılmaz’a, kendisinden ne zaman destek istesek bizi geri çevirmeyen Ak Parti Grup Başkanı Sayın Abdullah Güler’e, AK Parti Milletvekilleri Sayın Hakan Aksu Bey ve Sayın Rukiye Toy Hanımefendiye ve yoğun mesai harcayarak çalışan Belediye Başkanımız Sayın Nami Çiftçi’ye ve ekibine şükranlarımızı sunarız” denildi.

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi ise “İlçemiz Pınarönü Mahallesi 105 Ada 1 Parselde kayıtlı tarihi Ulu Cami’miz 6 Şubat 2023 depreminde hasar almıştır. Proje müellifleri tarafından hazırlanan restorasyon proje, rapor, statik (güçlendirme), belediyemiz imar mevzuatı açısından hızlı bir şekilde onaylanarak Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilerek ek gündeme alınmış ve hazırlanan proje ve raporlar 18.04.2025 Cuma günü, kurul toplantısında onaylanmış, tarihi Ulu Cami’miz aslına uygun olarak restore edilmesine, bir engel kalmamıştır. Sürecin her aşamasında, restorasyon projesinin özel firmalar aracılığıyla hazırlanması için yaklaşık 4 milyon TL tutarında olan ödenek hususunda, Gürün geneli tüm camilerimizde olduğu gibi Ulu Cami’mizde de sürecin en yakın takipçisi olan başta Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı hemşerimiz Osman Boyraz’a şükranlarımızı sunarız. Ayrıca restorasyon projesinin onaylanma aşamasında tüm Gürün’e, Gürünlülere ve milletimize ait olan bu eserin yeniden ayağa kalkması konusunda bizlerden yardım ve desteklerini esirgemeyen Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. Dönem Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Hemşerimiz İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP Sivas Milletvekilimiz Ahmet Özyürek, Gürün Kaymakamımız Abdullah Sarı, MHP Gürün İlçe Başkanı Abdullah Çiftçi ve AK Parti Gürün İlçe Başkanı Lütfi Taş’a teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Elif Elmalı