SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, e-tebligat sistemine kaydolması gereken mükellefleri ve 1 Ocak’tan itibaren e-fatura, e-defter ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilen mükellefleri uyardı.
ERSAN ARSLAN
Sivas Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak e-tebligat, e-fatura, e-defter ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar konusunda mükellefleri uyardı. Erkmen, mükelleflerin herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmamaları için zorunluluk tarihinden önce gerekli iş ve işlemlerini yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Erkmen; ‘2016 yılı mükellefler açısından birçok değişiklikler arz etmektedir. Yeni yıl ile birlikte e-defter, e-fatura, e-tebligat gibi uygulamalar hayatımızda yerini alacak. Aynı zamanda 1 Ocak itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı da zorunlu olacak. Öncelikle 2014 yılı ciroları 10 milyon lirayı aşan mükelleflerin veya internet ortamında satış yapan mükelleflerin 01.01.2016 tarihinden itibaren e-defter, e-fatura kullanma zorunlulukları başlıyor. Süre gittikçe daralıyor. Mükelleflerimizden biran evvel münacatlarını yapmalarını istiyoruz. Çünkü öncelikle bir mali mühür için müracaat edilecek. Nereden baksanız bu 1 hafta 10 günlük bir süreç gerektiriyor. Zaman kaybetmeden mali mühürlerini alıp e-defter, e-fatura ile ilgili işlemlerini yaptırıp 01.01.2016’dan itibaren herhangi bir cezayla muhatap olmaları için işlemlerini biran önce hızlandırmaları gerekmektedir.’ Dedi.
‘SÜRE UZATIMINA DAİR
HERHANGİ BİR BİLGİ YOK’
Mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili süre uzatımı beklediğini ancak, şuan böyle bir bilginin bulunmadığını belirten Erkmen, mükellefleri mağduriyet yaşamamaları için, belirlenen süre doğrultusunda hareket etmelerini istedi.
Erkmen; ‘Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili süre uzatımı mükellefler tarafından beklenmekte. Bizim yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde kesinleşmiş bir uzatma kararı olduğu yönünde bilgi almadık. Süre gittikçe kısalıyor. Bu ilimizde yaklaşık 10 bin mükellefimizi ilgilendiren bir konu. Mükelleflerimizin cihaz alım sırasında ve vergi dairesine kayıt işlemleri sırasında sıkıntı yaşamamaları açısından süre uzatımını beklemeden biran evvel cihazlarını alıp, eski cihazlarını ilgili servisler tarafından hurdaya ayırttırıp, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını ilgili vergi dairelerine kayıtlarını yaptırarak kullanmaya başlamalarını öneriyoruz. Mükelleflerimizin herhangi bir cezai durumla karşılaşmamaları açısından uyarıyoruz. Biran evvel yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını alıp kullanmaya başlasınlar. Buradaki en büyük amaç vergi kayıp ve kaçağını önlemek… Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla bunun önüne geçileceği düşünülüyor ki, doğrusu da bu, geçilecektir. Onun için süre uzatımı olsa bile çok uzun bir zamana yayılmayacağından biran önce yeni nesil ödeme kaydedici cihazların alınıp kullanılmasını tavsiye ediyoruz.’ İfadelerini kullandı.
E-TEBLİGAT DÖNEMİ
1 OCAK’TA BAŞLIYOR
01.01.2016 tarihi itibarıyla vergide elektronik tebligat döneminin başlayacağını belirten SMMMO Başkanı Hasan Coşkun erken, e-tebligatın kimleri kapsadığı ve kullanım şekli hakkında bilgiler verdi.
E-tebligatın kurumlar vergisi mükelleflerine, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara, kazançları basit usulde tespit edilenlere (gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) zorunlu olduğunu belirten Erkmen, kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenlere ise isteğe bağlı tebligat yapılacağını söyledi.
Erkmen; ‘Yani sadece sahip olduğu araç nedeniyle motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olanlar sistemi kullanmak zorunda değildir. Ancak bu kişiler kendisine kesilen trafik para cezasından veya diğer idari para cezalarından hızlı ve zamanında haberdar olarak haklarından faydalanmak isterse e-tebligat sistemine dâhil olabilirler’ dedi.
CEZASI VAR…
Zorunlu olduğu halde e-tebligat sistemine dâhil olmayanlara Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca cezai işlem uygulanacağını belirten Erkmen, mükelleflerin cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaları için, 01.01.2016 tarihinden önce, sisteme kayıt yaptırmalarını istedi.
Erkmen; ‘e-tebligat sistemini kullanmak zorunda olup bildirimde bulunmayan ve e-tebligat sistemine dâhil olmayanlara idare tarafından Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355’inci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu mükellefler adına re’sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi bu mükelleflere tebliğ edilerek e-tebligat gönderimi başlatılacaktır.’ İfadelerini kullandı.
E-tebligata başvuru koşulları hakkında da bilgiler veren Erkmen, ‘Tüzel kişiler, vergi dairelerinden veya internet vergi dairesinden edinecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (şikâyetler ve diğer tüzel kişiler için) ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunabilirler. 01.06.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadır.
Gerçek kiler, vergi dairelerinden veya internet vergi dairesinden edinecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunabilecekleri gibi internet vergi dairesini kullanarak da başvuruda bulunabilir. İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda veya vergi dairesince bizzat başvurarak sistemi kullanacak olan gelir vergisi mükellefleri elektronik tebligat adresi edinmiş olacaktır.
01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesisi sırasında elektronik tebligat talep bildirimini vergi dairesine vermelidirler.
e-tebligat başvurusu, bizzat mükellef/kanuni temsilci tarafından yapılabileceği gibi, e-tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla da yapılabilir. Elektronik tebligat talep bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince, müracaat anında sistem tarafından üretilen vergi internet dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecek, böylece elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.
İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinden sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle e-tebligat sistemini kullanabilecekler.
Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, elektronik tebligat talep bildiriminde yer alan telefon numarası veya e-posta adreslerine; SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır.’ Dedi.
5 GÜNLÜK SÜRE UYARISI
e-tebligat yapıldıktan sonra geçen 5 günlük sürenin sonunda tebligatın tebliğ edilmiş sayılacağına dikkat çeken Erkmen, mükelleflerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Erkmen; ‘e- tebligat ile gönderilen evrak, mükelleflerin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak ve ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecek.
E-tebligat sistemine dâhil olanlar sistemden çıkamayacak. Ancak, ölüm, gaiplik veya tüzel kişiliğin tasfiyesi gibi belli hallerde elektronik tebligat adresleri kullanıma kapatılacaktır.’ Dedi.
Editor : Haberpanelim