USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Güzellik Salonlarına Denetim Şart

Güzellik Salonlarına Denetim Şart

Güzellik Salonlarına Denetim Şart
07-12-2015 12:27
Google News


Birçok güzellik salonunun camlarında ‘Botoks dolgu yapılır, mezoterapi yapılır’ gibi yazıların olduğunu belirten Yazıcı, bu tür işlemleri sadece bir tıp doktoru gibi uzman kişilerin yapması gerektiğini belirtti. Yetkililere seslenen Yazıcı, ilimizdeki tüm salonların detaylı olarak denetlenmesi gerektiğini, birçok merkezde vatandaşların mağdur olduğunu kaydetti. Özellikle bayanlara uyarılarda bulunan Yazıcı, ‘Güzelleşmek isterken vücudunuzda kalıcı hasar oluşabilir’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Güzellik merkezlerinin artış göstermesi ustalık belgesi ile çalışan merkezlerin tepkisine neden oluyor. Güzellik uzmanı belgesi olmayan kişiler üzerinde denetimlerin artırılmasını istiyor.

Güzellik merkezlerini tercih ederken güzelliğinizden olmayın. Belge sahibi olmayan kişilerin yapacağı botoks, mezoterapi vücudunuzda kalıcı hasar bırakabilir. Son yıllarda artış gösteren güzellik merkezleri güzellik uzmanı olarak iş yapan esnafları zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Konu hakkında açıklama yapan Sivas’ın tek olan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Güzellik Uzmanlığı Yetiştirme ve Meslek Edindirme Kursu Sahibi ve Öğreticisi Esin Yazıcı, güzellik salonlarında çalıştırılan personelin kesinlikle ustalık belgelerinin olması gerektiğini söyledi.

Yazıcı, birçok güzellik salonunun camlarında ‘Botoks dolgu yapılır, mezoterapi yapılır’ gibi yazıların olduğunu bu tür işlemleri sadece bir tıp doktoru gibi uzman kişilerin yapması gerektiğini belirtti.

Çalışan personelin işlemi yaptığı cihazın adının ve uzmanlık belgesinin olması gerektiğinin altını çizen Yazıcı, bayanların işlemlerini uzman kişilere yaptırmaları gerektiğini aksi takdirde el, yüz, bacak gibi vücutlarında kalıcı hasarların oluşabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Güzellik Uzmanlığı Yetiştirme ve Meslek Edindirme Kursu Sahibi ve Öğreticisi Esin Yazıcı, ‘Sivas’ta 2013 yılının Temmuz ayında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak Güzellik Uzmanlığı Yetiştirme ve Meslek Edindirme Kursu olarak açıldı. Buradaki hedefimiz de ilimizde ve Türkiye’de hızla açılan güzellik salonlarına meslek uzmanı yetiştirmek amaçlıydı. Biz dükkan sahiplerinden şunu istiyoruz. Bir salon açıldığı zaman çalışanlarının iyi seçilmesi gerekiyor. Bu çalışanların ustalık belgeleri olması gerekiyor. Yani bu çalışanların meslekte profesyonel olmasını istiyoruz. Gerek Sivas Valiliği’nin, gerek, Sivas Belediyesi’nin ve gerekse Sağlık İl Müdürlüğü’nün bu konuda duyarlı davranmalarını istirham ediyoruz. Usta öğreticiler adına dükkanlar açılıyor. İşyeri açmak için prosedürler çok basit. Ama bu merkezlerde çalışanların da ustalık belgeleri olması gerekiyor’ dedi.

İlimizdeki güzellik salonlarında insanların sağlığıyla oynandığını belirten Yazıcı, ‘Belediye’ye başvuru yaptığımız zaman bizden, ustalık ve usta öğreticilik belgelerini istiyorlar. Salonlarımızda şuanda çeşitli lazer cihazları kullanılıyor. Bu salonların camlarında botoks dolgu yapılır yazılıyor. Mezoterapi yapılır yazılıyor. Bu gibi operasyonlar mutlaka medikal uzmanlar tarafından yani bir tıp doktorunun ya da bir cildiye uzmanı ve plastik cerrahın yapması gerekiyor. Yine bu gibi operasyonlarda cihazları kullanmaları için sertifikalarının olması gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

Yazıcı şunları kaydetti:

‘Ben ilimizde bir dönem salon işletmeciliği de yaptım. Bu dönemlerde bizler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yılda iki kez rutin denetimlerden geçiyorduk. Kullandığımız cihazlar, belgelerimiz, kullanan kişilerin belgeleri isteniyordu. Tahmin ediyorum şuanda Belediye’de de aynı prosedür geçerli. Çünkü salonlar Belediyelere aktarıldı ve merkez statüsü kaldırıldı. Artık hiçbir şekilde merkez kelimesi kullanılmıyor. Ama tabelalarda biz merkez kelimesini çok görüyoruz. Ya poliklinik olmak zorunda ya da salon olmak zorundalar. Ayrıca poliklinik olmayanların da botok, dolgu ve bu tür enjeksiyon gerektiren işlemleri yapmamaları gerekiyor. Ancak bu gibi işlemler ilimizde de yapılmaya devam ediyor.

Ayrıca sık sık isim değişikliği yaparak iflas etmiş gibi gösteren işletmelerde bulunuyor. İş veya el değişikliği yapanlar çok fazla. Yani bir vatandaşımız bir salona gittiğinde bazı uygulamalarda ücreti bir yıllık peşin olarak alıyorlar. Daha sonra salonun ismi değiştiriliyor. Bu vatandaşımız tekrar o salona gittiğinde salon el değiştirdi veya iflas etti diyorlar. Burada vatandaşlarımız çok mağdur oluyorlar. Sonrasında tedavi için yeniden ücret ödemek zorunda kalıyorlar.’

Salonlara giden vatandaşlarımızın buradaki çalışanların ustalık belgelerini görmeleri konusunda uyarılarda bulunan Yazıcı, ‘Kullandığı cihazla ilgili sertifikalarını görmeleri gerekiyor. Diğer taraftan özellikle ilimizde yeni bir furya çıktı. Yurt dışından belge aldım geldim diyenlerin sayısı arttı. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerli olan belge ustalık belgesidir. Yani o belgeler yurt dışından gelmiş bile olsa, bunu Türkiye’de eş değer belge olup olmadığının da belgesi olması gerekiyor. Günübirlik seminerler eğitimleri belge değildir. Bunu ısrarla belirtiyoruz. 3 günlük eğitim seminerleri ustalık belgesi yerine geçmez’ dedi.

İlimizdeki tüm salonların denetlenmesi konusunda ilimiz idarecilerine seslenen Yazıcı, ‘Bizim tek bir isteğimiz var. Sayın Valimizden, Sayın Belediye Başkanımızdan ve İl Sağlık Müdürümüzden, Sivas’ta hızla açılmaya devam eden salonlarda, biz burada yetkili bir kursuz. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Biz bile bazen work shoplarda bu cihaz hangisi dediğimiz oluyor. Salonları gezerken, bizden uzman birisiyle bu cihazı kullanır belgesiyle, bizi de denetimlerine almalarını istiyoruz. Eğer bir hata varsa el birliğiyle el ele vererek çözmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Kuaförler Odası olsun, Esnaf ve Sanatkârlar Odası olsun, yapılacak eğitimlerde bizdeki eğitim kadrosunu da kullanmalarını talep ediyoruz’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!