CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, 2015 yılını değerlendirdi. 2015’te birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirten Kocacık, ‘Üniversitemiz şuanda şehrimizin en önemli, en gözde kurumlarından birisi. Bu önemi de öğrenci sayısıyla, personel sayısıyla, açılan yeni birimlerle ortaya koymaya çalışıyor. Şuanda sağlık, eğitim, inşaat, altyapı gibi birçok konu var. Sağlık alanında; Obezite Cerrahisinden Organ Nakline kadar, Tüp Bebek’ten Yanık Birimine kadar, ERCP dediğimiz Gastroenteroloji alanına kadar birçok şeyi yaptık hastanemizde. Hem şehrimize, hem bölgemize bir sağlık potansiyeli sunma adına üniversitemiz hastane olarak elinden geleni yapıyor.’dedi.
ERSAN ARSLAN
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, 2015 yılı gazetemize değerlendirdi. Sağlıktan eğitime kadar her alanda CÜ’nün geldiği noktayı özetledi. Kocacık, 2015 yılında başlatılan ve 2016 yılında tamamlanacak bazı bazı projeler hakkında da bilgi verdi.
5 YILLIK BİR PLAN YAPTIK
Rektörlük görevine gelir gelmez, üniversitenin gelecek 5 yılı ile ilgili bir plan çalışması başlattıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Kocacık, tüm çalışmaların bu plan dâhilinde yürütüldüğünü belirtti. Kocacık; ‘Ben göreve başladığımda bizim strateji planımız yoktu. 5 yıllık bir plan yaptık. Bu 5 yıllık planda eğitim-öğretimi, bilimsel araştırmaları, kampusun üstyapıdan altyapıya kadar gelişimini hedefledik. Üniversite-Sanayi işbirliğini hedefledik. Üniversite kent işbirliğini hedefledik. Sağlığı ve kurumsal gelişmeyi hedefledik. Bu strateji planımızdaki 7 tane hedeftir. Her biri için ayrı ayrı planlarımız var. Bunları tek tek takip ediyoruz ve bütçemiz çerçevesinde olması gerekenleri yapmaya çalışıyoruz.’ dedi…
SAĞLIK ALANINDAKİ GELİŞMELER
İlk olarak sağlık alanında yapılan çalışmalara değinen Rektör Kocacık, bu yıl Tüp Bebek’ten Obezite Cerrahisine, Organ Nakli’nden Yanık Birimine kadar birçok sağlık hizmetini Sivas’a kazandırdıklarını söyledi. Kocacık; ‘Üniversitemiz şuanda şehrimizin en önemli, en gözde kurumlarından birisi. Bu önemi de öğrenci sayısıyla, personel sayısıyla, açılan yeni birimlerle ortaya koymaya çalışıyor. Şuanda sağlık, eğitim, inşaat, altyapı gibi birçok konu var. Sağlık alanında; Obezite Cerrahisinden Organ Nakline kadar, Tüp Bebek’ten Yanık Birimine kadar, ERCP dediğimiz Gastroenteroloji alanına kadar birçok şeyi yaptık hastanemizde. Hem şehrimize, hem bölgemize bir sağlık potansiyeli sunma adına üniversitemiz hastane olarak elinden geleni yapıyor. Bir yandan da kadromuzu genişletiyoruz ki daha iyi sağlık hizmeti verelim diye. Tabi bazı şeyler birden bire olmuyor, dört dörtlük olmuyor. Eksiklerimiz yok mu, elbette var. Çocuk Kardiyologu eksiğimiz vardı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız hemşerimiz Eyüp Gümüş Bey sağ olsun ilgilendi onu da gönderiyor. Bu şekilde eksiklerimizi de tamamlıyoruz. Zaman zaman personelimiz eksiliyor, onu da tamamlıyoruz. Sağlık alanında Veterinerliğin Klinik hizmetlerini veren bir hayvan hastanemiz var. Yapılan ameliyatlar, tedaviler gerçekten çok önemli. Bölgede en iyi hizmeti veren bir hastanemiz var.’ Dedi.
YENİ HASTANE EK BİNASI
Yeni Üniversite Hastanesi ek binası ile ilgili gelişmelere de değinen Rektör Prof. Dr. Kocacık, ‘ek hastane binası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Neden ek bina, çünkü yeni hastaneye izin vermiyorlar. Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak adını koyduk ama hastanemizin bazı birimleri oraya taşıyacağız. Hem Kadın Doğum ve çocuğu hem de sıkışık olan birimleri oraya taşıyacağız. Çünkü yeni birim açıyorsunuz mekân yok. Mekân eksikliğini gidermek için ek hastanemizin proje ihalesi bitti. İnşallah onu hızlandıracağız.’ İfadelerini kullandı.
EĞİTİM ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR
Cumhuriyet Üniversitesi’nin eğitim alanında da önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Kocacık, bunlardan en önemlisinin akreditasyon olduğunu söyledi.
Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
‘Eğitim konusunda da güzel şeyler yapmaya çalıştık. En önemlisi bizim için akreditasyon. Yani alınan diploma her yerde geçerli... Ulusal ve uluslar arası alanda. Çünkü iyi bir eğitim verirseniz nitelikli insan gücü yetiştirmiş olursunuz. Nitelikli insan gücü yetiştirirseniz de ülkeye katkısı, faydası ona göre kaliteli olur. Eğitimin kaliteli olması için akreditasyon nasıl şartsa, ders programları içeriğinin de ona göre güncellenmesi şart. Buna çalışıyoruz. Çok şükür tıp fakültesinden sonra makine ve çevre bölümleri akredite oldu. Diğerleri de akredite olmanın şartlarını yerine getirmek için çalışıyor. Bunun yanında yine daha kaliteli olsun diye Yazılımcı Sanayiciler Derneğiyle, o zaman TBMM Başkanı Olan, Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz’ın desteğiyle ve onları bize yönlendirmesiyle bir protokol yaptık. Bu ayın sonunda onlarla İstanbul’da buluşacağız. Ders programlarımızda ne gibi yenilikler, eklemeler yapmak gerekiyor, onları tespit etmeye çalışacağız. Bu arada yeni bölümler yapıyoruz. Açılmış bölümlerimizin hoca eksiğini tamamlayıp öğrenci sayımızı artırmaya çalışıyoruz. İnşallah seneye 60 bine yaklaşacak öğrencimiz. Böylece sağlıktan eğitime kadar elimizden geleni yapıyoruz. Üniversitemiz 41’inci yıla girdi. Tabi binalar eskiyor, yollar eskiyor, bunları da ihmal etmememiz lazım. Çok şükür göreve başladığımızda bütün bu asfalt ve kaldırımları yeniledik. Hala da sağlam... Ufak tefek bozulmalar olunca yapıyoruz. Ama 40 yıllık üniversitenin bina eksiği çok. Artık öğrenci ve personel sayısı artınca, ek bina isteniyor. Edebiyat’a İlahiyat’a, Teknolojiye, Veterinerliğe ek bina yapıyoruz. Mimarlık, Eczacılık Fakültesi binası inşaatlarımız var. Kütüphane binasının ikincisini, yemekhane binasının üçüncüsünü yaptık. Spor salonunun üçüncüsünü bin 500 kişilik inşallah Haziran’da bitireceğiz. Sadece öğrencilerimize değil Sivas’a da hizmet verecek. Buna ilave olarak yurt dışı öğrencilerinin sayısını artırmak için bazı üniversitelerle görüşmelerimiz var.’
AR-GE MERKEZİ…
Üniversitenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem verdiğini ve bu kapsamda hayata geçirilen Ar-Ge Merkezi’nin donanımsal anlamdaki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Kocacık; ‘Üniversitelerin olmazsa olmazı araştırma geliştirmedir. (Ar-Ge) Bizim de 10 bin 400 metrekarelik Ar-Ge binamız bitti. Malzemeler doluyor. Yarıdan fazlası yerleşti ve alımlar devam ediyor. Bu da bölgede en büyük Ar-Ge merkezi olacak. Her türlü tahlilden araştırmaya, projeye, bilimsel çalışmaya kadar, savunma sanayinden tutun, değişik kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacak kadar güzel projeler var. Şuanda Genel Kurmay ile 5 tane proje üzerinde ön anlaşma yaptık. İnşallah bunlar yakın zamanda hayatiyet bulacak. O zaman Ar-Ge binamızın ve çalışmalarının önemi daha iyi anlaşılacak.’ Dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZ
TÜDEMSAŞ’TA STAJ YAPACAK
Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin Sivas’ın en büyük fabrikası olan TÜDEMSAŞ’ta staj göreceğinin müjdesini de veren CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, bu kapsamda TÜDEMSAŞ ile protokol imzaladıklarını söyledi.
Kocacık, şu ifadeleri kullandı:
‘TÜDEMSAŞ, öğrencilerimize staj imkânı sağlamak için bir protokol yapmıştı bizimle. Bu protokol çerçevesinde Teknoloji Fakültemiz ve yakında Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz, otomotivden makine mühendisliğine kadar hepsi TÜDEMSAŞ’a gidip orada staj yapacaklar. Yani teorik bilgi artı uygulama… Ben ilk defa TÜDEMSAŞ’ı gezdim. Sağ olsun TÜDEMSAŞ Genel Müdürümüz Yıldıray Koçarslan süper bir insan. Daha önce bildiğim TÜDEMSAŞ’ın yerinde bugün Sivas’ın can damarı olan ve 2016 yılı sonunda 500 milyon lira ciroyu hedefleyen bir TÜDEMSAŞ var. O kadar güzel şeyler yapmışlar ki, milli vagon dâhil… Gerçekten gurur duydum. İşte böyle kuruluşlarımızla işbirliği yapıp Sivas’ımıza katkı sağlamak istiyoruz.’
‘SİVAS’IN RONTGENİNİ ÇIKARDIK’
Üniversite-şehir-sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında Sivas’ın gelişmesine katkı sağlayacak, göçü durduracak bazı hususları değerlendirdiklerini, bu konuda Sivas’ın röntgenini çıkarak kitap haline dönüştürdüklerini belirten Kocacık, bu çalışmayı tüm kurumlarla paylaştıklarını belirtti.
Kocacık; ‘üniversite-şehir-sanayi işbirliği yaptık, 7 ay sürdü. Onun da kitapçığını bastık. Bu kitapta Sivas’ın röntgenini çıkarttık. Sivas’ta göçü nasıl durdururuz, Sivas’ta kamu-özel kimler ne yapmalı ki istihdam sağlansın? Bunların hepsini 23 madde de topladık. Bunu TÜDEMSAŞ’a da götürdük, MÜSİAD, TÜMSİAD’a da götürdük. Diğer kurum ve kurulularımıza da tek tek elden götürüyoruz. Yani sadece eğitim-öğretim, sağlık hizmeti veren bir üniversite değil, Sivas’ın kaderine yön veren, ışık tutan bir üniversite olmak için çaba gösteriyoruz. Onun için işlerimiz yoğun, zamanımız yetmiyor. Sadece üniversitede kalmıyor, üniversite dışına da taşıyoruz. Ama bu dediklerimizin gerçekleşmesi için de bunu yapmak zorundayız. Masa başında her şey olmuyor. Gidip kurum ve kuruluşlarla toplantılar, görüşmeler yapıp hem üniversitenin hem Sivas’ın hem de ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için bize ne düşüyorsa kurumlarla işbirliği çerçevesinde üniversite olarak yapmamız lazım. Böyle hareket etmeye çalışıyoruz.’
KANGAL KÖPEĞİ
BAKIM-ÜRETİM MERKEZİ
Üniversite bünyesinde Kangal Köpeği üretim ve bakım merkezi kurmak içinde çalışma yaptıklarını belirten Rektör Kocacık, ‘Kangal köpeğimiz bir marka… Bununla ilgili Kalkınma Bakanlığı’na sunduğumuz bir merkez projemiz var. 2 Katlı Kangal Köpeği Bakım ve Üretim Merkezi… Üniversitemiz içerisinde şahane bir bina olacak. Böylece her Sivas’a gelenin gidip de şu Kangal Köpeği Bakım ve Üretim Merkezi’ni görelim diyeceği bir şey yapmak istiyoruz. Projesi hazır.’ Dedi.
TEKNOKENT VE EK BİNA…
Teknokente yeni bir bina kazandırmak için de çalışma yaptıklarını belirten Rektör Kocacık, ‘Teknokent gelişsin istiyoruz. Teknokentimizin 30’a yakın bürosu var. Hepsi tutulmuş durumda iş adamlarımız tarafından. İş adamları ve hocalarımız ortak çalışma yapıyorlar. Bir bina için daha izin aldık Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan, o da idari bina ve kuluçka merkezi binası. İnşallah bahara doğru Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık Bey’i davet edip temelini atacağız.‘
DOĞA TARİHİ MERKEZİ KURUYORUZ
CÜ Bünyesinde bir doğa merkezi kurmayı hedeflediklerini bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirten Rektör Kocacık, bunun yanı sıra sürekli eğitim merkezinin faaliyetleri ve Sivas Araştırmalar Merkezi’nin çalışmalarına da değindi.
Kocacık, şeklinde konuştu:
‘Doğa tarihi merkezi kuruyoruz. Üniversiteler bünyesinde çok fazla yok. Erzurum’da var bildiğim kadarıyla. Doğa tarihi müzesi kurarak bazı şeylerin gelecek nesillere aktarılmasında, kalıcı olmasında çaba göstermek istiyoruz. Yine sürekli eğitim merkezimiz var. Kurslar düzenliyoruz. Her alanda şehirden insanlara, dil kursundan, meslek kursuna kadar öğrencilerimize kurslar düzenliyoruz.
Sivas araştırmalar merkezimiz sessiz ama etkili çalışıyor. Sivas ile ilgili yapılmış ne kadar araştırma var ise belgesel, çalışma, araştırma, tez… Bunları bünyesinde topluyor. Şuanda belki çok fark edilmiyor ama gelecek kuşaklar Sivas ile ilgili yapılmış her şeyin derli toplu yapıldığı bir merkez bulacak ve bize bir hayır dua edecek inşallah.
ULAŞIM SORUNU SIFIRLAYACAK
CÜ’nün ulaşım sorununun çözümü noktasında gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Rektör Kocacık, bu kapsamda Sivas Belediyesi’nin önemli çalışmalara imza attığını ve önemli planlamalar yaptığını söyledi.
Kocacık; ‘Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. İsmet Yılmaz Bulvarı’nı açtı ve ulaşım sorunun çözdü. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde çalışıyor ve inşallah Bahar’da onu yapacak. Ben göreve başladığımda koyduğum hedeflerden biri raylı sistemdi. Sağ olsun Belediye Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın ortasında raylı sistemi de programa alınca ben de rahatladım. Çabalarımız birlikte inşallah güzel bir sonuca ulaşacak. Üniversitemiz ulaşım konusunda hem karayolu hem raylı sistemle bütün problemleri sıfırlamış olacak. Bunları niye yapıyoruz? Buraya hoca, öğrenci gelirken tercih etsin, sayımız artsın, tercih edilen bir üniversite olmak istiyoruz. Ama tercih edilen bir üniversite olmak için de hem altyapı hem de huzur lazım. Güvenli bir ortam yazım. Bunların hepsini birlikte bir araya getirip tercih edilen, huzurlu, güvenli, öğrencisi, hocasıyla örnek olacak bir üniversite oluşturmaya çalışıyoruz. Hızlı tren de geldiğinde inşallah buraya hoca bulamadığımız alanlar var ise de yeni bölümler açarak onları da temin edeceğiz. Dolayısıyla gelecekten umutluyuz. Üniversitemiz şehrimizin iftihar kurumu olacak. Şuanda da öyle olmaya çalışıyor. Tabi bunda herkesin katkısını bekliyoruz.’ İfadelerini kullandı.
‘BÜTÜN HEDEFİMİZ
TERCİH EDİLEN HUZURLU BİR
ÜNİVERSİTE’
Son olarak Yıldız Dağı Spor Merkezi projesine değinen CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, herkese sağlıklı mutlu bir yeni yıl dileğinde bulundu.
Asıl hedeflerinin mutlu, huzurlu, tercih edilen bir üniversite olduğunu belirten Kocacık, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
‘Son olarak Yıldız Dağı Spor Merkezimiz var. Onun da projesi hazır. 2 katlı bir bina olacak. İnşallah onu da bitirmeyi planlıyoruz. Bir de onkoloji hastanesi binamız var. Orada ayaktan tedavi yapıyoruz. Burayı inşallah yataklı tedavi merkezi haline çevirme projemiz var. Buna benzer birçok projemiz var. Ama dediğim gibi bütün hedef, öğrencilerin tercih ettiği, hocaların gelmek için can attığı, kalmak için can attığı, öğrenci ve hocanın uyumlu, başarılı birlikteliğinin olduğu, güvenli, huzurlu bir üniversite ve şehri sağlamaktır. Bunları yaptığımızda inşallah 2023 hedeflerimize ulaşıp Türkiye’nin uluslar arası alanda örnek bir ülke olabilmesi konusunda üzerimize ne düşüyorsa yapmak için gayret ediyoruz.
Bizim için üniversitede öğrenci, idari personel ve öğretim elemanı bunların hepsi çok önemli… Sacın ayağı üçtür. Hiçbirini birbirinden ayırmıyoruz. Bir Türkmen Atasözü vardır; ‘Sacın ayağı üçtür, biri olmaz ise diğerleri hiçtir’ diye. Onlardan biri olmaz ise biz de bir hiçiz. Biz bu birlikteliği, daha da geliştirerek, huzurlu, geleceği güvenli, nitelikli insan gücü yetiştiren bir kurum olarak onlara güzellikler sunmak, güvenli bir ortam sunmak konusunda Allah’tan bize güç vermesini ve onları da böyle görevimizi tam yaparak gelecek yıla inşallah önce sağlıklı, sonra huzurlu ve başarılı bir biçimde taşımayı diliyoruz. Bunu yaparsak hem vatandaşlık görevimizi yapmış oluruz hem de insanlara faydalı, hayırlı bir iş yapmış olur, hayır dualarını alırız. Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yeni yıl diliyorum.’
Editor : Haberpanelim