USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Polis ? Vatandaş İş Birliği Suç Oranlarını Azalttı

Polis ? Vatandaş İş Birliği Suç Oranlarını Azalttı

Polis ? Vatandaş İş Birliği Suç Oranlarını Azalttı
23-12-2015 17:13
Google News


2015 yılı içerisinde yaptığı faaliyetler hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Sivas Toplum Destekli Şube Müdürü Mustafa Anlaşıker, faaliyetlerini halkla iç içe olarak yürüttüklerini belirterek, özellikle öğrencilere yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Şube Müdürlüğü olarak proaktif polislik yaptıklarını yani suç içeren herhangi bir olay yaşanmadan önce bu olayın önlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini belirten Anlaşıker, Çocuk Şube Müdürlüğüyle koordineli olarak yürüttükleri Güvenli Okul Projeleri faaliyetleri kapsamında, okul çevrelerinde işlenen suçlarda 2015 yılında geçtiğimiz yıla oranla suç oranlarının yüzde 17 oranında düşüş gösterdiğini ifade etti.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Şube Müdürü Mustafa Anlaşıker, 2015 yılında yaptıkları faaliyetler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün 2006 yılında büyükşehirlerde 2009 yılında ise ilimizde kurularak faaliyete başladığını belirten Anlaşıker, Şube Müdürlüğü olarak proaktif polislik yaptıklarını yani suç içeren her hangi bir olay yaşanmadan önce bu olayın önlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini belirtti.

Her ortamda ve her fırsatta vatandaşlarla iç içe olarak çalışmalar yürüttüklerini belirten Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Anlaşıker, özellikle okullardaki eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, bu çalışmalar sayesinde 2015 yılında geçmiş yıllara oranla suç oranlarında yüzde 17 oranında azalma yaşandığını kaydetti.

Temel amaçlarının toplumun olası bir suç girişimi karşısında bilgilendirmek olduğunu ifade eden Anlaşıker,il genelindeki tüm okullarda yapılan uygulamalar, e-devlet portalındaki Mahalle Polisi Uygulaması, İçişleri Bakanlığının portalındaki Mahalle Muhtarları Bilgi Sistemi Uygulaması, Okul irtibat görevlendirmeleri, okulların giriş ve çıkışlarının güvenliğinin sağlanması ve özellikle internet ve telefon dolandırıcılığı konularında önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Toplum Destekli Polisliğin, suçun mağduru olma korkusunu azaltmak, toplumla polis arasında köprüler kurarak yaşam kalitesini artırmak için vatandaşla işbirliği yaparak, polis hizmetlerinin yerelleşmesi, yetkilendirilmiş ve problem çözmeye odaklandırılmış memurların belli bir bölgede sürekli olarak etkin güvenlik hizmeti sunması, toplumun güvenlik ihtiyacının ve sorunlarının halkın polislik hizmetlerine aktif katılımıyla giderilmesini esas alan organizasyon stratejisi ve polislik felsefesi anlayışı olarak ifade edildiğini ve üç temel unsurdan oluştuğunu belirten Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Mustafa Anlaşıker, ‘Polis ile vatandaş arasındaki yoğun yakınlaşmayı hedef alan, polis ile vatandaşlar arasındaki karşılıklı güveni sağlamak ve vatandaşlarla genel sivil toplum kuruluşlarıyla özel diyalog ve işbirliği sağlamaya çalışıyoruz’ dedi.

Güvenlik hizmetlerini sunarken toplumun desteğini almadan hareket edilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Anlaşıker, ‘Toplumların olduğu yerlerde mutlaka sorunlar vardır ve bu sorunlar çerçevesinde suç olması kaçınılmazdır. Her toplumda suç ve suçluluk kaçınılmaz bir olgu olarak karşımızdadır. Ancak buradaki amaç, toplumsal sorunların ve suçların çözülmesinde sorumluluğun sadece polisle sınırlı olmadığını, kendi kendine yardım eden ve çevrede olup bitene karşı kendiliğinden harekete geçen bir toplum oluşturmak ve polis dışındaki sosyal kontrol mekanizmalarını da işlevsel kılmak suretiylesuçluluğu kontrol altına almak, bu suçlarla mücadeleyi toplumdaki güvensizlik algısını ve suç korkusunu azaltmak için proaktif toplum yapılanması yoluyla toplumun desteğini alarak, suç olmadan önce önleyici hizmetler kapsamında polislik yapıyoruz. Zira, Toplum Destekli polislik uygulaması polis ile halk arasında karşılıklı güvenin sağlanması ve her iki tarafın ‘ortaklık’ anlayışı içinde kamu düzeninin sağlanmasında sorumluluğu paylaşmasıdır. Bunun için özellikle bilgilendirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çeşitli esnaf toplantılarında apartman ve site toplantılarında resmi kurumlarda ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu park ve bahçelerde insanlarımızı bilgilendirme ve işbirliği amaçlı çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede, tespit ettiğimiz ve teşhis ettiğimiz suçlarla, sorunlarla, belirlediğimiz stratejilere uygun olarak ilgili kurumların ve toplumsal kesimlerin katılımıyla yerel çerçevede ve etkin cevaplar vermeye çalışıyoruz’ şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİLERİMİZİ

ÖNEMSİYORUZ’

İl genelinde yürüttükleri faaliyetler kapsamında okul güvenlikleri ile öğrenci bilgilendirmesi konularına ayrıca önem verdiklerini kaydeden Anlaşıker, ‘İlimizde proaktif polislik uygulamaları kapsamında eğitim yuvalarındaki öğrencilerimizeodaklanmış bulunmaktayız. Bunun sebebi ise özellikle Toplum Destekli Polislik faaliyetlerinde ortaklık ilişkisini kurmak için bunun küçük yaşlardan başlaması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu önemsiyoruz’ dedi.

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü olarak Sivas genelindeki 118 tane okulun Çocuk Şube Müdürlüğünce risk analizinin yapıldığını, analiz neticesinde 65 tanesinde irtibat görevlisi personel görevlendirildiğini, 30 tanesinin ise okul giriş çıkışlarında sabit ekip kontrolü yapılması, diğerlerinde ise seyyar ekiplerle giriş çıkışlarda kontrol yapılması kararlaştırıldığını belirten Anlaşıker şöyle devam etti:

‘Buradaki risk ifadesinden kastımız çocuklarımızın eğitim ile öğretim gördükleri süreç içerisinde güvenli bir şekilde eğitimlerini tamamlamaları toplumsal çevreden kendilerine yönelik olası bir tehlike durumunda yani örnek verecek olursak, açıktan sigara, yiyecek satma gibi okulların bulundukları yer itibariylediğerlerine nazaran daha fazla kontrol altında tutulmasını değerlendirdiğimiz bölgelerde 30okulumuz bulunuyor. İrtibat görevlisi personel görevlendirilmesi yapılanların sayısını ayrıntılı olarak vermek gerekirse, 30 tane lise, 21 tane ilköğretim okulu ve 14 tane de özel okulumuz var. Bunlara karşı bizim okul irtibat görevlilerimiz var. Okul idaresindeki bir irtibat görevlisi bizim bünyemizdeki bir polis ile irtibatlı halde. Okulda örneğin açıktan bir satış yapan veya şüphelendiği bir şahsı veya bu gibi durumlarda polis irtibat görevlisi arkadaşımızı arayarak, durumu iletiyor. Bunun yanı sıra mesela okulda idare bir sorun olduğunda ve ilgili kurum ya da kuruluşların desteğine ihtiyaç duyduklarında yine bize iletmeleri durumunda bizler konuyla ilgili her türlü yardımda bulunuyoruz. Yani suç olmadan önce suçla mücadele kapsamında faaliyetlerimizi bu şekilde sürdürüyoruz.

Bizim vatandaşlardan tek beklentimiz toplum Destekli Polislik faaliyetleri kapsamında bizlerle işbirliği yapmalarıdır. Sivas İl Emniyet Müdürlüğü olarak vatandaşlarımıza daha kaliteli ve başarılı güvenlik hizmeti sunabilmek için vatandaşın katılımını ve desteğini bu noktada önemsiyoruz.’

‘ÖĞRENCİ GİRİŞ – ÇIKIŞLARI

KONTROL ALTINDA’

Okul çevrelerinde güvenliği sağlamak için bazı Şube Müdürlükleriyle birlikte çalıştıklarını kaydeden Anlaşıker, ‘Özellikle okullarımızı çok önemsiyoruz. Okullarımıza yönelik faaliyetlerimize daha ağırlık veriyoruz. Bizim riskli grup olarak adlettiğimiz tüm okullarda her gün sabah – öğle – akşam olmak üzere öğrenci giriş ve çıkışlarında bazı okullarda trafik ekiplerimiz, bazı okullarda asayiş veya sivil ekiplerimiz sürekli kontrol görevini yürütmekteyiz. Yani çocuklarımızın güvenliğini sağlamak içinher türlü tedbiri sağlıyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLERİMİZİ

BİLGİLENDİRİYORUZ’

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü olarak bilgilendirme amaçlı, okullarda çeşitli programlar yürüttüklerini söyleyen Anlaşıker, ‘Çocuklarımızın suç mağduru olmamaları için çok erken yaşlarda bilgilendirme ve eğitim çalışmalarımız var. Ayrıca, Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan iki ayrı projemiz bu anlamda Toplum Destekli Polislik faaliyeti olarak sürdürülmektedir’ dedi.

Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Trafik Çocuk Kulübü isimli proje hakkında bilgi veren Şube Müdürü Anlaşıker şöyle devam etti:

‘Bu proje kapsamında anaokulu ve birinci ve ikinci sınıf öğrencilerimizi kapsıyor. Sınıflarımızda öğrencilerimize trafik eğitimi veriyoruz. Buradaki amacımız çocuklarımızı emniyet kemeri takmaya, trafik ışıklandırmalarındaki hareket tarzı, bisiklet kullanımı gibi konularda çocuklarımıza eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında 5 bin 386 öğrencimize bu eğitimler verildi. 2015 yılındaki bu faaliyetlerimiz ise Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilecektir. Yine Trafik Dedektifleri Projemiz var. Bu projemizde ortaöğretim ve lise öğrencilerimizi kapsıyor. Bunlar trafik kuralları hakkında biraz daha detaylı eğitimler veriliyor. 2014 -2015 Eğitim Öğretim yılında 7 bin 787 öğrenciye eğitim verilmiştir. Eğitimlerimiz bu yıl da devam ediyor. Şuana kadar 3 bin 44 öğrenciye bu eğitimler verildi. Bu yılki eğitim ve öğretim sezonu sonuna kadar10 bin öğrenciye bu eğitimleri vermeyi hedefliyoruz. Yine bu projelerimizin dışında Toplum destekli Polislik Şube Müdürlüğü olarak da bütün okullarımızda polis teşkilatını tanıtıyor ve genel güvenlik, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı alınacak basit önlemler, internet güvenliği,  arkadaş seçimi ve zararlı alışkanlıklar, gibi toplumu yakından ilgilendiren konularda hem öğrencilerimizi hem de veli toplantılarda velilerimize yönelik eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Toplum Destekli Polislik Şubesi olarak, okullarımızdaki eğitim amaçlı faaliyetlerde 2014 yılında 140 toplantıda 12 bin 356 öğrencimizi,694 okul idarecisi ve öğretmeni, 2015 yılında ise 42 toplantıda 8 bin 250 öğrencimizi ve 436 okul idarecisi ve öğretmeni bilgilendirmiş olduk. Eskiden çocuklarımızı polislerle korkutuyorlardı. Şimdi ise biz bu eğitimlerle çocuklarımıza polisleri sevdirmek ve toplumsal konularda işbirliği yapmak için bu çalışmalara önem veriyoruz. Zaten bu gibi eğitimlerde önce polisi sevdirmeyle işe başlamamız gerekiyor.’

DOLANDIRICILIK HAKKINDA

HALK BİLGİLENDİRİLDİ

İletişim yoluyla dolandırıcılık konusunda Toplum Destekli Polislik faaliyetleri hakkında da bilgi veren Anlaşıker sözlerini şöyle sonlandırdı:

‘Emniyet Genel Müdürlüğünün 24.11.2015 tarihli EBYS-2015.11.24.17.30.15.35489 sayılı yazısında iletişim yoluyla dolandırıcılık ve önlenmesine yönelik çalışmalar konusunu içeren çalışmalarda Sivas il merkezinde ve ilçelerde, 30.11.2015-15.12.2015 tarihleri arası faaliyetlerde;

Sivas il merkezinde ve ilçelerde; 95 Okulda 343 öğretmen 9 bin 882 öğrenci 3 bin 123 veliye bilgilendirme yapılması sağlanmıştır. Sivas il merkezinde ve ilçelerde; 102 Cuma vaazları ile vakit namazlarında 25037 kişi bilgilendirilmesi sağlandı. İl Merkezimizde ve ilçelerde bulunan 187 Camide Din Hizmetleri görevlisine bilgilendirme yapıldı. Merkez ve ilçelerde bulunan 39 Meslek Odaları aracılığıyla 19311 kişiye ilgili video ulaştırılarak bilgilendirme yapılması sağlandı.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edilerek 27 kişiye bilgilendirme yapılmış video izlettirilmiştir. Sivas il merkezinde ve ilçelerde; 269 otobüs şoförü, 73 dolmuş şoförü, 198 taksi şoförüne ilgili video izlettirilerek bilgilenmesi sağlanmıştır. Merkez ve İlçeler de olmak üzere 52 İl Genel Meclis Üyesi ve 32 Belediye Meclisi üyesine bilgilenmesi sağlanmıştır. 129 mahalle muhtarı 78 köy muhtarı 567 ihtiyar heyetine ilgili video izlettirilerek bilgilendirme yapılması sağlandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde; Merkez ve ilçelerde üniversiteye bağlı (Enstitü, Fakülte, Yüksekokul) bulunan 76 birimdeki 9271 görevli personele bilgilenmesi sağlanmıştır. Merkez ve ilçelerde bulunan 418 avukatın bilgilenmesi sağlanmıştır. Merkez ve ilçelerde bulunan 49 banka ziyaret edilerek 486 banka çalışanına ilgili video izlettirilerek bilgilendirme yapılmıştır. İl merkezindebulunan185 özel güvenlik personeline bilgilendirme yapılarak dolandırıcılıkla ilgili video izlettirilmiştir.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!