Hiçbir polis, savcı ya da askerin hiçbir vatandaştan para istemeyeceğine değinen Anlaşıker, vatandaşlarımızın bu kimliklerde kendilerini arayanlara itibar etmemeleri gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda sigorta acentelerinin ya da avukatların isimleri kullanılarak kısa mesajlarla vatandaşların dolandırıldığını ifade eden Anlaşıker, vatandaşların bu konuda temkinli davranmaları gerektiğini belirterek, şüphelendikleri her konuda 155 polis ihbar hattın bilgi vermelerini ifade etti.
HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER
Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Mustafa Anlaşıker, ilimizde birçok vatandaşın mağduru olduğu iletişim yoluyla yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı uyarılarda bulundu.
Hiçbir polis, savcı ya da askerin hiçbir vatandaştan para istemeyeceğine değinen Anlaşıker, vatandaşlarımızın bu kimliklerde kendilerini arayanlara itibar etmemeleri gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda sigorta acentelerinin ya da avukatların isimleri kullanılarak kısa mesajlarla vatandaşların dolandırıldığını ifade eden Anlaşıker, vatandaşların bu konuda da temkinli davranmaları gerektiğini ifade etti.
Son zamanlarda telefonla dolandırıcılığın artış gösterdiğini belirten Anlaşıker, ‘Kontör/Para Dolandırıcılığı suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla iletişim yoluyla yapılan eylemlerdir. Bu fiil T.C.K.’nın 158 maddesine göre suç olarak düzenlenmiştir’ dedi.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Anlaşıker, ‘Kendilerini polis, asker, savcı, banka görevlisi, sigorta yetkilisi gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar telefonla aradıkları şahısları; Terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesabının boşaltılacağı, Terör örgütü veya suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı, Bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği ve soruşturma başlatıldığı, Hesaplarındaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı, Şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı, İkamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olaylarında ele geçen eşyalar arasından olduğundan bahisle bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği, Banka hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığı öğrenildiğinden, banka hesabındaki paranın güvence altına alınması için verilecek hesap numarasına paranın aktarılması gerektiği, Operasyon bitiminde parayı iade edecekleri gibi benzeri senaryolarla tehdit ederek, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımızı dolandırmaktadırlar’ ifadelerini kullandı.
Anlaşıker şunları kaydetti:
‘Kendisini çaresiz hisseden korku ve paniğe kapılan vatandaşlarımızın, bu yöndeki dolandırıcılık girişimlerine inanarak telefonla talimat veren kişilerin taleplerini yerine getirdikleri gözlemlenmiş, bu duruma düşmemek ve mağdur olmamak için; vatandaşlarımızın kurumsal kimliğinden ve güvenliğinden emin olunmayan telefon görüşmelerinde kimlik bilgilerini, banka hesaplarını, adres bilgilerini ve kredi kartı hesaplarım paylaşmamaları, telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine veya benzeri senaryolara itibar etmemeleri, telefonlarına gelen SMS metinlerindeki numaraları aramamaları böyle bir durumla karşılaşmaları halinde vakit geçirmeden 155 veya 156 ihbar hatlarını aramaları ya da en yakın Polis Merkezine veya Jandarma Karakoluna müracaat etmeleri gerekmektedir. Çalışmalarımız aynı kararlıkta ve süreklilikte devam edecektir.’
Editor : Haberpanelim