USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?2015 Yılı Rekorlar Tarihi?

?2015 Yılı Rekorlar Tarihi?

?2015 Yılı Rekorlar Tarihi?
26-12-2015 14:11
Google News


2015’i İl Özel İdaresi’nin rekorlar tarihi olarak nitelendiren Ayhan, kurumun yılsonu itibariyle yaklaşık 500 milyon liralık bir gelire ulaştığını ve bunun yaklaşık 400 milyon lirasını önemli proje ve çalışmalar için kullanıldığını söyledi. 2015’te birçok önemli projenin Sivas’a kazandırıldığını belirten Ayhan, bu kapsamda; Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi, Et Entegre Tesisi, Çocuk Oyun Merkezi, Şemsi Sivas-i Kütüphanesi gibi önemli projelere değindi

ERSAN ARSLAN

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, kurumun 2015 yılında hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Sivas İl Özel İdaresi’nin kentin eğitim, kültür ve sosyal hayatına yönelik önemli projeleri hayata geçirdiğini ve 400 milyon liralık bir kaynak kullanımı gerçekleştirdiğini belirten Ayhan, 2015 yılın Sivas İl Özel İdaresi için rekorlar tarihi olduğunu söyledi.

Ayhan; ‘2015 yılı İl Özel İdaresi’nin rekorlar tarihi. Hem parasal gerçekleşme anlamında hem fiziki gerçekleşme anlamında hem de kırsal altyapıya aktarılan kaynak anlamında. İlaveten Maliye Bakanlığı’ndan, Ankara’dan alınan ek kaynaklar açısından da. Her anlamda 2015, çok bereketli bir yıl oldu. Şuan aralık ayının sonundayız. Mali Hizmetler Müdürlüğümüz birimlerin artan, azalan ödenekleri, ne kadar harcandı, ne kadar harcanacak bunların çalışmasını yapıyor. Ancak şunu söyleyebilirim; Sivas İl Özel İdaresi’nin 2015 yılı sonu itibariyle yaklaşık 500 milyon TL’lik bir geliri söz konusu. Bu gelir kendi öz kaynakları dâhil, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve İçişleri Bakanlığımız dâhil olmak üzere. Bunların toplamı 1 Kasım itibariyle 401 milyon TL idi. Son iki ayın rakamlarını da arkadaşlarımız toparladıklarında bu yaklaşık 500 milyon TL’ye ulaşacak. Bunun yaklaşık 400 milyon TL’sini gider olarak Sivas’ın iş, eğitim, güvenlik,  sosyal hayatına ve turizm hayatına sübvanse etmiş durumdayız.’ Dedi.

‘2016 HEDEFİMİZ

500 MİLYONU GEÇMEK’

Kamuoyunda Sivas İl Özel İdaresi’ne gelen kaynakların kullanılmadığında geri gittiği yönünde yanlış bir algı olduğuna da değinen Ayhan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. İl Özel İdaresi olarak 2015 yılında harcama hedeflerinin 500 milyon lirayı geçmesini, gelirlerin ise 600 milyon liraya ulaşmasını hedeflediklerini belirten Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘Kamuoyunda, ‘para geliyor, kullanılmıyor, geri gidiyor’ gibi bir algı var. İl Özel İdaresi’nin bütçesine gelen bir para asla geri gitmez. Hatta ve hatta bazı kurumlarımız paralarının geri gideceği tedirginliği ile bir onayla bize aktararak gitmemesini sağlıyorlar. Çünkü Özel İdare’nin bütçesi yıllık bütçe değil. Bu seneki işimiz seneye de devam eder. Genel bütçede para geldi, kullanmazsanız geri gidebiliyor. Biz genel bütçeye tabi değil, özel bütçeli bir kuruluşuz. Ne kadar çok para harcıyorsanız, o kadar çok iş üretiyorsunuz demektir. O kadar da Sivas ekonomisine katkı sağladığınız anlamına gelir. 2014 yılında 379 milyon lira harcamışız. Daha önceki yıl 320 milyon civarındaydı. Her yıl 70-80 milyon liralık bir artışla devam ediyor bu. 2016’da hedefimiz 500 milyon lira çıtasına geçmek. Bu da daha çok iş yapmak, daha çok katma değer üretmek anlamına geliyor. Şuanda beklentimiz o manada. Hedefimiz; giderimizin 500 milyon, gelirimizin de 600 milyon liraya ulaşması. Kendi öz bütçemiz, yani kırsal altyapıya yönelik bütçemiz 120 milyon lira. Ama o ilavelerimizle 150 milyonu bulur.’

ET ENTEGRE TESİSİ

2015 yılında Sivas’a kazandırılan en önemli projelerden bir tanesinin et entegre tesisi olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, projenin Et ve Süt Kurumu’na devredildiğini ancak idare olarak takip ve destek noktasındaki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ayhan; ‘2015’te devam eden işler, biten işler ve planlanan işler olarak da sektörleri ayrı ayrı değerlendirebiliriz. Biten işler anlamında bizim için, özellikle Sivas tarım hayatı için Et Entegre tesisini bitirdik, et ve süt kurumuna devrettik. Şuan et ve süt kurumu kadro ihdasından, diğer eksikliklerin tamamlanmasına kadar çalışma takvimi ve işletme şekline ilişkin çalışmalarına hızla devam ediyor. 2016 yılı içerisinde burası tamamen faaliyete geçecek. Şuanda halen bizim kontrolümüzde, gözetimimizde ve uhdemizde. Hemen elimizi çekmedik. Eksikler noktasında da kurumumuz gereken desteği verecek.’ Dedi.

ÇOCUK OYUN

KÜTÜPHANESİ/MERKEZİ

Kısa süre önce açılışı gerçekleştirilen Çocuk Oyun Merkezi/Kütüphanesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ayhan, projenin yüzde 60’lık bölümünün hizmete girdiğini yüzde 40’lık kısmın tamamlanması için ise çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ayhan; ‘Sivas’a kazandırdığımız bir diğer önemli proje ise Çocuk Oyun Kütüphanesi, Çocuk Oyun Eğlence merkezimiz. Bazen kamuoyunda kavram karmaşası olabilir. Hem imar durumu noktasında, hem proje finansmanı anlamında hem de lokasyon anlamında kütüphane kavramını kullandık. Ama bu kütüphane konseptinin de altını dolduracağız. Çocuk oyun eğlence merkezimizde satranç turnuvaları yapılacak, el sanatlarına yönelik bazı etkinliklerimiz olacak, oyuncak müzesi, oyuncak tamirhanesi olacak. Orada bir de buz pistimiz var… Şuandaki çalışmalarımız yüzde 60 seviyesinde. Yüzde 40’lık kısım henüz daha ifşa olmadı. Arkadaşlarımız çok yoğun bir şekilde yüzde 40’lık kısmı da dolduracak. Hakikaten çocuklarımız velilerimizle birlikte çok güzel bir eğlence merkezine kavuşmuş oldular.’ Şeklinde konuştu.

İLK HALK KÜTÜPHANESİ

Bu yıl hizmete açılan bir diğer önemli projenin ise Şemsi Sivas-i Kütüphanesi olduğunu belirten Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘İl halk Kütüphanesi Projesi tamamlandı ve hizmete açıldı. Kütüphanemiz bugün Sivas kültür hayatının önemli hizmetlerinden bir tanesi oldu. Her hafta bir etkinlik yapılıyor. Kavgası gürültüsü, tartışması, ayrı bir tarafa, bana göre çok anlamlı bir hizmet oldu. Dış cephesi tartışılabilir ama içerideki muhteviyatının hiç tartışılmaması gerektiğini düşünmekteyim. Yine ilaveten kültür merkezi projemizin ihalesi, sözleşmesi, yer teslimi yapıldı ama kış mevsimi olması münasebetiyle firma başlamadı. Mart ayında hummalı bir çalışma başlatılarak birçok şehirde olmayan devasa bir kültür merkezi Sivas’ımıza kazandırılacak.’

YILDIZ DAĞI KIŞ SPORLARI MERKEZİ

2015 yılında tamamlanan ve hizmete açılan bir diğer önemli projenin ise Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi olduğunu belirten Ayhan, projenin detayları ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yıldız Dağı’ndaki tüm tesislerin işletmesinin Buruciye A.Ş. tarafından gerçekleştirileceğini belirten Ayhan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

‘Bizim en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi Yıldız Dağı. Yıldız Dağı Kayak Merkezi’nde olağanüstü bir çalışma var. Şuan yaklaşık 40 kalem, yani 40 adet ayrı iş var. Bunun parasal değeri yaklaşık 85 milyon lira. Bungalov evleri de işin içerisine koyduğumuz zaman 100 milyon liralık dev bir yatırım oldu. Şuanda yeterli kar yok gibi görünüyor. Ancak Yıldız Dağı Kayak merkezine yapay karlama sistemi kuruldu. Bu sene sezon bir ay geç başlayacak ancak bundan sonraki sezonlarda 1 Aralık’tan itibaren tüm dağı 48 saat içerisinde kar yapabilecek bir kapasitemiz olacak. Gölette yeterli su yok. Mayıs ayından itibaren gölette su tutulacak. Bu eksikliklerden dolayı 1 Aralık’ta sezonu açamadık. Ama eksikliklerimiz olduğu için havanın bu ay böyle gitmesi bizim de biraz işimize geldi. Dolayısıyla sadece bir ay sezonu geç açacağız ama bundan sonraki sezonlara 1 Aralık’ta start verilecek ve nitelikli bir 4 ay geçireceğiz. Orada etkinlikler sadece kayak odaklı değil snowboarddan tutun birçok sektörü canlı tutmak, sadece telesiyej ve T-bara bağlı bir kayak merkezi olmasın dedik. Türkiye’de birçok yerde örneği olmayan bir buz pisti yaptık. Ocak ayının başında inşallah firma teslim edecek. 200 metrekare, doğal ve alttan soğutma yapılarak buz oluşturuluyor. Türkiye’de kayak merkezlerinde gerçekten bunun örneği yoktur. T-Barlar hava muhalefeti nedeniyle açılamadığında oralar çok etkin şekilde kullanılacak. Bungalov evler, yamaç evleri yapacağız ve dağı her alanda canlı tutma açısından çalışmamız var. Kayak evi bitti, tefrişatları yapılıyor. Günübirlikler bitti, internet altyapısı, sinyalizasyon, pist aydınlatması, çevre aydınlatması, çevre düzenlemesi bitti. Teknik idare merkezinde son aşamaya gelindi. Seneye en büyük çalışmamız yeşillendirme, peyzaj, çevre düzenlemesi ve pistlerimizi daha nitelikli muhafaza etmek için yağmur suyu şebeke hatlarını döşemek olacak. Orası artık her yıl ilave, üzerine koya koya gidecek. Artık şuan işimizin yüzde 90’ını tamamladık. 30 yılda kayak merkezinin geleceği noktaya 3 yılda geldik. Para sıkıntımız, destek sıkıntımız olmadı. Her şeyden önce de siyasi aktör anlamında Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’ın, milletvekillerimizin ve Sayın Valimizin olağanüstü bu bölgeye ilgisi oldu. Sivas’a her yönüyle değer katacak bir projedir. Bir ilçede bir proje yaparsınız o ilçe istifade eder, bir köye bir proje yaparsın o köy istifade eder ama Yıldız Dağı Kayak Merkezi tüm Sivas’a, tüm bölgeye ve tüm turizmcilere hizmet edecek genel bir proje. Onun için gurur duyduğumuz, keyif alarak yaptığımız bir proje.

Valiliğimizin şirketi olan Buruciye A.Ş., dağın tamamını işletecek bir işletme kültürü oluşturdu. Yakın illerimizde var; pistler ve liftleri bir şirket, otelleri ve günübirlikleri farklı şirketler yönetiyor. Dolayısıyla bazen ortak noktada buluşulamıyor. Şimdi Dağın tamamını Buruciye A.Ş. işletecek ve Türkiye’nin en ucuz kayak yapma yeri olacak. Geçen yıl ki fiyatlara zam yapılmadı. Türkiye’nin en ucuz kayak keyfinin Sivas Yıldız Dağı’nda yapılacağını söyleyebiliriz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!