Toplum Yararına Projenin (TYP) ilimiz ekonomisine çok önemli oranda katkı sağladığını belirten Köksal, ‘Toplum Yararına Proje kapsamında yaklaşık bin tane çalışan elemanımız var. Sivas’ın da en büyük özel sektör çalışan işçisi bizde bulunuyor. Yaklaşık 9 Milyon Lira aylık ödememiz var. Bu Sivas ekonomisi için ilçelerimizin gelişmesi için kalkınması için çok önemli bir kaynak. Bu kaynaktan da hem esnaflarımız hem tüccarımız hem çalışanlarımız faydalanmak suretiyle daha kalkınmış daha müreffeh daha geleceği güzel, imkânlardan daha çok faydalanan bir şehir olmak amacındayız’ dedi.
HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER
Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nurettin Köksal, 2015 yılında kurum olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Sivas İşkur İl Müdürlüğü’nün Meslek Edindirme Kursları, İş Başı Eğitim Programı, Girişimcilik Kursları ve İş Başı Eğitim Programları olmak üzere 4 ayrı dalda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Köksal, ilimizde istihdamın artırılması için kurum olarak canla başta çalıştıklarını söyledi.
Çalışma Müdürlüğü ile İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürlüğü bir kanunla birleştirildiğini ve isminin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olduğunu belirten Köksal, ‘Müdürlüğümüzün ana faaliyetleri şekilde devam etmektedir. Birincisi çalışma, iş ve işçi bulma ile ilgili… Çalışma konusunda yürüttüğümüz çalışmalar ağırlıklı olarak işsizlik sigortasına müracaatlar, işçi ve işveren ile ilgili şikâyetler, sendikaların çalışma hayatıyla ilgili konular gibi yoğun olarak daha çok evrak üzerindeki çalışmalarımızı yürütüyoruz. İkinci kısmımızdaki çalışmalar ise ana başlık altında toplanıyor’ dedi.
‘HERKESİN BİR
MESLEĞİ OLACAK’
Meslek Edindirme Kursları hakkında bilgi veren Köksal, ‘Bu kurslarımız yoğun olarak hemen hemen tüm ilçelerde birer ikişer tane yine il merkezimizde yoğun olarak yapmaktayız. Meslek edindirme kurslarındaki amacımız, mesleksiz olan insanları meslek sahibi yapabilmek ve mesleği olan kişilerin de işsiz kalmayacağı öngörüsüyle işe yerleştirmektir’ dedi.
Meslek edindirme kurslarını mutlaka bir kamu kuruluşuyla birlikte yaptıklarını kaydeden İşkur İl Müdürü Köksal, ‘Halk Eğitim Müdürlükleri olabilir, Milli Eğitim Müdürlükleri olabilir, Belediyeler olabilir, Kaymakamlıklar olabilir… Mutlaka bir resmi kurumla birlikte yapıyoruz. Kursiyerlerimiz resmi dairelere müracaat ettiği zaman inceliyoruz. O bölgenin yöresine göre birçok yerde peynircilik, süt, arıcılık ve halıcılık gibi mesleklere yönelik olarak insanlara fayda sağlayabilecek olan kursları tercih ediyoruz. Bu konularda her ilçemizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçelerimizdeki markalaşmaya yönelik çalışmalarımızda da meslek edindirme kurslarını aracı olarak kullanıyoruz. Bizim isteğimiz; her bölgenin her yörenin, her ilçenin mesleklerde öne çıkabilecek olan markasal ürünlerin ön plana çıkarılmasıdır. Bu konularda bal olabilir, Gürün’de yarma olabilir, Alabalık olabilir, Kayısı olabilir, Elma olabilir, Divriği’de bir kaymak olabilir, Yıldızeli’nde halı olabilir… Her ilçemizin kendi önemine binaen yapmış olduğumuz bir çalışma var. Bu çalışmalarla kurslarımızı da bu minvalde açıyoruz ki yoğunlaşarak daha çok tecrübe kazanıyoruz ve insanları da o kısma kanalize ediyoruz. Kurslarımızdaki amacımız mutlaka meslek edindirmeye yönelik bir çalışmadır. Bu bizim en önemli en başta yapmış olduğumuz çalışmalardan birincisidir’ dedi.
TYP KAPSAMINDA
BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Meslek Edindirme Kursları kapsamında Toplum Yararına Projesini de gerçekleştirdiklerini belirten Köksal, yaklaşık Bin kişinin bu kapsamda iş başı yaptığını belirtti.
Köksal şunları kaydetti:
‘Bu bizim için bir kurs çalışmasıdır. Bunda da Türkiye çapında İşkur şehircilikten okulların temizliğine, camilerin temizliğinden Kaymakamlıkların sorumluluk alanlarından köylerimize dahi hizmet götürmekte İşkur’un çok büyük bir faydası var. İşkur her yerde her sektörde halka hizmet ediyor. Belediyelere eleman vererek, Belediyelerin imarlaşması, kaldırımlarının yapılması, yollarının yapılması, alt yapılarının düzenlenmesi ve temizlik işlerinin yapılmasıyla İşkur şehirlerimizin gelişmesinde güzelleşmesinde modern bir şehir olmasında en önemli faktörlerden birisidir. Yine Toplum Yararına projede çok ağırlıklı olarak girmiş olduğumuz camilerimizin temizliği Kur’an kurslarımızın temizliği yine bu minval içerisinde insanlarımızın daha huzurlu, daha güvenli, daha temizlerlerde ibadet etmelerini sağlıyoruz. İşkur bu konularda da halkımızın yanında olmuştur. Kaymakamlıklarımızın Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte spordan tutun da kültürel faaliyetlere, ekonomik gelişme faaliyetlerine birçok alanda Kaymakamlıklara vermiş olduğumuz elemanlarla ilçelerinin kalkınması ve ilçelerini daha yaşanabilir bir yer olması için İşkur üzerine düşeni yapmaktadır.’
SİVAS EKONOMİSİNE
ÖNEMLİ KATKI
‘Toplum Yararına Proje kapsamında yaklaşık bin tane çalışan elemanımız var’ diyen Köksal, ‘Sivas’ın da en büyük özel sektör çalışan işçisi bizde bulunuyor. Yaklaşık 9 Milyon Lira aylık ödememiz var’ dedi.
‘Bu Sivas ekonomisi için ilçelerimizin gelişmesi için kalkınması için çok önemli bir kaynak’ diyen Köksal şöyle devam etti:
‘Bu kaynaktan da hem esnaflarımız hem tüccarımız hem çalışanlarımız faydalanmak suretiyle daha kalkınmış daha müreffeh daha geleceği güzel, imkânlardan daha çok faydalanan bir şehir olmak amacındayız. Bu 9 bine yaklaşan personelimizin büyük bir çoğunluğu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda çalışıyor. Yine büyük bir çoğunluğu Orman İşletmelerine bağlı olarak çalışıyor. Diğer kalan kısmı da Müftülüklerde, Kaymakamlıklarda ve Belediyelerde hizmet vermektedir. Toplum Yararına Proje amaçlandığı gibi kamu kurum idarecilerinin çalışanlarına dikkatli oldukları takdirde çok güzel bir projedir. Bu proje hem şehirlerin hem ilçelerinin hem beldelerinin güzelleşmesi için daha rantabl ve daha güzel olması için İşkur’un onlara sağladığı bir imkan. Bu imkândan hem esnaflarımız gelir elde etmekte, hem çalışanlarımız gelir elde etmekte… Şüphesiz bu projeyi çok önemsiyoruz. Bu proje özellikle kırsal kalkınmada, ilçe ve beldelerimizde sanayinin ve çalışma şartlarının olmadığı bölgelerde bu proje bin can simidi olan bir projemizdir hem de çocuklarımıza daha güzel bir gelecek için temiz okulları kar temizliğinin yapılmış, binalarının temizliği yapılmış bir okulda eğitim sağlamalarına İşkur aracı olmaktadır.
Toplum yararına projemiz orman işletmesinde yapmış olduğumuz projede çalışan yaklaşık bin 500 kişi Şubat ayında sona erecek. Burada da Orman işletmesiyle birlikte 2015 yılının değerlendirmesini yapacağız. Sivas merkezde ve tüm ilçelerimizde dikilmiş olan fidan sayısı mesire alanı yapılan yerler ve diğer tüm çalışmaları tüm kamuoyuna bildireceğiz. Bizim bu kurslarımız Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğümüzün en önemli noktalarından bir tanesidir.’
ÖZEL SEKTÖRE
DEVLET DESTEĞİ
Özel sektör temsilcileriyle de İş Başı Eğitim Projesini gerçekleştirdiklerini belirten Sivas Çalışma ve İşkur İl Müdürü Köksal, ‘Toplum yararına projenin özel sektörde uygulanan kısmıdır. Toplum Yararına projelerde tamamen kamu kuruluşlarına destek vermekteyiz. İş başı eğitim programlarında ise tamamen özel sektöre destek vermekteyiz’ dedi.
Köksal şunları kaydetti:
‘Bu programlarımızda iki ve daha fazla sigortalı çalıştıran iş yerlerine bir eleman aldıkları takdirde bu elemanların ortalama 4 aylık çalışma sürelerindeki maaşları, sigorta ve vergileri İşkur tarafından karşılanacaktır. Bu çok büyük bir destektir. 10’dan fazla eleman sayısında 2 tane, 20’den fazla eleman sayısında 3 tane ve her 10 sayının kat sayılarında eleman verebiliyoruz. 100 tane çalıştıran bir işyerinde 10 tane iş başı eğitim programı yapılabilir. Bu firmamıza bu 10 kişinin maliyetleri aylık 15 bin TL, 4 aylık desteğimizde ise 60 bin TL’yi buluyor. Bu da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzün özel sektöre vermiş olduğu destektir.’
Sivas’ta İş başı eğitim programından faydalanan iş yeri sayısının çok az olduğunu belirten Köksal, ‘Başlangıçta çok daha duyarsız kalınmıştı. Basın toplantılarıyla ilanlarla bu konuyu biraz daha aştığımız kanaatindeyim. Özellikle İş başı eğitim programlarımızda bütün tüccarlarımızın sanayicilerimizi esnaflarımızı il müdürlüğümüze bekliyoruz, bu projeden mutlaka faydalanmalarını istiyoruz. Bu onlara sağlanmış olan en büyük imkândır. Vergi indirimleri, arazi indirimleri, sanayi indirimleri, elektrik indirimleri dışında çalışan işçinin de maaşını ödeyecek bir hükümetimiz var. Bu imkândan mutlaka Sivaslı esnaflarımızın faydalanmalarını istiyoruz. Dolayısıyla daha önce vermiş oldukları sigorta primlerini de, vergilerini de buradan amorti etmiş olurlar. İş başı eğitim programlarından faydalanan esnaf mutlaka rekabet üstünlüğü yakalar. Bu da onun ticari hayatta daha başarılı olmasını sağlar. Rekabet üstünlüğünü ele geçiren bir esnaf satışlarını artırır, hiçbir ekonomik sıkıntısı olmaz. Ticari hayatı büyür, gittikçe ivme kazandıran bir standart yakalamış olur. İş başı eğitim programlarımızda hükümetimiz şuan ortalama 4 ay, bazı sektörlerde 6 ay destek sunmaktadır. Sağlamış olduğumuz bu desteklerin tamamında hem ücretler, hem sigorta primleri ve hem ed vergi primleri İşkur tarafından yatırılmaktadır. Çalışan kişilerimize yeni hükümetimizin programında bu sürenin daha uzun bir zamana çıkarılması planlanmaktadır ve bunun da çalışmaları bu ay içerisinde bitirilecektir. Bundaki amacımız şu; İş başı eğitim programı hakikaten güzel bir program. Aynı zamanda bir kurs program. Direk insanları kursa alıp, bir meslek sahibi yapmak yerine kısa sürede çalışarak, hem maaşını alarak, hem de işi öğrenerek birlikte yapmayı planlıyoruz. Kurs şeklinde program yapmak isteyen firmalarla yine kurs çalışması yapabiliriz ama kursu beklemeyip, hemen iş başı eğitim programlarından bir an önce faydalanmak isteyen esnaflarımızı da İl Müdürlüğümüze bekliyoruz’ dedi.
GİRİŞİMCİLERE
HİBE DESTEĞİ
İşkur’un önemli çalışmalara imza attığı Girişimcilik Kursları hakkında da bilgi veren Köksal, ‘Meslek Edindirme kurslarına göndermiş olduğumuz ve elinde bir mesleği olan ve kendisinde de girişimcilik olduğunu iddia eden arkadaşlarımız için düzenlemiş olduğumuz bir program… Bu kurslarımız gerçekten çok güzel, süreleri de çok kısa. 10 günlük bir sürede ve yaklaşık 70 saatlik bir girişimcilik kursundan sonra belge takdim ediyoruz. Bu belgeyi alan arkadaşlarımız projelerini yaparak, engelli kardeşlerimiz İş Kur İl Müdürlüklerine, engelli olmayan kardeşlerimiz de KOSGEB İl Müdürlüklerine müracaat ederek, kendilerine devletimizin ve hükümetimizin tahsis etmiş olduğu bu kaynaktan faydalanabileceklerdir. Engelli olamayan kardeşlerimiz 30 Bin TL, engelli kardeşlerimize ise 36 Bin TL, hibe karşılığında projelerinin kabul edilmesiyle birlikte bir destek sunuyoruz. Bu destekten yaklaşık 20’ye yakın vatandaşımız faydalandı. KOSGEB İl Müdürlüğümüzden de yaklaşık 30’a yakın arkadaşımız destek aldı. Bunlar gayet güzel iş yerleri kurdular. Artık birer girişimci oldular. Ben kendilerini tebrik ediyorum’ şeklinde konuştu.
HER İŞSİZİN BİR
DANIŞMANI VAR
İş ve Meslek Danışmanlığı programı kapsamında her işsizin bir danışmanı olduğunu, aynı zamanda her işyerinin de bir danışmanı olduğunu kaydeden Köksal, ‘Dolayısıyla danışmanlarımız işyerlerini ziyaret ediyor, onlarla sohbet ediyor, her hangi bir işçi eksiği var mı? Bununla ilgili talepleri alıyor. Bu talepleri burada karşılaştırıyoruz’ dedi.
Bu şekilde iş arayanlarla işçi arayanları bir araya getirdiklerini belirten Köksal sözlerini şöyle tamamladı:
‘Bu çalışmayla sahaya çıkıp, eksiklikleri tespit ediyoruz. Sonrasında da İşkur’a müracaat edenlerle karşılaştırarak, kriterleri uyan arkadaşlarımızı da firmalara yönlendiriyoruz. İş ve Meslek danışmanlığı hizmetlerini de bu şekilde yürütüyoruz. Ayrıca meslek danışmanlarımız okullarımıza giderek, İşkur İl Müdürlüğümüzün faaliyetlerini öğrenci kardeşlerimize anlatıyorlar. Aynı zamanda öğrencilerimizin üniversiteye yönelik hangi meslekleri seçecekleriyle ilgili danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Sınavlarda stres ve kaygıyı önlemeleriyle ilgili çalışmalar hakkında öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz. Yine askeri birliklere de giriyoruz. Nasıl iş aranır? Nasıl iş bulunur? Nasıl işsiz kalınmaz? Gibi konularda asker kardeşlerimizi de bilgilendiriyoruz.’
Editor : Haberpanelim