Ülke genelinde 7 ilde Lojistik Merkezler tamamlanarak, faaliyete başladı. Sivas’ın da dahil olduğu projeyle ilgili ilimizde Kovalı mevkiinde yer bulundu ve kamulaştırma çalışmaları başlatıldı. Zaman zaman ilimizde gündeme gelen projeyle ilgili başta AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk olmak üzere diğer siyasilerin ve bürokratların projenin bir an evvel hayata geçmesi için girişimlerde bulunmaları bekleniyor
HAYRULLAH AĞKAŞ
2007 yılında Türkiye’de 20 ilde uygulanacağı açıklanan ve o dönemde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı olan Habib Soluk’un girişimleriyle Sivas’ın da listeye dahil edildiği Lojistik Köy Projesinde Sivas yaya kaldı.
TCDD Genel Müdürlüğü verilerine göre ülke genelindeki 20 ilde yapılacak olan proje birçok ilde çalışmalar tamamlanarak tesis hizmete açılırken, kimi illerdeki çalışmalar ise devam ediyor.
Verilere göre lojistik köy projelerinin 7 tanesinde çalışmalar tamamlandı. 7 ildeki çalışmalar devam ediyor. 7 tanesinin bir adedi altyapı yatırımları genel müdürlüğü tarafından yapılırken, 6 tanesi de devlet merkezi bütçesi ile yapılıyor. İlimizde yapılması planlanan proje de devlet desteği ile hayata geçirilecek.
İlimizde yapılacak olan projeyle ilgili bilindiği gibi geçtiğimiz yıl da ‘Lojistik Köy Projesi Soluk’suz Kaldı’ başlığıyla yaptığımız haberimizde projenin o dönemde Habib Soluk tarafından takip edildiğini ancak Soluk’un emekliye ayrılmasının ardından projenin sahipsiz kaldığını gündeme getirmiştik.
1 Kasım erken seçimlerinde ilimizden Milletvekili seçilerek Meclise giren Mehmet Habib Soluk, görev gelir gelmez, Lojistik Köy Projesini yeniden gündeme alarak, takipçisi oldu.
600 DÖNÜMLÜK ARAZİ
ÜZERİNE KURULACAK
Geçtiğimiz dönemlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, ‘Kovalı mevkiinde 3 bin dönüm arazinin 600 dönümü üzerinde bir lojistik merkez projemiz var. Bu lojistik merkez projemiz 2007 yılında yatırıma girmiştir. Ancak sanayi şehirlerinin yük üretimlerini ön plana aldığımızda Sivas yeterince yük üreten bir sanayi şehri değil. Dolayısıyla şuanda 20 tane lojistik köyün 7’si bitmiş, 6 tanesi devam ediyor. 7 tanesinin bir tanesi altyapı yatırımları genel müdürlüğü yapıyor, 6 tanesi devlet merkezi bütçe ile yapılıyor ve bunlardan biri de Sivas’tır. Sivas’ta; Tunceli, Erzincan, Tokat, Yozgat ve Malatya yüklerinin toplanacağı 600 dönümlük bir lojistik merkez düşünüyoruz. Burada dökme yük, konteynır, özel ambalajlı yükler, bakımhaneler, moteller, restoranlar, bankalar gibi 500-600 kişiyi bir anda barındıracak bir konsept oluşacak’ ifadelerini kullanmıştı.
KAMULAŞTIRMALAR
DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz aylarda İl Genel Meclisi toplantılarına katılarak çalışmalarla ilgili bilgi veren TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çetindağ, ‘Lojistik Köy Projesiyle ilgili Kovalı mevkiinde yaklaşık 3 bin dönümlük arazi tespit edilmiştir. Projelendirme ve kamulaştırma hazırlık çalışmaları devam etmektedir’ ifadelerini kullanmıştı.
SİVAS İÇİN HAYATİ
ÖNEM TAŞIYOR
Lojistik Köy Projesi ile Et Entegre Tesisi projelerinin Sivas’ın güneye doğru 40 kilometre büyüyeceğini belirten AK Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin ise bu projelerin de kentin geleceği için hayati önem taşıdığını vurgulamıştı.
Şahin, ‘Kovalı mevkiinde Lojistik Köy Projemiz var. Bu Anadolu’nun lojistiğini karşılayacak. Bu da büyük bir proje… Zaten 2. OSB, Lojistik Köy Projesi ve orada yine yaptığımız Et Entegre Tesisi Sivas ile Ulaş’ı birleştirecek. Yani oradaki çalışanların birçoğu da rahatlıkla Ulaş’ta oturabilecek. Dolayısıyla bu Sivas’ı büyütecek. Ulaş, Sivas’tan 40 kilometre ötede. Bu projeler Sivas’ı 40 kilometre Güneye doğru büyütmüş olacak’ ifadelerini kullanmıştı.
2 BİN KİŞİYE
İSTİHDAM
Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak da ‘Sivas için uzun yıllardır konuşulan Demiryolları için Lojistik Köy Projesi ki bu şehrimiz için en az 2 bin kişinin istihdam edileceği bir tesis olacaktır. Bir an evvel Lojistik Köy Projesinin hayata geçirilmesi için tüm STK’larla birlikte bunun için mücadele edelim. İşte TBMM Başkanımız da Sivaslı. Bu imkânı da şehrimiz adına bu projelerin bir an evvel hayata geçirilmesi için çalışmaları başlatmalıyız’ diyerek, projenin ilimiz için önemine değinmişti.
Bu projeyle ilimizde göçün tersine döneceğini belirten Albayrak, ‘Göç veren değil göç alan ve kendi kendine yeten bir şehir yapmak bugün hepimizin elbirliği ile vereceğimiz mücadele ile olacaktır. Tarih önünde tüm şehirde söz sahibi olan tüm bireyler sorumluyuz. Sorumlu bir birey ve STK olarak diyoruz ki Sivas’ımızı şaha kaldırmanın yolu TÜDEMSAŞ’ı güçlendirmek ve Demiryolu Lojistik Köyünü bir an evvel hayata geçirmektir’ ifadelerini kullandı.
PROJELER 2020’YE
KADAR TAMAMLANACAK
Lojistik Merkezlerin 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor. 2023’te 500 milyar dolarlık ihracatı bu merkezler taşıyacak. Balıkesir, Denizli, Eskişehir, İstanbul – Halkalı, İzmit, Samsun ve Uşak’taki Lojistik Merkezler tamamlanarak faaliyete başladı. Kayseri’de ilk etaplar tamamlanarak, faaliyete başladı.
Bilecik, Erzurum, Mardin, Kahramanmaraş, Mersin, İzmir – Kemalpaşa illerinde inşaat çalışmalarına başlandı. Diğer illerde de kamulaştırma ve proje çalışmaları devam ediyor.
İL İL LOJİSTİK
KÖY PROJELERİ
Hükümetin planladığı lojistik köylerde son durum nedir, işler ne aşamada? Bu konuda TCDD'nin en yeni bilgileri şöyle:
1. Sivas Lojistik Merkezi: Yer tespiti çalışmaları sürdürülüyor. Merkezden başta seramik olmak üzere, kömür, demir cevheri, işlenmiş demir, inşaat malzemesi, gübre, hurda, askeri ve idari malzeme, travers taşıması yapılacak. Sektöre 1 milyon ton taşıma kapasitesi, 500 bin metrekare alan kazandırılacak.
2. Balıkesir Lojistik Merkezi: Tüm binalar tamamlandı. Proje faaliyete geçti.
3. Denizli Lojistik Merkezi: İnşaat çalışmaları tamamladı. Faaliyete geçti.
4. Eskişehir (Hasanbey) Lojistik Merkezi: Birinci ve ikinci etap çalışmaları tamamlandı. Tesis faaliyete geçti.
5. İstanbul (Halkalı) Lojistik Merkezi: İnşaatı bitti. Faaliyete geçti.
6. İzmit Lojistik Merkezi: Birinci ve ikinci etap çalışmaları tamamlandı. Faaliyete başladı. Sektöre 2 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak.
7. Samsun Lojistik Merkezi: İnşaat çalışmaları tamamlandı. Faaliyete başladı. 1. etabı 2007'de hizmete açılmıştı. 2008'de 854.584 ton, 2009'da 765.803 ton, 2010'da 741.309 ton ve 2011 yılında 597.528 ton yük akışı gerçekleşti.
8. Uşak Lojistik Merkezi: İnşaatı bitti. Faaliyete başladı. 140 bin metrekare alan üzerinde kuruldu.
9. Bilecik (Bozüyük) Lojistik Merkezi: İnşaat çalışmaları devam ediyor.
10. Erzurum (Palandöken) Lojistik Merkezi: İnşaat çalışmaları devam ediyor.
11. Mardin (GAP) Lojistik Merkezi: Kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. İnşaat çalışmaları devam ediyor.
12. Kahramanmaraş (Türkoğlu) Lojistik Merkezi: Kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. İnşaat devam ediyor.
13. Mersin (Yenice) Lojistik Merkezi: Kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. İnşaat devam ediyor. Sektöre 896 bin ton taşıma kapasitesi 398 bin metrekare alan sağlanacak.
14. İzmir - Kemalpaşa Lojistik Merkezi: İnşaat çalışmaları devam ediyor.
15. Konya (Kayacık) Lojistik Merkezi: Proje ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
16. İstanbul – Yeşilbayır Lojistik Merkezi: Arazi anlaşması yapıldı. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
17. Kars Lojistik Merkezi: yeri belirlendi. Proje ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Kars’ın 13 Km doğusunda Kars-Tiflis ve Kars–Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında kuruluyor.
18. Kayseri Lojistik Merkezi: 1. Etap tamamlanarak, faaliyete geçti. 1. Etap için 2007-2010 arasında 5,6 milyon lira harcama yapıldı. 2. Etap çalışmaları için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
19. Bitlis – Tatvan Lojistik Merkezi: Proje ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
20. Habur Lojistik Merkezi: Proje ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor
Editor : Haberpanelim