USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?İşbirliği Bağlarımızı Güçlendirecek?

?İşbirliği Bağlarımızı Güçlendirecek?

?İşbirliği Bağlarımızı Güçlendirecek?
15-01-2016 09:18
Google News


Bu kapsamda İlbeyliler Derneği’ni ziyaret eden Bakan Demiri, platform tarafından yapılan bu işbirliğinin iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini vurguladı. Bakan Demiri, ‘Sivas ile Kosova arasındaki işbirliği yapıldığı zaman bizler çok mutlu oluyoruz. Sivas ile Kosova arasındaki iş birliği sporla başlamıştı. İnanıyorum ki bu iş birliği başka alanlarda da gerçekleşecektir. Böylece Kosova ile Türkiye arasındaki bağlar daha kuvvetlenecektir. Her alanda birbirimize daha fazla destek vermeye devam edeceğiz. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, Kosova’ya gereken yatırımlar gelecektir’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas Kosova Dostluk Platformu’nun düzenlediği programla şehrimize gelen Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, Sivas İlbeyliler Derneği’ni ziyaret etti. Bakan Demiri’yi dernek merkezinde çok sayıda dernek üyesi karşıladı. Sıcak karşılamadan ötürü teşekkür eden Bakan Demiri, kendi evinde gibi rahat ve güvende olduğunu ifade etti.

Ziyarette Sivas İlbeyliler Derneği Başkanı Mesut Acıöz, derneğin faaliyetleri ile Kosova Sivas Dostluk Platformu’nun çalışmaları hakkında Bakan Demiri’ye bilgi verdi.

Kkökeni Orta Asya’ya dayanan 42 köyden oluşan bir yöre dernek olduklarını belirten Acıöz, ‘Bu dernekle Sivas Kosova Dostluk Platformu’nun temellerini attık. Biz Kosova ile Sivas arasında neler yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir oluşum meydana getirmek aklımıza geldi. Kosova ismini duyunca zaten içimizde bir heyecan oluştu. Yaklaşık 600 yıl aynı amaçlar için savaştığımız, aynı kıbleye secde ettiğimiz bir ülkeyle kardeşlik protokolü yapma fikri ortaya çıkınca çok sevindik ve çok heyecanlandık. Burada 6 tane dost dernekle birlikte Kosova Dostluk protokolünü imzaladık’ dedi.

Bu platformu oluştururken Sivas ve Kosova bağının başlayacağını düşündüklerini ifade eden Acıöz şöyle devam etti:

‘Bu platformun bir başlangıç olacağını ve sonrasında bunun bir dostluğa dönüşeceğini düşünüyorduk. Bu düşüncemizi Ankara’ya taşıyarak, Sayın Avni Sipahi ile görüştük. Kendisi çok memnun oldu ve bize destek verdi. Daha sonra kendisi ve eşiyle ilimize ziyarete geldi. Bir dizi ziyaretlerden sonra platformumuz resmiyet kazandı. Daha sonra buradan Kosova’ya 20 tane öğrenci gönderdik. Ondan sonra ilimizdeki iş adamalarımızla Kosova’ya ziyarete gittik. Kosova Türkiye Milli maçını orada izledik. Daha sonra Sivasspor’u Kosova’ya götürerek, Priştina ile dostluk mücadelesinde karşı karşıya getirdik. Sonraki süreçte Priştina ilimize gelerek Sivasspor ile karşılaştı. Cumhuriyet Üniversitesi’ni bu oluşumun içerisine çektik. Sivas ile Kosova’daki üniversiteler arasında iş birliği protokolü imzalandı. Yaklaşık bir ay önce Kosova Priştina Üniversitesi’nden rektör ve dekanlarımız ilimize gelerek bir takım ziyaretlerde bulundular. Üniversitemizde bir parka Kosova dostluk parkı adını verdik. Platformumuz faaliyetlerine bu şekilde başladı ve çalışmaları önümüzdeki süreçte de devam edecektir.’

Kosova’da atalarımızın izlerine rastladıklarını ve çok duygusal anlar yaşadıklarını belirten İlbeyliler Derneği Başkanı Acıöz, ‘Sivas ile Kosova arasında riyasız bir sevgi bağı oluşmaya başlamış oldu. Sizlerin de desteği ile bu bağı çok daha güçlendireceğimize inanıyoruz’ dedi.

TÜRKİYE BİZE HER

ZAMAN DESTEK VERDİ

Sivas’a davet edilmekten ve burada olmaktan ötürü çok mutlu olduğunu belirten Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, ‘Bugün burada bulunduğum için çok mutluyum. Benim burada olmama vesile olan ve ağırlayan herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Sivas gibi çok büyük bir şehirde olduğum için çok mutluyum. Sivas halkının kalbi çok büyük ve çok sıcak kanlı insanlar’ dedi.

İstanbul’da yaşanan patlamaya ilişkin de konuşan Bakan Demiri, ‘Ayrıca hem İstanbul’daki hem de Güneydoğudaki terör saldırılarından ötürü tüm Türkiye’ye baş sağlığı dilemek istiyorum. Umarım bir daha buna benzer olaylar yaşanmaz. Bu saldırı sadece Türkiye’ye değil, tüm insanlığa yapılan bir saldırıdır’ dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’ne bu zamana kadar Kosova’ya yaptığı yardımlar nedeniyle teşekkür eden Demiri, ‘Türkiye Kosova Savaşı’nda bize çok büyük destek verdi. Türkiye o zamanlarda Nato üyesi olarak yine Kosova’ya sahip çıktı. Savaştan sonra ilk yardımlar Türkiye’den gönderildi. Yine bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke yine Türkiye oldu. Bu vesileyle tüm Kosova adına da teşekkür etmek istiyorum. Osmanlı döneminden kalan köprü ve camileri biz hala kullanıyoruz. Kosova’ya yatırım yapan dış ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bu gelişmelerle iki ülkeler arasında iyi bir kardeşlik bağı kuruldu. Şuan ben burada kendimi evimde gibi hissediyorum. Sanki kendi insanlarımızın içerisinde bulunuyorum. Ben kendim de bir Boşnak’ım. Aynı zamanda Boşnak topluluğu temsil ediyorum. Şuanda Kosova’da 30 binden fazla Boşnak var. Kosova’daki Boşnaklar ile Türkiye arasında daha farklı bir bağ var. Neden diye soracak olursanız, Boşnak’ların ataları da bu taraftardan gelmiştir. Biz Türkiye’yi de kendi vatanımız olarak görüyoruz. Kosova bizim vatanımızdır. Bosna Hersek bizim anavatanımızdır. Ama Türkiye Cumhuriyeti bizim anamızdır. İnanıyorum ki gelecekte de Türkiye aynı yolda Kosova’ya yardım ve desteklerini vermeye devam edecektir. Aynı zamanda Türkiye’nin Boşnak topluluklarına da yardım ve destekte bulunacağına inanıyorum’ ifadelerini kullandı.

Sivas ile Kosova arasında yürütülen çalışmalardan oldukça memnun olduğunu kaydeden Bakan Demiri, sözlerini şöyle sonlandırdı:

‘Sivas ile Kosova arasındaki işbirliği yapıldığı zaman bizler çok mutlu oluyoruz. Öğrencilerinizin Kosova’yı ziyaret etmesinden ötürü de çok mutlu oldum. İnanıyorum ki orada çok iyi vakit geçirmişlerdir. İş adamlarınızın ziyaretlerinden ötürü de çok mutlu oldum. Çünkü Kosova çok güzel ve güvenilir bir ülkedir. Kosova yatırıma açık bir ülkedir. Biz Türkiye’de inanıyoruz, Kosova’ya gereken yatırımlar gelecektir. Sivas ile Kosova arasındaki iş birliği sporla başlamıştı. İnanıyorum ki bu iş birliği başka alanlarda da gerçekleşecektir. Böylece Kosova ile Türkiye arasındaki bağlar daha kuvvetlenecektir. Her alanda birbirimize daha fazla destek vermeye devam edeceğiz.’

Konuşmaların ardından Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, Dernek Başkanı Acıöz’e Priştina’daki Osmanlı eserlerinin bulunduğu bir tabloyu hediye ederken, Acıöz ise ilimizdeki önemli bir Selçuklu eseri olan Çifti Minareli Medrese’nin biblosunu hediye etti.

Ziyaret dernek yöneticilerinin hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!