Sivil Toplum Kuruluşlarını da içine alan protokolle birlikte, Evde Sağlık Hizmetlerinin yanı sıra hasta ve aynı zamanda maddi durumu yetersiz vatandaşların sosyal ve ekonomik rehabilitasyonu da sağlanabilecek
ADEM NALBANT
Sivas Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm Dr Levent Sağlam, Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgili Gazetemize açıklamada bulundu. Evde Sağlık Hizmetlerinin 1 Ocaktan itibaren tamamen Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince yürütüleceği bilgisini veren Sağlam, ‘Evde Sağlık Hizmetleri, Sivas il merkezinde Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesine bağlı iki ekip tarafından yürütülüyordu. Merkez ilçeye bağlı köy ve beldelerde ise Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı ekiplerce veriliyordu bu hizmet. Yine ilçe merkezlerinde de aynı formatta, o yerin kamu hastane birimleri evde sağlık hizmetlerini yürütüyor. İlçelere bağlı belde ve köylerde de yine Halk Sağlığı Müdürlüğü birimleri yürütüyordu. Kamu Hastanelerine bağlı olmayan yani Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı entegre hastanelerin olduğu 8 ayrı ilçe merkezi, buralara bağlı belde ve köylerde Halk Sağlığı Müdürlüğü hizmet veriyordu. 1 Ocaktan itibaren koordinatörlüğünü yaptığımız Evde Sağlık Hizmetlerini il genelinde tamamen biz yürütmeye başladık. Kamu Hastaneleri Birimlerinin yürüttüğü hizmetleri de biz devralacağız zaman içerisinde’ dedi.
HİZMET KAPSAMINDA 64 BİN 223 ZİYARET YAPILDI
Hizmetin başladığı günden bu yana 64 bin 223 kişinin ziyaret edildiğini söyleyen Sağlam, ‘2015 yılında bizim il genelinde bakmış olduğumuz aktif hasta sayımız bin 559. Hizmetin başladığı günden bu yana takibe alınan hasta sayısı 7219. Bu her geçen gün artıyor. Bir başka önemli rakamımız var. O da hizmetin başladığı günden bu yana toplam ziyaretçi sayımız 64 bin 223. Bu da çok büyük bir rakam. Sadece 2015 yılında yaptığımız ziyaret 15 bin 716. Bu rakamlar gösteriyor ki biz evde sağlık hizmeti kapsamında Sivas’ın bütün noktalarında 64 bin 223 ziyaret yapmışız. Ve bunun 7219’una ise rutin bir şekilde hizmet vermişiz’ diye konuştu.
EVDE SAĞLIK HİZMETİ NELERİ KAPSAR?
Evde Sağlık Hizmeti almanın da bir kriteri olduğunu ifade eden Uzm Dr Sağlam, ‘Evde Sağlık Hizmeti denince akla gelen ilk şey gündelik işlerini tek başına halledemeyen, yatağa bağımlı felçli ya da kısmi felçli, herhangi bir sebeple yatalak olan hastaların ev ortamında alması zorunlu olan sağlık hizmetinin adıdır. Ayrıca diyelim ki hasta ameliyat geçirdi, taburcu edilecek ve 1 hafta daha pansumanın, enjeksiyonunun devam etmesi lazım. Bu hastalara evindeki takibi de biz yapıyoruz. Ancak ihtiyacı olmadan arayanlar da oluyor’ ifadelerini kullandı.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DA DESTEK OLUYOR MU?
Levent Sağlam önemli bir gelişmeyi de paylaştı. 4 bakanlık ve Belediyeler Birliği Başkanlığı arasında bir protokol imzalandığını aktaran Sağlam protokolün detaylarını Gazetemize anlattı:
‘Aslına bakarsanız birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK), güçsüz insanlara, bakıma muhtaç insanlara, ihtiyacı olan insanlara bu tarz hizmetleri evlerine yani ayaklarına kadar götüyor, götürmek istiyor. Şöyle bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Belediyeler Birliği Başkanlığı arasında imzalanan protokolden sonra böyle bir çalışmayı biz de başlattık. Hatta bugün (dün) Valilikte yaptığımız toplantıyla düğmeye bastık. Buradaki özellik nedir? Bu 4 kurumun yanında bir STK’yı da ekibe dahil edeceğiz. Protokolün icaplarından birisi bu. STK’nın bilgi ve tecrübelerinden bizler de yararlanacağız. Bizim kamu eliyle onlara aktaracağımız imkanlar ya da tecrübelerimiz olacaktır. Bir dayanışma dairesinde bu hizmeti hep birlikte yürüteceğiz. Bu da sadece Sivas’ta değil bütün Türkiye’de uygulanan bir protokol olacak. Burada amaç, örneğin bir ihbar geldi. Evde Sağlık Hizmeti alması gereken bir kişi var. Ekiplerimiz oraya gidecek. Evin, sosyal çevresinin de bir rehabilitasyona ihtiyacı var mı? varsa Belediye devreye girecek. O kişinin fiziki ortamını güzelleştirecek. Sizler de bilirsiniz bazı vatandaşların yaşadıkları ev ortamı tarif edilemeyecek şekilde zor koşullarda. Bu zorlukların en azından bir parça da olsa Belediyemiz eliyle giderilmesi sağlanacak. Diyelim ki o kişinin sosyal desteğe ihtiyacı var. O zaman da Aile ve Sosyal İl Müdürlüğüne haber vereceğiz. Onların ekipleri devreye girecek.’
‘EVİMDEYİM, MUTLUYUM, HUZURLUYUM İLE SİVAS ÖNDE’
Türkiye geneli için yapılan protokolün benzerinin aslında 6-7 ay önce Sivas’ta aynı kurumlarca proje olarak hayata geçirildiğini dile getiren Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam, ‘Bu protokol aslına bakarsanız, güzel bir tesadüfü de beraberinde getirdi. Bundan 6-7 ay önce zaten Valiliğimizin öncülüğünde tam da bu saydığımız ilgili müdürlükler ve Hayat Ağacı Derneği ile birlikte bir proje hayata geçirildi. ‘Evimdeyim, mutluyum, Huzurluyum’ adı altında aynı amaçla yola çıkılmıştı. Bu da çok güzel bir gelişme. Sivas bu anlamda epey önden giden bir şehir olduğunu kanıtlamış oldu. Yani diğer ekiplerle birlikte vatandaşın sağlığının yanı sıra hayat standardını yükseltmek için çalışacağız’ dedi.
Editor : Haberpanelim