Konu ile ilgili önemli açıklamamalarda bulunan Sivas Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Erdabak, ‘Makine mühendisleri odası olarak biz asansörlerin yıllık periyodik muayenesinden sorumluyuz. Sivas’ta asansörlerin ilk muayeneleri önemli ölçüde etiket rengi kırmızı ile şekillendi. 30 gün revizyon süreleri var. Revizyon yapılmaması ve herhangi bir vaka olmasına karşılık 500 ile 20 bin lira arasında para cezasına çarptırılabilir ve hatta vakaya göre hapis cezasına da çarptırabilir’ ifadelerini kullandı
SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER
Sivas’ta asansörlerin yıllık periyodik muayenesinin ardından, asansörler kırmızı etikete büründü. Bazı asansörlerde ise yeşil, sarı ve mavi etiketler bulunuyor. Asansörlerin üzerinde bulunan bu etiketlerin renklerinin en anlama geldiğini ve ne gibi yasal sorumlulukların olduğunu Sivas Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Erdabak’a sorduk.
Asansörlerin yıllık muayeneleri sırasında kullanılabilirlik duruma göre etiket kullanıldığını söyleyen Erdabak, ayrıca Sivas’ta bulunan asansör sayısına, bunların kaç tanesinin kırmızı etiket yapıştırıldığına, hangi asansörlerin revizyonu yaptırıldığına ve en önemlisi doğabilecek cezai işlemler gibi birçok konuya tek tek değindi.
‘2 BİN 700 ASANSÖRE ULAŞTIK’
Sivas’ta yaklaşık 3 bin 500 asansör bulunduğu söyleyen Erdabak, ayrıca yeterli sayıda asansörlerin revizyonlarını sağlayacak firma ve yetkili personel olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
‘Makine mühendisleri odası olarak biz asansörlerin yıllık periyodik muayenesinden sorumluyuz. İlimizde yaklaşık olarak 3 bin 500’e yakın asansör olduğu tahmin ediliyor. Şuanda 2 bin 700 asansöre ulaşabilmiş durumdayız. Tabi bunların geçmişte arşiv çalışmaları olmadığı için tamamen tarama yöntemi ile gerçekleşiyor. Bu hususta arkadaşlarımız her 6 ayda bir eğitimlerden geçiyorlar. Bu manada Sivas, Türkiye’nin şanslı illerinden bir tanesi diyebiliriz. Tabi bütün bunları söylerken firma sayısının yetersiz olduğunu da ifade etmek lazım. Kanun diyor ki, muayenesi yapıldıktan 30 gün içerisinde revizyonu bitmiş olması lazım. Ama firma sayısı ve yeterli teknik personel bulunmaması itibariyle şuanda bu çok mümkün görünmüyor. Ama bizim muayenelerimiz rutin devam ediyor.’
‘4 ÇEŞİT ETİKET RENGİ VAR’
Sivas’ta birçok asansörün kırmızı, mavi, sarı gibi etiketlere sahip olduğunu söyleyen Erdabak, kırmızı etiketli asansörlerin kullanılması sakıncalı dedi… 4 çeşit etiket renginin bulunduğu belirten Erdabak bunları şöyle sıraladı:
‘Yeni yönetmelikle asansörlerin durumuna göre etiketler kırmızı, sarı, mavi ve yeşil oldu. Asansörün muayenesi sırasında kırmızı etiketin kullanılması sakıncalı anlamına geliyor. Ama tabi son yönetmelikte kriterler çok ağır. İnsanlarında çok korkmasını istemiyoruz ama şayet etiketleri kırmızı renkle renklendirildiyse biran evvel revizyonu yaptırmalarında fayda var. Kırmızı kullanımı sakıncalı, sarı kusurlu, mavi az kusurlu, yeşil kullanılabilir anlamına geliyor. Tabi şuanda mevcut asansörler yönetmelikte ki kriterlerin ağırlığı itibariyle önemli ölçüde kırmızı renkte. Revizyonların yüzde 20’si bitmiş durumda. Buda firma sayısının yetersizliğinden kaynaklanıyor.’
‘ETİKETLER ÇOĞUNLUKLA KIRMIZI’
Sivas’ta bulunan asansörlerin muayenelerinde birçoğunun rengi kırmızı oldu diyen Erdabak, bunların belirli bir süre içerisinde değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Sivas’ta asansörlerin ilk muayeneleri önemli ölçüde etiket rengi kırmızı ile şekillendi. Yasal olarak kırmızı etiketli asansörlerin revizyonu 30 gün, sarılar için 60 gün, maviler için 48 ay gibi bir süreç var. Bunların hepsi bu süre içerisinde yeşile dönmek zorunda. Yöneticiler, bina sorumluları bu hususta revizyon yaptırabilecek firma bulamıyorlar. Sıraya girmek zorundalar’ dedi.
‘BELEDİYE İLE BİR BÜTÜNÜZ’
Belediye ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Erbadak, ayrıca muayene işlemlerinde fiyatların belirlenme esaslarına da değinerek şunları kaydetti:
‘Biz makine mühendisleri odası olarak A tipi muayene kuruluşuyuz. Bu işi Sivas Belediyesi adına yapıyoruz. Fiyatlar bakanlık tarafından yıllık olarak belirleniyor. Bu sene durak sayısına göre, kat farkına göre de biraz arttı fiyatlar. Tescil işlemlerini de belediye adına biz yapmaya başladık. Daha önce belediye tescil yapıyordu, biz muayenesine bakabiliyorduk. Şimdi bir bütünlük arz etti. Sivas Belediyesi ile birlikte uyumlu bir şekilde bu işi yönetmeye çalışıyoruz.’
‘AĞIR CEZALAR OLABİLİR’
Apartman yöneticilerinin ciddi sorumluluklarla yükümlük olduğu vurgulayan Erdabak, 20 bin liraya kadar ceza yiyebileceklerini ve hatta hapis cezasına kadar önemli yaptırımları olduğunu belirtti.
Erbadak, sözlerini şöyle noktaladı:
‘Bina sorumluları önemli derecede yükümlülük altında. Yönetmelik bina sorumlusuna bu hususta önemli görevler yükledi. Tabi gönül arzu etmez ama can kaybı olduktan sonra ceza olsa ne olur olmasa ne olur. Bu işin bir cezası vardır. Bina sorumlusuna yani biz buna yönetici diyoruz, 500 ile 20 bin lira arasında para cezasına çarptırılabilir. Ekstra ağırlaştırılmış hapis cezaları da olayın büyüklüğüne, ölümlü-ölümsüz vakasına bağlı olmak kaydıyla hapis cezasına da çarptırabilir. Ama gönül arzu ediyor ki Sivas’ta ki yöneticiler bu sorumluluğu şuanda taşıyorlar. Bir huzursuzluk yaşamıyoruz ve herkes sorumluluğunu farkında. Gönül arzu eder ki bu tip kazalarla hiçbirimiz karşı karşıya kalmayalım.’
BELEDİYE BİLGİLENDİRME MESAJI YAYINLADI
Sivas Belediyesi ise Asansör periyodik bakımları hakkında internet sitesinden bir duyuru yayınladı. Bina yöneticileri ve kat maliklerine özel bir mesaj paylaşan belediye şu ifadelere yer verdi:
‘24 Haziran 2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ve 23.06.1965 tarih ve 634 sayılı kat mülkiyeti kanununun 35. maddesinde 04.04.2015 tarihinde yapılan değişiklik hükümleri gereğince; ‘bina sorumlusu; asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur. Yönetici ataması yapılmayan ana gayrimenkulde, bu kontrolün yaptırılmasından kat malikleri müştereken sorumludur; asansör monte eden veya onun yetkili servisi, insan can ve mal güvenliği yönünden asansörün risk taşıması durumunda bina sorumlusunu yazılı olarak bilgilendirmekle yükümlü olup, asansörün, asansör monte eden veya onun yetkili servisince güvenli hale getirilmesini sağlamakla bina sorumlusunun yükümlü olduğu ve bina sorumlusu, söz konusu asansöre, asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirlerini alır,’ hükümlerine yer verilmektedir.’
Bu nedenle Makine Mühendisleri Odası ile protokol imzalandığını bildiren Sivas Belediyesi, fiyat tarifeleri olarak da şu ifadele yer verdi:
‘Belediyemiz, asansörlerin yıllık kontrolünün anılan yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilmesi kapsamında A tipi Muayene Kuruluşu olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi ile protokol imzalamıştır. İmzalanan protokolde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yıllık periyodik kontrol bedelleri şu şekildedir.
Durak Sayısı 0 ile 5 arasında olanlar 158,4 TL, durak sayısı 6 ile 10 arasında olanlar 179,5 TL, durak sayısı 11 ile 15 arasında olanlar ise 211,2 TL+KDV olarak belirlenmiştir.
Editor : Haberpanelim