USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD Tatbikatta Türkiye İkincisi Oldu

AFAD Tatbikatta Türkiye İkincisi Oldu

AFAD Tatbikatta Türkiye İkincisi Oldu
10-02-2016 16:16
Google News


Tatbikatlarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İl AFAD Müdürü Nazif Ekinci, geçtiğimiz yıl kendilerine sevkiyat konusunda bir iş emri geldiğini ve Lojistik Afet Deposundan 6,5 dakikada tıra yükleme yapılarak sevkiyatın gerçekleştirildiğini belirtti. Bu sevkiyatla Sivas’ın Denizli ilinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Ekinci, afetin ne zaman nasıl geleceği önceden bilinmediği için her an doğal afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini belirterek, ‘Vatandaş olarak hepimizin hazır olması lazım. Eğer topyekûn olarak herkes kendi üzerine düşen noktada hazır olursa o zaman Türkiye afete hazır diyebiliriz’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Nazif Ekinci, ilimizde veya bölgemizde yaşanabilecek doğal afetlere karşı daima hazır olduklarını belirtti. Planlanan işlerin yürürlük durumunu görmek için belirli periyotlarda çeşitli tatbikatlar gerçekleştirdiklerini belirten Ekinci, bu şekilde oluşabilecek eksiklikleri ve sıkıntıları da görme fırsatı yakaladıklarını kaydetti.

Doğal afetler konusunda eğitim çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Ekinci, geçtiğimiz yıl içerisinde birçok kez, masa başı tatbikatları, göletlerde yaşanabilecek boğulma vakalarıyla ilgili tatbikatlar, bölge tatbikatları, sualtı ve su üstü tatbikatları ile UMKE ve İtfaiye gibi kurumlarla da ortak tatbikatlar yaptıklarını belirtti.

İl AFAD Müdürü Ekinci, ‘Eğitimlerin yanı sıra özellikle tabi hazırladığımız planların ya da planladığımız işlerin yürürlük durumunu görmek için zaman zaman yaptığımız tatbikatlar var. Örneğin 26 hizmet grubunun katılımıyla 2015 yılında TAMP masa başı tatbikatı yaptık. 3 tane bölge tatbikatı yaptık. 1 tanesi Kayseri ilinde bölge illerin katılımıyla yapılan TAMP Bölge tatbikatı, bunun dışında arama kurtarma ekibimizin uluslararası akreditasyonunun sağlayan kısa adı İNSARAK olan Uluslararası arama kurtarma standartlarını tüm ekibimize aldırdık’ dedi.

İlimizde irili ufaklı olmak üzere çok sayıda gölet bulunduğunu belirten Ekinci, ‘Boğulma vakaları çok yoğun şekilde meydana gelebiliyor. Su altı, su üstü arama kurtarma ekibimizin Fethiye’de düzenlemiş olduğu bir sualtı eğitim ve tatbikatı vardı. Orada 6 personelimiz 6 dalda çeşitli uzmanlıklar aldı. Bunların dışında 5 adet diğer ilgili kurumlar olan UMKE, İtfaiye gibi kurumlarla KBRN tatbikatı gerçekleştirdik’ dedi.

AFET DEPOSUNDAN

6,5 DAKİKADA SEVK!

İlimizde Lojistik Afet Deposu bulunduğunu belirten AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci, geçtiğimiz yıl kendilerine sevkiyat konusunda bir iş emri geldiğini ve Lojistik Afet Deposundan 6,5 dakikada tıra yükleme yapılarak sevkiyatın gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye genelindeki diğer Lojistik Afet Deposu bulunan illerde de buna benzer tatbikatların yapıldığını belirten Ekinci, bu tatbikatta Denizli ilinin en hızlı sevkiyatla ilk sırada yer aldığını belirtirken, Sivas’ın ise 6,5 dakikalık sevkiyatla ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Ekinci, ‘İlimizde bölge afet lojistik depomuz var. Türkiye’de 15 ilde, 27 adet bölge afet lojistik deposu bulunuyor. Bölge afet lojistik depolarının işletimi, güvenliği ve her türlü hizmeti her ne kadar özel şirkete verilmiş olsa da genel işletiminden AFAD sorumlu olduğu için zaman zaman planlı ve plansız tatbikatlar düzenlenmektedir. Herhangi bir iş emri geliyor, işte şu yere şu kadar çadır sevk edin diye. Zaman tutuluyor ve merkezden de canlı olarak izlenmek kaydıyla personelin şehir merkezindeki ikamet yerlerinden depoya intikali orada vincin çalıştırılması, yükleme işleminin tamamlanması ve tırın bölge deposundan çıkışına varana kadar zaman tutuluyor.

İlk başta belirlenen standartlara göre bu süre 12 dakikaydı. En son yapmış olduğumuz bölge tatbikatımızda personelin intikali ve tırın depoya intikalini düştüğümüz zaman yaklaşık olarak 6,5 dakikada yükleme yapılarak tırımızı dışarıya sevk etmiş olduk’ ifadelerini kullandı.

‘HER AN AFETE

HAZIR OLMAK LAZIM’

Afetin ne zaman nasıl geleceği önceden bilinmediği için her an doğal afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini kaydeden Ekinci, ‘Kurumsal bazda hazır olmak lazım. Diğer paydaş kurumlarla hazır olmak lazım. Vatandaş olarak hepimizin hazır olması lazım. Eğer biz topyekun olarak herkes kendi üzerine düşen noktada hazır olursa o zaman Türkiye afete hazır diyebiliriz’ dedi.

Bu konuyla ilgili çok ciddi anlamda çalışmalar yapıldığını belirten Ekinci şunları kaydetti:

‘1999 depreminden sonra Türkiye’de yürütülen çok ciddi çalışmalar var. Bölge afet lojistik depoları da bunun bir parçası. Van depreminde biz bunun yokluğunu çok yaşadık. Türkiye’nin her yerinden yardım malzemeleri geliyor. Bu malzemelerin hepsi farklı kategorilerde. Giyim malzemeleri var, barınma, ısınma, tıbbi malzemeler var. bunların hepsini ilk etapta ayrı ayrı istif edebildiğimiz takdirde afetzede ile de buluşturma imkanınız daha kolaylaşıyor. Onun için bölge afet lojistik deposunun ilimiz açısından önemli bir hizmet, önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Tabi Allah başımıza afet vermesin ama herhangi bir afet ve acil durum meydana geldiği takdirde de 7/24 esasına göre bölge afet lojistik depomuzda bulunan malzemeler bölgeye sevk edilecek. Neler var bu deponun içerisinde? 48 adet depo konternerimiz var orada. Yani her konteynerimiz bir tıra ancak sığacak büyüklükte ve malzemeler standart yüklü. Yatak var, battaniye var. Temel ısınma malzemeleri var. konteyner tıra yüklendikten sonra tır anında hareket ediyor ve her iki kapının her iki yanındaki panel okuyucular sayesinde elektronik ortamda yüklediğiniz malzemeyi okuyor ve listeliyor size. Yani bu malzemeler tek tek elden geçirilmiyor. Ondan sonra da takip sistemi vasıtasıyla dünyanın neresine giderse gitsin ne zaman nerede olduğunu görebiliyorsunuz.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!