İl protokolünün de katılımıyla gerçekleştirilen programa Cumhuriyet Üniversitesi’nin kurucu üyeleri olan Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Musa Demirci ile 17. dönem Milletvekili Ruşen Işın da katıldı. Demirci ve Işın, 50 yıl önceki kuruluş mücadelesindeki aynı heyecanı yaşadıklarını belirttiler. Programda konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ise, ‘Üniversiteler sadece eğitim görevini değil, bulundukları bölgenin, şehrin ve ülkenin kalkınmasına gelişmesine de öncülük eden kurumlardır. Biz de bu anlayışla hareket ediyor ve bölgemize, kentimize, ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kısacası, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için üniversite olarak tüm potansiyelimizle tüm imkânlarımızla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz’ dedi.
HAYRULLAH AĞKAŞ
Cumhuriyet Üniversitesi’nin 42. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Türk Halk Müziği sanatçıları Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun vereceği konser programı ise Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev yapan Sivaslı Özel Harekât Polisi Osman Yurt’un şehit olması nedeniyle iptal edildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan programda açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, ‘Bugün yapacağımız programda bazı değişiklikler oldu. Sivaslı Özel Harekât Polisi Osman Yurt Cizre’de girdiği çatışma sonucu şehit oldu. Şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum’ dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi’nin 42 yıl önce 9 Şubat tarihinde kurulduğunu hatırlatan Rektör Kocacık, ‘Ben 33 yıldır bu üniversitedeyim, en eski akademisyenlerden birisiyim. Üniversitemizin gelişimini, büyümesini, zorluklarını büyük ölçüde izledim ama herhalde en zor kısmı da benim izlemediğim kuruluş yılına ait. Bu süreçte elbette topluma belli idealleri benimsetmek, benimsetilen ideallerin gerekçelerini anlatmak, onların gerçekleşmesi için ortam hazırlamak ve toplumun desteğini sağlamak işin en zor kısmıdır. İşte bu zor kısmı medreseler şehri unvanını almış bu küçük ama tarihteki rolü çok büyük olan Sivas’ımızda bir grup yiğit insan çıkıp, azimle şevkle üniversitemizin kuruluşu için çaba göstermiş. Her birini ayrı ayrı dinledikçe büyük zorlukları nasıl aştıklarını ibretle, imrenerek ve takdirle dinliyorum’ dedi.
Rektör Kocacık konuşmasında şunları kaydetti:
‘Bugün aramızda bulunan Cumhuriyet Üniversitesi’nin kurucularından olan eski Bakanımız Musa Demirci Bey, Yaşar Bekiş Bey, Kemal Çelik Bey, Ruşen Işın Bey hepsi bugünkü toplantıya vesile olma konusunda büyük çaba gösterdiler. Tabi aramızdan ayrılan diğer kurucuları da unutmamız lazım. Ben hep burada olan kurucularımıza çok teşekkür ediyorum. Hem de vefat etmiş olan değerli kurucularımızı rahmetle anıyorum. İşçisinden kurucu Rektörüne kadar emeği geçen tüm çalışanlara teşekkürü bir borç biliyorum. Şuanda onların bu çabaları sayesinde üniversitemiz Orta Anadolu’nun büyük köklü üniversitelerinden birisi haline gelmiş durumda. 16 Fakültesiyle, 14 Meslek Yüksek Okuluyla, 5 Yüksekokuluyla, 4 Enstitüsüyle, 1 Devlet Konservatuarı, Teknokent’i, Hastaneleri, 3 bin 600’ü geçen akademik personeli, 53 bini geçen öğrenci potansiyeliyle büyük bir kuruluş haline geldi. Bizlere düşen bu büyüklüğü daha büyük hale getirmek, geliştirmek ve hem bölgemize hem de ülkemize katkı sağlayan, bir önemli eğitim kurumu olmasıdır. Üniversiteler sadece eğitim görevini değil, bulundukları bölgenin, şehrin ve ülkenin kalkınmasına gelişmesine de öncülük eden kurumlardır. Biz de bu anlayışla hareket ediyor ve bölgemize, kentimize, ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tabi bunu yaparken birçok kurum ve kuruluşla iş birliği yapmak durumundayız. Başta ilimizdeki kurum ve kuruluşlar olmak üzere hepsiyle yakın ilişki halindeyiz. Bunun dışında Aselsan’dan TÜBİTAK’a kadar da birçok kuruluşla projelerimiz var. Kısacası, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için üniversite olarak tüm potansiyelimizle tüm imkânlarımızla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.’
‘42. YILDÖNÜMÜ
KUTLU OLSUN’
Sivas Valisi Âlim Barut’ta konuşmasının başında şahadet şerbetini içen şehitlerimizi anarak başladı. Vali Barut, ‘Şehidimiz var bu sebeple programımızda belirli kısıtlamalar var. Öncelikle bu vatan uğruna canını veren Osman Yurt şehidimize ve tüm şehitlerimize Cumhuriyeti bize emanet ederek göç eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimize rahmet ve minnet duygularımı iletiyorum’ dedi.
Barut, ‘Şehit vermek, can vermek durumunda olmayacağımız huzur ve güven ortamına bir an önce milletimizin kavuşmasını temenni ediyorum. Şehitlerimiz milletimizin istikbali, vatanımızın bütünlüğü için can veriyorlar’ şeklinde konuştu.
Üniversitelerin bu vatana sadık evlatlar yetiştirmek, milletimizin istikbaline hizmet edecek nesillere eğitim ve bilim hizmeti vermek durumunda olduğunu belirten Vali Barut, ‘Böylece aynı amaca aynı hedefe yönelmemiz sebebiyle anlamlı bir günde olduğumuzu düşünüyorum. Köklü bir üniversite olan Cumhuriyet Üniversitesi’nin 42. Yıl dönümü kutlu olsun. Bu 42 yıl içerisinde kendisini yetiştirmiş, insan haklarına saygılı, vatanını seven binlerce mezun veren bir üniversite olmasının dışında ülkemize önemli hizmetler yapmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi ülkemizin medeniyet yarışında destekleyici gücü, vazgeçilmez unsurudur’ şeklinde konuştu.
‘ÜNİVERSİTE’YE KAVUŞAN
6. ŞEHİR SİVAS’
Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise konuşmasında, ‘Hem bu mutlu günde hem de en son aldığımız kahrolduğumuz şehit haberleriyle sizleri saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyet Üniversitemizin 42. Yıl dönümünü kutluyorum’ dedi.
Başkan Aydın, ‘Benden önce bu süreci birebir yaşamış olan çok değerli büyüklerimi dinlediğim zaman çok mutlu oldum, bu bir başarı hikâyesidir. Bu başarı hikâyesinde imzaları olan, bu süreçte emek veren büyüklerime hem şehrim hem üniversitemiz hem de ülkemiz adına saygıyla selamlıyorum. Hakkın rahmetine kavuşmuş olanlara Allah’tan rahmet aramızda olanlara da hayırlı ve uzun ömürler diliyorum. İnsanların bir şeyler üretip onların zaman içinde geliştiğini, büyüdüğü, çoğaldığını görmek mutlulukların en büyüğüdür’ ifadelerini kullandı.
Aydın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
‘Sivas kökleri çok derinlere inen bir şehir, öyle ki bugün 81 ilimizde 6. olarak üniversiteye kavuşan bir il. Biz önümüze bakarken Sivas’ın geçmişinden dersler çıkarmamız lazım. Bu potansiyele sahip bir şehrin tekrar onu yakalaması daha da öne geçmesi kesinlikle hayal değil. Eğer biz bunu başaramıyorsak bu nesil bunu iyi irdelemeli ve ona göre adım atmalı, birlik ve beraberlik içinde bu şehrin kalkınması için uğraşırsa Sivas tekrar bu ülkenin, Anadolu’nun önemli bir noktası olmaması için bir sebep yoktur. Bizlere büyük görevler düşüyor, bu mirası bize bırakanlara layık olacağız ve olmak için çalışacağız. Eskiden Üniversite ile şehir çok kopuk denilirdi. Son yıllarda üniversite ile şehrin her alanda kaynaştığını görüyoruz. Cumhuriyet Üniversitesinin nice yılları daha büyüyerek ve gelişerek şehrimize de katkı sunmasını diliyorum.’
Ülke olarak zor günler geçtiğimizi belirten Başkan Aydın, ‘Terör her gün yeni bir acıyla uyanmamıza vesile oluyor. Son zamanlarda Sivas’ta da sık sık şehit haberleri alıyoruz. Ülkemizin aslında geçmiş tarihinde çok zor günleri başarıyla attığını hepimiz biliyoruz ve o günleri atlatırken birlik beraberlik içinde atlattıklarını da biliyoruz ama kardeşi kardeşe düşürmek isteyenlere fırsat veriliyorsa yine bu bizim eksikliğimizdir. Eğitimimizin eksikliğidir ve bu ülkenin maalesef bu eksiklikleri gidermediği müddetçe Türkiye olarak bu sorunları yaşamaya devam edeceğiz. Türkiye cennet gibi bir ülke ve bu ülkede hep birlikte kardeşçe yaşamamak için hiçbir sebep yoktur’ dedi.
‘SİVAS, MEDRESELER ŞEHRİ’
Cumhuriyet Üniversitesi kurucu üyesi ve eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Musa Demirci ise, ‘Sivas önemli bir şehir. Sivas Osmanlı şehri, Selçuklu şehri ve Sivas Cumhuriyet şehri… Dolayısıyla Osmanlı ve Selçuklu da Sivas aynı zamanda Üniversiteler, medreseler şehri… Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet’in temelinin atıldığı Sivas’ta da mutlaka üniversite olmalıydı. Çünkü 1958’de Atatürk Üniversitesi Erzurum’a kurulmuştu. Aslında Atatürk Üniversitesi’nin Sivas’ta kurulması lazımdı’ dedi.
O dönemde rahmetli Rahmi Karahasanoğlu’nun büyük bir gayret sarf ettiğini belirten Demirci, ‘Gerçekten Sivas halkı bizlere sahip çıktı. Devlet Demiryollarının bütün işçileri Karayollarının bütün işçileri ve diğer kurumların bütün işçileri 1’er lira 50’şer kuruş vererek, buna inandılar. Allah önümüze bir fırsat getirdi. Cumhuriyetin 50. Yılında bu fırsat bilindi ve öyleyse biz Sivas’ımıza Cumhuriyet Üniversitesi’ni mutlaka getirmeliyiz. O günkü derneği ismi 4 Eylül Üniversitesi’ni kurma ve koruma derneğiydi. Sivaslı buna sahip çıktı ve o fırsat çok iyi değerlendirildi. Ben o gün emeği geçen bütün üyelerimize çok teşekkür ediyorum’ dedi.
‘50 YIL ÖNCEKİ
HEYECANI YAŞIYORUZ’
Cumhuriyet Üniversitesi Kurucu üyesi ve 17. Dönem Milletvekili Ruşen Işın da konuşmasının başında şehitlerimizi unutmadı. Işın, ‘Bugün yine bir şehit verdik. Ben ülkemizdeki bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. İçimiz gerçekten kan ağlıyor. İnşallah bu zor günleri de en kısa zamanda atlatırız’ dedi.
50 yıl öncesinin heyecanını yaşadığını belirten Işın, şunları kaydetti:
‘50 yıl önce Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sivas’ın kamu görevlileri, doktorları, ticaret odası üyeleri, Belediye Meclis üyeleri, esnaflarımızın ileri gelenleri ve bir grup genç ticaret odasında Sivas’a bir üniversite kurulmasının heyecanını yaşıyorduk. O günkü gençliğin konumu sanki yarın üniversite kurulacak, sanki profesörlerimiz yarın gidip ders verecekmiş gibi yüreklerimiz kıpır kıpırdı. Çok şükür aradan birkaç yıl geçtikten sonra kurduğumuz dernekle Cumhuriyet Üniversitesi’nin Sivas’ta temelleri atıldı. 1 doktor 1 hemşireyle çıktığımız bu yolda bugün binleri aşmış akademik kadrosu ve personelleriyle, 50 binleri aşmış öğrenci sayısıyla Sivas’ın en büyük sanayi kuruluşu, en büyük bilim yuvası olan Cumhuriyet Üniversitesi’nin bugün geldiği noktada mutluluk içerisinde büyümesini görüyor ve büyük haz duyuyoruz. Bir ülkenin kalkınmışlığı Üniversitelerindeki bilim insanlarının ürettiği bilgi ile ölçülür. Cumhuriyet Üniversitesi bir ara Türkiye’deki üniversiteler arasında en fazla yayına sahip olan üniversite idi. Yine o günlere geleceğimizi umutla bekliyoruz.’
Konuşmaların ardından Sivas Valisi Âlim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Cumhuriyet Üniversitesi’nin kurucu üyelerine teşekkür belgesi verildi. Program hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.
Editor : Haberpanelim