Gazetemize açıklama yapan Erkmen, asgari ücretin getirdiği yükün bir kısmının destek primiyle alındığını belirterek, ‘Ancak işveren üzerindeki yük yine de fazla. Bu destek priminin yetersiz olduğunu düşünüyorum’ dedi
ADEM NALBANT
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan ‘Asgari ücretin 1300 TL’ye yükseltilmesi’ konusu yeni yılla birlikte yürürlüğe girmişti. Bunun yanı sıra asgari ücretin işveren için getireceği maliyet artışı sebebiyle uygulanacak destek primi ise 14 Ocakta yürürlüğe girmişti. Ancak o primler Mart ayından itibaren işverene ödenecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Sivas Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, geçen 2 aylık süreyle birlikte ödemelerin Mart ayında yapılacağını bildirerek, ‘İşverene aylık 100 TL’lik bir destek sağlanacak. Yasada yer alan işçi başına ödenecek tutardan işçi sayısı sınırlaması olmaksızın tüm özel işyerleri yararlanacak’ dedi.
Erkmen asgari ücretteki artışın işveren için yaklaşık yüzde 30’luk bir yük getirdiğini söyleyerek, destek priminin, işverenlerin rekabet gücünün arttırılması ve kayıtlı istihdamın teşviki, asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla yürürlüğe konulduğunu aktardı.
DESTEK AYLIK 100 TL
Başkan Erkmen şu bilgileri verdi:
‘Sigortalı çalıştıran işverenlere; 1 Ocak 2016 tarihinden önce faaliyette bulunan ve faaliyetine devam eden işyerlerinde 2015 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların, toplam prim ödeme gün sayısını geçememek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. 2016 yılı içinde ilk defa bu kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı ile bulunacak tutar da bu işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. ’
BİR SENELİK SÜREYİ KAPSIYOR
Asgari ücret desteğinden, yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalıştırılan sigortalılar için yararlanmanın mümkün olacağını dile getiren Hasan Coşkun Erkmen, 2016 yılında ilk defa tescil edilen işyerleri ile ilgili olarak ‘2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi, cari primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, işverenin, kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması ya da borcun taksitlendirilmiş olması, 2016 yılı için çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmesi veya bildirilen sigortalıları fiilen çalıştırması gerekiyor’ dedi.
BAŞVURU ŞARTI YOK
Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvurma şartı bulunmadığını kaydeden Erkmen, destek primlerinin, sigorta primine esas kazancın eksik gösterilmesi, mevcut bir işyerinin kapatılarak farklı bir isimle faaliyete geçirildiğinin anlaşılması gibi durumlarda yararlandırılan tutarların gecikme zammı ile birlikte geri alınacağını vurguladı. Erkmen, devir, intikal ve adres değişikliği gibi durumlarda ise bir hak kaybının yaşanmayacağını ifade etti.
EV HİZMETLERİNDE DE GEÇERLİ
Son olarak SMMMO Başkanı Erkmen ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin de asgari ücret destek priminden faydalanabileceğini belirterek, şartlarıyla ilgili ‘Kuruma aylık prim ve hizmet belgesi vermemelerine rağmen uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan ve bir ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalıları ev hizmetlerinde çalıştıran işverenler bu destekten faydalanabilecek’ ifadelerini kullandı.
Son olarak Erkmen asgari ücret destek priminin işverenlere fayda sağlayacağını ancak yine de işveren üzerindeki prim ve vergi yükü düşünüldüğünde bu destek priminin yetersiz olduğunu sözlerine ekledi.
Editor : Haberpanelim