USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Süt Üretimine ?İthal´ Takviye

Süt Üretimine ?İthal´ Takviye

Süt Üretimine ?İthal´ Takviye
02-03-2016 12:33
Google News


Sivas’ın süt üretiminde Türkiye’de 6. sırada olduğunu kaydeden Kuzucu ayrıca, ilimizdeki süt üretiminin arttırılarak daha iyi yerlere gelmesi için kayıt dışı üretimi kayıt altına almak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi

ADEM NALBANT

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Kuzucu ithal dana, süt üretiminin arttırılması ve istihdama yönelik çalışmalar hakkında Gazetemize açıklamalarda bulundu.

Kuzucu Sivas’ın süt üretimi konusunda Türkiye’de 6.sırada olduğunu söyleyerek, hedeflerinin daha da üst noktalara gelmek olduğunu ifade etti. Kuzucu, Sivas’ta yıllık süt üretiminin 15 milyon litre olduğu bilgisini vererek, ‘Orta Anadolu Kalkınma Ajansına bir proje sunduk. Kayıt dışı sütü araştırma ve sütün kalitesini ölçme konularında. Sivas genelinde 15 milyon litre olan süt üretimi bu kayıt dışı üretimi de kattığımız zaman 22 milyon litreye yaklaşıyor’ dedi.

Ahmet Turan Kuzucu en çok soğuk süt zinciri oluşturma noktasında sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, ‘İnşallah bu konuda da İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ve İl Özel İdarenin çabalarıyla aşacağız’ diye konuştu.

ÜRETİM İÇİN İTHAL HAYVAN GELİYOR

Süt üretiminin arttırılmasına ithal dana ile takviye yapılacağını belirten Kuzucu, dana alımı için kredi kullandırma şartları ile ilgili şunları söyledi:

‘Ziraat Bankası ile anlaştık. Protokolümüzü yaptık. Önümüzdeki günlerde de kısmet olursa 4.ayda hayvanlarımızı getirmeye başlayacağız. Bunu alabilmenin şartları var. Öncelikle birlik üyesi olması gerekiyor. Ve bankanın istediği kuralların yerine getirilmesi gerekiyor. Ayrıca kredi kartı ya da kredide bankayla sorun yaşayan üretici için kefil ya da ipotek formülü sunduk. Yüzde 80’nini Ziraat Bankası karşılamak suretiyle, yüzde 20’sini de üretici öz sermayesinden karşılayarak ve ilk 18 ay ödemesiz, sonraki 5 ay eşit taksitlerle ödemek şartıyla kredi kullandıracağız. Hayvan Alım Kredisi olarak kullandırılacak krediler için normalde 10 baş şartı var. Ancak biz bunu 5 başa düşürmeye çabalıyoruz. Bizim üyemizin çok olması ve üyelerin talepleri nedeniyle bu girişimde bulunacağız.’

İthal takviyenin bir ihtiyaçtan kaynaklandığını dile getiren Kuzucu fabrika örneği vererek şöyle devam etti:

‘Besiciler dana bulup üretim yapamıyor. Önce inek olacak sonra besi olacak. Fabrikanın hammaddesi olmadan bir şey işleyebilip üretilebilir mi? Besicilerin hammaddesi de inek olduğuna göre inek olmasa, dana olmayacak, dana olmasa besi olmayacak. Yani şu anki sıkıntı bunlardan kaynaklanıyor.’

İSTİHDAM İÇİN KURSLARIMIZ SÜRÜYOR

İstihdama yönelik çalışmalar da yürüttüklerini aktaran Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzucu, ‘Süt Sığırı Yetiştiricileri Kursu açtık. 10 günlük bir kurstu bu. Buradan belgesini alan genç çiftçiler devletin vereceği 30 bin TL hibe ve 150 bin TL’ye kadar kredi imkanından faydalanacak. Bu konuda da üreticilerimizin yanında olacağız. Daha önce de benzeri kurslar vardı. Bunlar oldukça yararlı oldu. Şu an Suşehri, Gölova, Akıncılar ve Yıldızeli’nde kurslarımız olacak. Kursların ardından yüzde 80 oranında bir geri dönüş alıyoruz.’

Kuzucu kurslar sonunda devlet tarafından verilecek hibe ya da kredilerle ilgili üreticiyi zora sokacak şartların koşulmamasının da daha yararlı olacağını savundu.

Son olarak Ahmet Turan Kuzucu, en fazla üyeye sahip bir sivil toplum kuruluşu olduklarını ifade ederek, üreticinin ilgisizliğinden yakındı. Kuzucu, ‘Birliklere ilgi duymuyor üyelerimiz. Hak ve hukukları nedir, buradan nasıl faydalanılır? Bilmiyorlar. Burası onların kendi evleri’ dedi.  


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!