USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Muhasebeciler Sorunlarını Anlattı

Muhasebeciler Sorunlarını Anlattı

Muhasebeciler Sorunlarını Anlattı
03-03-2016 09:36
Google News


Burada muhasebecilerin sorunları ve bu sorunların çözüm yollarına dair SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, önemli açıklamalar yaptı

ADEM NALBANT

Muhasebeciler Haftası nedeniyle Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) bir program düzenlendi. Belediye Başkanı Sami Aydın’ın da katıldığı programda, SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, TÜRMOB tarafından Türkiye genelinde yayımlanan muhasebeci ve mali müşavirlerin yaşadığı sorunlara dair açıklamaların yer aldığı bülteni katılımcılarla paylaştı.

Buna göre bağımsız denetime dikkat çeken Erkmen ‘Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Denetimin olmadığı her yerde suistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Bu nedenle en kısa zamanda tüm sermaye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması gerekmektedir. TÜRMOB olarak bizim önerimiz, aktif toplam 12 milyon TL, yıllık net satış hasılatı 24 milyon TL, çalışan sayısı 50 ve üzeri olan şirketler denetime tabi tutulmalıdır’ dedi.

Muhasebecileri kapsayan yasanın günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlar göz önüne alınarak değiştirilmesi ve anti demokratik maddelerden arındırılması gerekliliğine vurgu yapan Erkmen, ‘Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır’ diye konuştu.

Erkmen TÜRMOB olarak, kayıt dışı ekonominin azaltılması programı kapsamında beyan ve bildirime yönelik her türlü belgenin revize edilerek daha anlaşılır hale getirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilen raporun dikkate alınmasını istediklerini ifade etti.

 ARTAN İŞ YÜKÜNÜN KARŞILIĞI OLMALI

Son yıllarda Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısının arttığı bilgisini veren Erkmen, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin bu iş yükünün ekonomik bir karşılığı olması gerektiği görüşünü paylaştı.

DEĞİŞİKLİKLER İÇİN SÜRE VERİLMELİ

‘Yasa değişiklikleri ekonomik yaşamdaki yeniliklerin gereğidir’ diyen Hasan Coşkun Erkmen şöyle devam etti:

‘Ancak, aynı düzenlemeleri değiştiren yeni değişiklikler meslek mensuplarının ve vatandaşlarımızın sistemi takip etmesini zorlaştırmaktadır. Sıkça değişen yönetmelik, tebliğ, sirküler, uygulama iç genelgeleri ve özelgelerin takip edilmesi üstelik bunların çoğunlukla yayımlandıkları günde yürürlüğe girmesi meslek mensuplarına ciddi bir iş yükü ve sorumluluk getirmektedir. Meslek mensuplarına bu düzenlemelere uyum için mutlaka süre verilmelidir.

Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir. Özellikle meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmeli ve sorumluluk iyice açıklanan mesleki hata, mesleki suç tanımının üzerine oturtulmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.

SOSYAL GÜVENLİKTE AYRIMIN KALKMASI LAZIM

Meslek mensuplarımız 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.4/b kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9000 gün prim gün sayısının istenmesidir. Halbuki bu süre 4/a kapsamında sigortalı sayılanlar için 7200 gündür. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın kaldırılması gerekmektedir. Ayrıca 4/b kapsamında olan sigortalılar için de aylık 100 TL prim indirimi düzenlemesi yapılmalıdır.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!