Köylülerin ürettiği ürünleri halka sunma noktasında büyük sıkıntı yaşandıklarını belirten Açık, Sivas Belediyesi tarafından Yenişehir Mahallesi’nde köy pazarının kurulduğunu ancak bu durumdan birçok köylünün haberdar olmadığını savundu. Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ve nüfusun büyük bir oranının geçimini çiftçilikle sağladığını belirten Açık, çiftçilerin ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi açısından Sivas Belediyesi yetkililerinden destek istedi. Geçtiğimiz hafta Belediye Başkanı Sami Aydın’ın yapacağı böğürtlen fidesi desteklerinden ötürü teşekkür eden Açık, bu desteklemelerde de köylülere eğitim verilmesinin şart olduğunu da vurguladı.
HAYRULLAH AĞKAŞ
Sivas Ulaş Kalkınma Derneği Başkanı Tayyar Açık, ilimiz merkezinde köylülerin ürettiği ürünlerini satışa sunabileceği bir köy pazarının kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Dernek vasıtasıyla yıllardır köylülere yönelik yapılan destek faaliyetleriyle anılan Açık, köylülerin ürettiği ürünleri direk halka sunabilmesi açısından ilimizde haftanın iki günü merkeze yakın bölgelerde köy pazarının kurulması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz haftalarda da organik tarım ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Ulaş Kalkınma Derneği Tayyar Açık, ilimizdeki organik tarımın bitmesinin ardından köylülerin büyük zararlar gördüğünü belirtti.
Köylülerin ürettiği ürünlerini halka sunmasında büyük sıkıntılar yaşandığını kaydeden Açık, Sivas Belediyesi tarafından Yenişehir Mahallesi’nde köy pazarının kurulduğunu ancak bu durumdan birçok köylünün haberdar olmadığını savundu.
Ayrıca burada kurulan pazara Yenişehir Mahallesi dışında başka yerden kimsenin gelemediğini belirten Açık, Sivas Belediyesi yetkililerine seslenerek, köylülerin ürettiği ürünleri direk halka sunabilmesi için şehir merkezine yakın bölgelerde haftanın iki günü köy pazarı kurulması gerektiğinin altını çizdi.
Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ve nüfusun büyük bir oranının geçimini çiftçilikle sağladığını belirten Açık, ‘İlçelerimizde ve köylerimizde büyük arazisi olmadığı için tarımla uğraşamayan veya hayvancılıkla da uğraşamayanlar küçük çapta köy ürünleri üretiyor. Ancak köylü ürettiği yumurtayı, sütü, peyniri vatandaşa satacak bir yer bulamıyor. Köylülerimiz bu ürünlerini marketlere sattığı zaman ise fiyatların yüksek oranda arttığını bu kez de ürünlerin rağbet görmediklerini söylüyorlar. Köylü Sivas’ın can damarıdır. Bu nedenle köylülerimizin ürünlerini direk vatandaşa ulaştırabileceği köy pazarları bir an evvel kurulmalıdır’ ifadelerini kullandı.
Ulaş Kalkınma Derneği aracılığıyla her köylüye 150’şer adet olmak üzere toplamda 1800 tavuk desteği yapıldığını belirten Açık, ‘Köylülerimiz günlük olarak ürettikleri yumurtalarını artık satmakta zorlanıyor. Bu yumurtaların ortalama ömürleri 20 gündür. Köylü ürettiği yumurtayı bir an evvel satamazsa yumurtaları elinde kalıyor. Sırf bu yüzden birçok köylü üretim yapmaktan vazgeçti. Bu durum aynı şekilde diğer ürünler içinde geçerli’ dedi.
ÇİFTÇİLERE
EĞİTİM ŞART
Geçtiğimiz haftalarda gazetemize yaptığı açıklamalarda özellikle organik tarımla ilgili çiftçilere yeterli eğitimlerin verilmediğini savunan Ulaş Kalkınma Derneği Başkanı Tayyar Açık, birçok kurum ve kuruluş tarafından çiftçilere fide desteği yapıldığını ancak köylünün bu fideleri yetiştirmek için gerekli bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ile Sivas Ziraat Odası işbirliğinde merkeze bağlı köylerde çiftçilere böğürtlen fidesi verilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını belirten Açık, bu desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Sami Aydın’a teşekkür etti.
Başkan Aydın’ın düşüncelerinin çok doğru olduğunu ve artık köylülerin alışılagelmiş ürünlerin dışına çıkarak üretim yapmaları gerektiğini ifade eden Açık, bu üretimlerin de eğitimle olması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda köylülerin yaşadıklarını örnek veren Açık, Sivas İl Özel İdaresi tarafından köylülere çilek fidesi dağıtımının yapıldığını ve bu fidelerden kendisinin de faydalandığını belirten Açık, ‘Ancak ben dahil hiçbir köylü bu çilek fidelerinin nasıl dikilmesi gerektiğini ve bakımının nasıl olması gerektiğini bilmiyorduk. Eğitim olmadığı için de diktiğimiz fidelerin tamamı 15 gün sonra kuruyup kaldı’ dedi.
Bu konuda Sivas İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Sivas Ziraat Odasını göreve davet eden Açık, yapılan desteklemelerden köylülerin daha iyi verim alabilmeleri için köylülere kesinlikle eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti.
‘TARLALARIMIZ
VERİMLİ KULLANILMIYOR’
Köylülere yapılacak olan böğürtlen desteği ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın ise konuşmasında, ‘Böğürtlen gerçekten Sivas’ta iyi yetişen bir bitki… Hem sağlık açısından faydalı hem de ticari açıdan önemli bir tarım ürünü. Sivas’ta bu ürünü sadece meyve olarak değil; çay, reçel ve farklı ürünler olarak kullanılabiliyor. Bizde bu ürünün üretilip çoğaltılması, çiftçiye önayak olarak belirlediğimiz bir arazide üretime geçerek fideleri, köylerde, kırsalda dağıtmak istiyoruz. Bizde köylü çocuğu olduğumuz için bizim köylerimizde tarımla uğraşıyoruz, ama alıştığımız şeylerin dışına çıkmıyoruz. Tarlalarımız verimli kullanılmıyor. Belli şeyler buğday, arpa, yulaf vb. bunu rahatlıkla köy bostanlarında ekebilirler ve ciddi gelir elde ederler. Buğdaydan elde ettiğiniz gelirin bence 10 katını böğürtlenden elde edebilirsiniz. Bu konuda gereken desteği vereceğiz’ ifadelerini kullanmıştı.
Editor : Haberpanelim